Rămâi conectat

Curier Județean

Violența verbală lasă urme asupra copiilor. Părinții români ajutați de specialiști să înțeleagă acest lucru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Violenta verbala este cea mai raspandita forma de violenta, dar cu efecte puternice asupra dezvoltarii copiilor, inclusiv asupra dezvoltarii creierului, au explicat reprezentantii UNICEF, care mai arata ca, atunci cand un copil face ceva gresit, prima reactie a 54% dintre parinti, in Romania, este de a ridica vocea, iar 11% dintre parinti palmuiesc imediat copilul sau il trag de par.

certurile-familieRezultatele apartin unui studiu realizat in Romania de UNICEF si prezentat recent cu ocazia lansarii campaniei „Violenta verbala raneste!”.

Campania are rolul sa creasca nivelul de informare si constientizare a publicului cu privire la formele de violenta impotriva copiilor, in special cu privire la abuzul verbal.

Anual, in Romania, sunt inregistrate peste 12.000 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor, din care mai mult de jumatate in mediul rural.

Cazurile inregistrate sunt forme de violenta care au loc in medii diferite: acasa, la scoala, pe strada etc. Majoritatea sunt cazuri de neglijenta, urmate de cazuri de abuz emotional, fizic si sexual. Cu toate acestea, se considera ca numarul de cazuri raportate reflecta doar o mica parte din cazurile de violenta, potrivit datelor prezentate UNICEF.

Potrivit organizatiei, una dintre principalele probleme este aceea ca violenta impotriva copiilor, mai ales abuzul verbal si psihologic (cum ar fi tipatul, injosirea, amenintarea etc.) si formele de pedeapsa corporala (cum ar fi palmuirea, tragerea de par) sunt tolerate si chiar acceptate. 

Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania, a declarat ca „cele mai recente cercetari in domeniul dezvoltarii creierului arata ca toate formele de violenta au un impact negativ asupra copiilor. Ii afecteaza atat in copilarie, cat si la maturitate. Copiii victime ale violentei vor avea mai putina incredere in ei insisi si au sanse mai mari sa fie tematori sau sa aiba un comportament violent, sa nu se poata concentra la scoala sau sa aiba dificultati in a-si face prieteni. Exista o legatura clara intre violenta suferita in copilarie si multe din problemele care apar la maturitate. Obezitatea, depresia, abuzul de tutun, alcoolul, drogurile, infarctul, diabetul si cancerul sunt doar cateva dintre ele”.

„Astazi, abuzul verbal impotriva copiilor – cu forme ca tipatul sau umilirea constante – sunt identificate in mod clar ca forme de violenta. Abuzul verbal creeaza o reactie de stres in organismul si creierul copilului. Aduce modificari in chimia creierului, ceea ce afecteaza dezvoltarea si sanatatea copilului pentru tot restul vietii sale”, a explicat aceasta.

Sandie Blanchet a declarat ca UNICEF a realizat un studiu care arata ca, atunci cand un copil greseste, prima reactie a 54% dintre parinti este sa tipe la el. 11% dintre parinti ii dau imediat o palma sau il trag de par. „Majoritatea adultilor repeta involuntar modelul de disciplina aplicat de parintii lor, bazat pe credinte ca ‘bataia e rupta din rai’ sau ‘unde da mama creste'”, a precizat aceasta. Reprezentantul UNICEF in Romania a spus ca violenta impotriva copiilor este de multe ori un act al parintilor sau al celor care au copiii in grija si are loc chiar acasa.

„Spre deosebire de abuzul fizic, ce lasa urme pe corpul unui copil, violenta emotionala este mai subtila si este mai greu de identificat, atat de victima, cat si de alte persoane. Cu toate acestea, consecintele sale sunt la fel de devastatoare. Mai mult, 60% dintre romani cred ca violenta domestica este ceva obisnuit. Faptul ca violenta domestica este adesea invizibila, iar violenta impotriva copiilor este acceptata inseamna, de fapt, ca acestea sunt foarte greu de identificat si abordat”, a afirmat aceasta.

Sandie Blanchet a anuntat ca, in cadrul campaniei „Violenta verbala raneste!”, asistentii sociali sau asistentii medicali comunitari „vor avea la indemana instrumente de lucru care ii vor ajuta sa mobilizeze comunitatea si sa colaboreze mai bine cu familiile, precum si sa sprijine parintii sa adopte metode de disciplinare pozitiva a copiilor”. „Profesionistii locali nu numai ca vor transmite mesajul cu privire la necesitatea recunoasterii si adresarii violentei, dar vor lucra si cu familiile, vor oferi consiliere si vor sprijini parintii si ingrijitorii copiilor sa adopte metode de disciplinare pozitiva. Pentru aceasta, UNICEF si partenerii sai dezvolta pentru profesionistii locali un ghid de lucru cu comunitatea si familia, ca material de referinta pentru activitatea lor viitoare”, anunta organizatia intr-un comunicat remis HotNews.ro.

sursa HotNews.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea