VIDEO: Zilele Cetăţii Sebeş – Vezi asediul turcilor asupra orașului!

Manifestările de Zilele Cetăţii Sebeş au continuat și sâmbătă în târgul medieval care a devenit orașul pentru câteva zile. Dacă pe tot parcursul zilei trecătorii au avut parte de animaţie medievală (dueluri, școală de dans, inițieri în arta armelor etc.), un moment special l-a constituit reconstituirea asediului istoric al turcilor asupra Cetăţii Sebeş, din anul 1438.

Foarte hotărâți mi s-au părut tinerii care au dat viață acestei scene, în care o armată turcească condusă de sultanul Murad al II-lea asediază oraşul. La acea vreme conducătorii au predat Sebeşul, după negocieri cu Vlad Dracul, aflat de partea otomanilor și astfel o mare parte a locuitorilor au fost duşi în robie.

Cei prezenți la acest spectacol au putut afla sau reaminti povestea Turnului Studentului. Acesta se află acum în curtea unei şcoli.

Numele îi vine de la un student din Romos în vârstă de 16 ani, care, împreună cu alţi sebeşeni, s-au baricadat în acest turn în 1438, continuând să reziste asediului turcilor, deşi restul oraşului capitulase. A fost luat prizonier şi dus în robie. Eliberat după 20 de ani, a ajuns în Italia unde şi-a scris amintirile, care au devenit un bestseller al timpului.

Sebeşul a cunoscut maxima înflorire în secolul al XIV-lea când era unul dintre cele mai importante oraşe ale Transilvaniei, conform unor surse, al treilea, după Sibiu şi Braşov. Declinul a început din 1438, când a fost devastat de turci şi s-a accentuat după ce a fost făcut cadou, de Matia Corvin, în 1464, nobililor Johann şi Andrea Pongrácz, pierzându-şi temporar chiar şi statutul de oraş.

Un reviriment a avut loc la jumătatea secolului al XVI-lea, dar în 1661 oraşul a fost din nou pustiit, de o armată turco-tătără. Totuşi, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, este pomenit ca oraş liber regesc. La ora actuală, este cel mai mic dintre cele şapte oraşe fotificate care, potrivit tradiţiei, au dat numele german al Transilvaniei – Cluj, Braşov, Sibiu, Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sebeş.

Deși spectatorii la această reconstituire a luptelor de la 1438 au fost destul de puțini, circa 100, s-a apreciat modul în care tinerii actori au reușit să redea, pe alocuri cu umor, un astfel de moment. S-a apreciat și lecția de istorie, pe care prezentatorul a ținut să o transmită celor prezenți și pe care cei mici au savurat-o.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

2 Comentarii

marcel 19 august 2012 at 23:41

Iar au mancat bine fomistii din Sebes!

PONTA 20 august 2012 at 21:48

ce se mai distreaza Dancila cu IONELA la mare,au plecat cica la cursuri si sa nu se prinda prosti sant in statiuni diferite,rusine primar DANCILA!!!!!!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...