Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE: Vizita comisiei parlamentare speciale la Roșia Montană a început. La Albac și Câmpeni sunt programate proteste

Publicat

în

Cei 12 parlamentari ce formează Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului care analizează proiectul de lege privind investiţia de la Roşia Montană, vizitează astăzi comuna minieră din Munţii Apuseni.

Deși nu era cuprinsă în program, membrii comisiei însoțiți de prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, au făcut o scurtă vizită în cartierul de case “Recea” din Alba Iulia. Aici au fost strămutate peste 100 de familii din Roșia care au fost de acord să își vândă proprietățile din zona perimetrului proiectului, companiei româno-canadiene RMGC.

Politicienii sunt așteptați la Primăria din Roșia Montană, după care urmează deplasarea în teren – vizita perimetrului minier Roşia Montană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Membrii comisiei vor fi întâmpinați cu proteste în Munții Apuseni. Astăzi la Câmpeni (ora 17.00) și Albac (ora 13.00) sunt programate manifestări de protest împotriva legii și a exploatării cu cianuri la Roşia Montană.

Deși la ora 17.00 este programată o întâlnire cu Asociația Alburnus Maior, un simbol al luptei împotriva acestei exploatări cu cianuri, liderii ONG-ului au anunțat că nu vor participa la acest „simulacru de dezbatere”, pentru că „parlamentarii comisiei nu urmăresc decât interesele RMGC”.

UPDATE ora 12.00:

În comuna Roșia Montană au ajuns 13 din cei 19 membrii ai comisiei, însoțiți de prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer și subprefectul Cornel Murg. Acestora li s-a alăturat și deputatul Remus Cernea, care a declarat că a venit în Munții Apuseni să asculte toate părțile. Și pe cei de la Roșia Montană, dar și pe localnicii din Câmpeni și Abrud.

Însoțiți de  reprezentanții RMGC, aceștia s-au deplasat la stația pilot de epurare a apelor acide. Potrivit societății româno-canadiene, realizarea acestei investiții a costat compania 3 milioane de dolari, iar de la amenajarea ei au fost efectuate teste pe diferite categorii de ape. Oficialii RMGC  au prezentat mai multe tehnologii de epurare a apelor de mină și au declarat că stația de epurare va fi donată statului român, odată cu demararea proiectului de exploatare minieră.

Vizita a continuat cu o deplasare la Tăul Găuri, o zonă protejată care se întinde pe o suprafață de 4 hectare. Oficialii s-au oprit și la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perimetrul proiectului de exploatare, un monument funerar circular care datează din perioada romană. Potrivit reprezentanților RMGC, anual, circa 500 de turiști vizitează acest obiectiv din Roșia Montană.

A urmat o scurtă vizită a zonei protejate Carpeni, după care membrii comisiei s-au reunit la primăria din localitate, de unde vor merge să vadă cariera “Cetate” , iar apoi vor coborâ în galeria minieră Cătălina Monulești, unde au stat blocați timp de 5 zile, în semn de protest, 33 de mineri ai RMGC din Roșia Montană.

Deputatul Remus Cernea a refuzat să se îmbrace cu echipamentul de protecție pus la dispoziție de compania RMGC, riscând astfel să i se interzică accesul în zona perimetrului de exploatare – cariera “Cetate” și galeria Cătălina Monulești.

UPDATE 2: Câteva sute de oameni protestează la Roșia Montană pentru continuarea investiției și demararea proiectului minier. Aproximativ 200 de persoane se află în Gura Roșiei, iar alți circa 300 în piața din centrul comunei.

În același timp alți 300 de localnici din zona Apusenilor manifestează la Albac (FOTO) împotriva proiectului de lege și a începerii exploatării aurifere pe bază de cianuri.

Programul oficial al vizitei:

8.30 – 9.00 – sosire Roșia Montană – întâlnire la Primăria Roșia Montană

9.00 – 15.00 – deplasare în teren – vizita perimetrului minier Roșia Montană (stația pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Carpeni – amenajare pentru vizitare turistică, cariera Cetate, cariera Cârnic (cariera Orlea, cariera Jig, prezentare amplasament iaz de decantare și a amplasamentului uzinei, zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală și Orlea – imagine generală), Cârnic, Piatra Orbului (zona protejată), Piatra Despicată – imagine generală asupra sitului, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată centrul istoric – 317 case incluse în planul de reabilitare, obiective restaurate, vizită în subteran complexul de galerii Cătălina Monulești, vizită casa restaurată – depozit arheologic și șantier restaurare casa 392, vizitarea Muzeului Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic). În același interval orar, sunt prevăzute și alte obiective posibil de vizitat: Amplasament de relocare – Recea, iazuri de decantare cianurație – Baia de Arieș, iazuri de flotație Valea Seliștei și Gura Roșiei.

15.00 – 16.00 – Sindicatul Viitorul Mineritului și ONG-uri locale pro minerit și locuri de muncă – Cămin Cultural

16.00 -17.00 – întâlnire cu autoritățile locale și regionale – Primăria veche

17.00 – 18.00 – întâlnire ALBURNUS MAIOR – Cămin Cultural

18.00 – 20.00 – întalnire cu Fundația PRO MUNȚII APUSENI, alte asociații și fundații din orașul Câmpeni.

Rămâneți pe ziarulunirea.ro! Vom reveni cu detalii despre vizita comisiei în Apuseni


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

Publicat

în

ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00

ANM a emis un COD GALBEN de furtună valabil pentru județul Alba astăzi, 7 august, până la ora 22:00.

Următoarele localități vor fi afectate: Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin, Cut;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Publicat

în

PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”

Sebastian Drimbe este polițist în județul Bihor de 15 ani. În tot acest timp spune că a văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.

Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.

„Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.”, spune polițistul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Petiția poate fi semnată AICI

Prin această petiție publică, propune mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:

pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)
pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)
pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)
pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)
„Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen! Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier. Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a conchis polițistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor

Publicat

în

Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor

Alpiniștii care încearcă să ajungă pe vârful muntelui Mont Blanc pe un traseu popular din Franța vor trebui să plătească o garanție de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie să fie salvați sau, mai rău, dacă mor pe munte, relatează The Guardian. Primarul care cere acești bani a dat exemplul a cinci turiști români care voiau să urce pe munte în pantaloni scurți și teniși.

Jean-Marc Peillex, primarul localității Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniștii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din Europa prin Ruta Goûter, a impus măsura după ce zeci de turiști au ignorat avertismentele când au urcat pe munte.

10.000 de euro ar acoperi costul operațiunii de salvare, iar 5.000 de euro pe cel al înmormântării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ghizii locali și-au suspendat operațiunile de pe traseul montan, care este accesibil alpiniștilor de orice nivel, la jumătatea lunii iulie, din cauza căderilor de pietre. Administrația locală a sfătuit oamenii să evite acest traseu, mai ales că un val de căldură intens și prelungit a făcut condițiile de pe munte mai periculoase.

Peillex a scris pe Twitter că zeci de „pseudo-alpinisti” au ignorat avertismentele. El a povestit că cinci turiști români au încercat să urce pe munte „purtând pantaloni scurți, teniși și pălării de paie” și că au fost întorși din drum de poliția montană.

„Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Așadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor și pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să plătească factura”, a continuat edilul.

Vârful poate fi atins și pe poteca Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deși este mult mai puțin folosit. Totuși, Roberto Rota, primarul orașului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricționeze accesul.

„Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiții suboptime de-a lungul traseelor, dar să ceri o garanție pentru a urca pe munte este ceva suprarealist” a spus el.

Dezbaterea asupra siguranței pe traseele montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei și după ce 11 persoane au murit când o masă uriașă de gheață s-a desprins dintr-un ghețar de pe partea de nord a Dolomiților italieni, la începutul lunii iulie. Primarii orașelor din jurul vârfului Marmolada au închis principalele puncte de acces din motive de siguranță, dar unii alpiniști au încercat să le ocolească.

Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care și-au suspendat operațiunile până pe 15 august, au spus că au loc căderi de pietre „pe tot parcursul zilei și al nopții”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare