Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Viespea neagră a prunelor – prevenire și combatere. Schema de tratament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Viespea neagră a prunelor – prevenire și combatere. Schema de tratament

Viespea neagră a prunelor – Hoplocampa minuta – este unul dintre cei mai temuți dăunători ai acestei specii, răspândit în Europa și Asia, al cărui atac poate provoca realmente pagube severe în livezi. Viespea neagră a prunului nu atacă numai această specie, ci poate afecta și caisul sau cireșul.

Viespea neagră a prunelor are un aspect și câteva caracteristici ce o fac ușor de recunoscut. În forma sa adultă, are 4-5 mm lungime și culoarea neagră, lucioasă.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Cu antene negre și picioare galbene-maronii, această viespe are aripi transparente, cu nervuri maronii, cu baza fumurie și stigma neagră. Viespea neagră a prunului trăiește 15 zile în forma adultă, timp în care se hrănește cu nectar și polen. O femelă depune până la 60 de ouă – câte un ou pe fruct.

Ouăle de viespea neagră a prunului au aspect sticlos și incubează în 10-15 zile. Larva de viespe neagră a prunelor este o omidă falsă, cu o lungime de 9-11 mm, cilindrică, de culoare albă, până la verzuie, cu capul brun. Larvele, prin strivire, se recunosc după mirosul caracteristic de benzaldehida (miros de ploșniță). Stadiul de larvă la viespea neagră a prunelor durează 25-40 de zile, iar larvele trec prin 4-5 stadii de larvare.

Citește și: Ce tratamente se fac în perioada de înflorire a pomilor fructiferi

Pupa este de culoare alb-gălbuie, protejată de un cuib de mătase și de pământ. Se împupează primăvara, iar acest stadiu durează 20 de zile. Viespea neagră a prunilor are o generație pe an. Dăunătorul iernează în stadiu de larvă, sub coroana pomilor, în sol, la 2-10 cm adâncime.

În luna martie, când temperaturile solului trec de 6 grade Celsius, iar în aer media depășește 8 grade Celsius, larva se transformă în pupă. Viespea neagră a prunului, în forma adultă, apare în aprilie, cu o săptămână înainte să înflorească prunul. Prima dată apar adulții la câmpie și apoi în zonele de deal. Zborul adulților coincide cu înflorirea prunului, caisului sau cireșului, atunci când temperatura aerului atinge 10 grade C.

Citește și: Copacii protejați de lege pe care nu ai voie să-l tai. Amendă de 10.000 de lei, chiar dacă se află în curtea ta

Femelele își introduc ouăle după 5-7 zile de la apariție, interval în care are loc și copulația. Într-o floare pot fi depuse 1, chiar 2 ouă. Larvele pătrund în fructele abia formate. Larele consumă sâmburele crud și trec noaptea de pe un fruct pe altul, ajungându-se ca o larvă să afecteze 4-6 fructe. În luna iunie, larvele ajung pe sol, fie odată cu fructele căzute, fie lăsându-se singure în sol. Odată ajunse la nivelul solului, pătrund în sol, își confecționează un cocon, așteptând în acest mod primăvara următoare.

Fructele atacate de larvele viespii prunului cad, de regulă, odată cu prima cădere fiziologică a fructelor, având un colorit asemănător celor din pârgă, acest fenomen fiind cunoscut ca „fulgerarea prunelor”. Ca semne vizibile ale atacului, pe suprafața fructelor se pot vedea găurele de 1,2 mm. Fructul tăiat emană un miros de ploșniță, iar în interior se văd fecalale larvei.

Viespea neagră a prunelor: schemă de tratamente pentru combatere

Pentru combaterea viespii negre a prunului se poate efectua un tratament la debutul înfloritului și unul la scuturarea petalelor, moment care coincide cu atacul altei viespi a sâmburoaselor – Eurytoma schreineri.

Se fac trei tratamente la distanță de 7 zile, alternând insecticidele folosite: Karate Zeon sau Decis 25 WG.

Săpatul sau aratul solului de sub pomi, toamna și primăvara devreme, distruge mare parte dintre larvele hibernante, constituind o măsură agrotehnică foarte importantă pentru eliminarea rezervei acestui dăunător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Ioana Oprean

Publicat

în

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu În data de 25 iulie, în fiecare an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, mama lui Hristos. Ana era din seminția lui Levi […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea