Ziarul Unirea

Vine iarna! Leacuri vechi pentru suferinţe străvechi

Medicina a găsit rezolvări pentru multe boli mari. Dar nu şi pentru bolile mici, suferinţe sezoniere, provocate de anotimpuri. Guturaiul, răceală, durerile de gât şi de piept, bronşita şi tusea sunt mult mai simplu de vindecat cu un ceai sau cu o prişniţă aplicată corect, decât cu un pumn de medicamente. Chiar dacă oamenii de ştiinţă strâmbă din nas când e vorba de leacuri străvechi, ele sunt reluate şi revăzute cu „furie”, în toate ţările mapamondului. Şi nu e vorba de a crede în miracole. Interesul pentru tradiţie este o stare de spirit a lumii contemporane. Chiar dacă virtuţile anumitor leacuri băbeşti nu pot fi demonstrate academic, atâta vreme cât ele fac bine, cât provin din natură şi nu dintr-o fabrică de „elixiruri” chimice, oamenii le preferă. Şi le preferă, spre lauda lor, şi o grămadă de medici care au înţeles că medicina viitorului nu se poate despărţi de tradiţie. În China, pacientul are dreptul să-şi aleagă terapia pe care o preferă. Este ceea ce facem şi noi prin leacurile de faţă, invitându-vă să alegeţi ce credeţi că v-ar fi de folos.
Crize de astm
În caz de urgenţă: două ceşti de cafea sau două tablete de ciocolată.
Afară e umezeală şi ceaţă, sunteţi astmatici şi v-aţi uitat inhalatorul acasă. Simţiţi cum se apropie o criză de astm. Intraţi rapid într-un bar sau o cofetărie şi cereţi două cafele tari. Ultimele studii realizate în Canada arată că administrarea de cofeină slăbeşte obstrucţia bronhiilor şi uşurează respiraţia. Atenţie: nu este vorba despre un substitut de medicamente, ci doar de un ajutor de ocazie. Cofeină este un stimulent puternic al sistemului nervos şi cardiovascular, cu efecte secundare periculoase: tahicardie, anxietate, convulsii, palpitaţii. Nu abuzaţi! Şi ciocolată poate fi folosită în caz de urgenţă. Conţine magneziu, un antidepresor cunoscut.
lMasaj cu usturoi. Zdrobiţi doi căţei de usturoi în 500 ml de untdelemn. Aplicaţi această mixtură pe talpa picioarelor şi pe coloana vertebrală, masând uşor. La fel de eficient este şi un căţel de usturoi macerat, vreme de opt zile, într-un pahar de alcool de 90 de grade. La nevoie, puneţi câteva picături din acest amestec pe o bucăţică de zahăr. Pentru a calma o criză de astm, impregnaţi cu amestecul de usturoi şi alcool o compresă înmuiată înainte în apă fierbinte. Aplicaţi-o pe piept. Căldura e indispensabilă pentru eficienţa acestui tratament.
lInfuzie de cimbru. Virtuţile antiseptice ale cimbrului sunt recunoscute din Antichitate. Crizele de astm fiind declanşate adesea de o infecţie, cimbrul se dovedeşte şi în cazul acesta util. Beţi 2-3 infuzii pe zi, preparate din 1 linguriţă de plantă opărită cu 1 cană de apă.
Bronşita
Boală a iernii, bronşita este o afecţiune respiratorie legată de obicei de o răceală. Se disting două tipuri mari de bronşite: acute şi cronice. Prima se caracterizează printr-o tuse seacă, acompaniată sau nu de febră. Bronşita cronică (durează cam trei luni pe an şi tine trei ani la rând…) este extrem de frecvenţă şi foarte gravă. Simptomele ei sunt o tuse cu expectoraţie, care necesită supraveghere medicală.
lInhalaţii cu picături de eucalipt. Eucaliptul este o plantă antiseptică şi decongestionantă a căilor respiratorii. El poate fi administrat sub formă de ceaiuri, pastile de supt, produse pentru baie, sirop, picături pentru inhalaţii. Ultimele sunt deosebit de eficiente în bronşite. Dar atenţie: zece mililitri de ulei esenţial de eucalipt pot duce la deces. În schimb, 0,1 – 0,2 ml/zi (2-3 picături) puse în apă fierbinte, pentru inhalaţie, nu reprezintă nici o toxicitate. În farmacii există şi alifii cu eucalipt. Alifiile pot fi aplicate pe spate sau pe piept, dar niciodată pe faţă sau pe mucoase. (Persoanele bolnave de afecţiuni hepatice şi copiii mai mici de un an nu trebuie să apeleze la eucalipt.)
lLapte cu usturoi. La ţară, şi astăzi bronşita se tratează cu supe bogate în usturoi. O altă versiune a acestui remediu: puneţi doi căţei de usturoi într-o cană de lapte rece. Lăsaţi-i să fiarbă 20 de minute, apoi beţi lichidul cât mai cald. Reţeta poate fi preparată şi cu ceapă. Trei cepe se fierb în 500 ml de apă, se strecoară şi lichidul se amestecă cu miere.
lInhalaţie cu lămâie. Puneţi la fiert 750 ml de apă. Stingeţi focul. Adăugaţi 5 picături de ulei esenţial de lămâie. Aplecaţi-vă capul peste vas, acoperiţi-vă cu un prosop şi inspiraţi. Se repetă de trei ori pe zi.
lFricţionări şi comprese pe piept. Cu untdelemn de măsline cald, amestecat cu lămâie, usturoi sau ulei aromat de lavandă sau eucalipt.
lCataplasme cu oţet de mere. Înmuiaţi o compresă în apă fierbinte, stropiţi-o cu oţet de mere şi aplicaţi-o pe piept, acoperită de o folie de plastic. Prin compoziţia sa, oţetul degajă căile respiratorii superioare – nas, gât, sinusuri, şi inferioare: bronhiile şi plămânii.
Dureri de gât
Mesagere nedorite ale răcelii sau gripei, durerile de gât pot anunţa şi o infecţie virală sau bacteriană, o angină sau o laringită. Cert este că fac mari probleme la înghiţit şi e bine să scăpăm de ele rapid.
lCataplasme cu muşeţel. Puneţi o lingură de muşeţel într-o cană cu apă clocotită şi lăsaţi să se infuzeze cinci minute. Vărsaţi lichidul pe o compresă, stoarceţi-o puţin, apoi aplicaţi-o direct pe gât. Acoperiţi-o cu o bucată de plastic. Când se răceşte, operaţia trebuie repetată. La fel de bune sunt compresele fierbinţi cu ulei de măsline şi apa de colonie din lavandă.
lGargară cu salvie. Plantă cunoscută din Antichitate, salvia dă un ulei esenţial cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene foarte eficiente în caz de inflamaţie a gâtului şi gurii. Două-trei picături de ulei de salvie puse în 100 ml de apă caldă sunt mult mai active decât infuzia de salvie, preparată dintr-o linguriţă de plantă, infuzata cu o jumătate de litru de apă fiartă. Se fac 2-3 gargare pe zi, vreme de 2-3 zile.
lGargară cu miere şi suc de lămâie. Diluaţi în apă fierbinte un praf de sare, sucul unei lămâi şi o linguriţă de miere. Faceţi gargară de trei ori pe zi.
lGargară cu apă sărată. Un remediu simplu şi cât se poate de eficace: amestecaţi 1 linguriţă de sare de masă cu 500 ml de apă călduţă şi faceţi gargara din oră în oră.
lCataplasme cu sare grunjoasă şi suc de lămâie. Luaţi un pumn de sare grunjoasă, stropiţi-o cu suc de lămâie fierbinte, întindeţi sarea umedă pe un tifon şi aplicaţi-l pe gât, vreme de o oră. Înveliţi bandajul cu un fular.
lGargară cu oţet de mere. Antiseptic şi bactericid, oţetul de mere este înainte de toate un fortifiant excelent, ideal pentru a spori rezistenţa organismului împotriva neplăcerilor iernii. E firesc, deci, să uşureze şi durerile de gât. Amestecaţi o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere. Diluaţi-le cu ceai de muşeţel şi faceţi gargară.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

ADEZIUNE PLUS ALBA

Te-ar putea interesa și:

Afinele, medicamentul natural care te tratează și îți menține sănătatea

Afinele – beneficii pentru sănătate • Totul despre afine – compoziția, boli care pot fi tratate, modul de păstrare și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Leurda, planta medicinală vedetă a primăverii, datorită efectelor sale curative

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

(P) DENT ESTET Sibiu – primul loc în piața de stomatologie privată locală, la doar un an de la inaugurare, conform datelor financiare din 2019

Grupul DENT ESTET înregistrează în Sibiu, în anul 2019, încasări de 4.151.000 lei. Această nouă performanță financiară îl clasează pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism Ţelina este o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI Dacă nu ne e sete, mulţi dintre noi uităm efectiv… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Merișoarele – proprietăți • Miraculoasele afine roșii sau merișoare • Ceai de merișor •  Rețete cu merișoare. Merişorul sau afinul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro