VIDEO: Traian Berbeceanu, prezent la Curtea de Apel Alba Iulia: Am slujit Poliția Română 23 de ani fără greșeală
Fostul șef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, a fost prezent, joi, la Curtea de Apel Alba Iulia unde s-a judecat, începând cu ora 13.00, contestația formulată de DIICOT la decizia Tribunalului Hunedoara de revocare a măsurilor preventive care i-au fost impuse.
UPDATE: Judecătoarea Curții de Apel Alba Iulia a anunțat, după ce a ascultat pozițiile și argumnetele procurorului și a avocaților lui Traian Berbeceanu, că pronunțarea în această speță se va face mâine, la orele 11.00, în ședință publică.
Ședința a durat circa 20 de minute, judecătoarea ascultând cu atenție pledoariile și argumentele procurorului DIICOT Alba, a celor doi avocați dar și a lui Traian Berbeceanu.
Argumentul principal invocat de reprezentantul DIICOT la decizia Tribunalului Hunedoara, de revocare a măsurilor preventive impuse fostului comisar șef al BCCO Alba Iulia, a fost faptul că procurorul DIICOT de la structura centrală, ce a convins instanța ÎCCJ să ia măsurile împotriva lui Berbeceanu, nu are nicio legătură cu acuzațiile de represiune nedreaptă aduse de DNA celor care au instrumentat probele în dosarul arestării lui Berbeceanu, respectiv a procurorilor Ceanu și Ioan Mureșan de la DIICOT Alba și a ofițerului BCCO Alba, Alin Muntean. Iar pentru că Ordonanța DNA stă la baza deciziei Tribunalului Hunedoara, procurorul a catalogat-o ca nelegală și neîntemeiată, solicitând judecătorului admiterea contestației DIICOT și anularea sentinței tribunalului.
Avocații au susținut la rândul lor ca fiind justă decizia Tribunalului Hunedoara, pentru că între timp au apărut elemente noi în dosar, de o mare gravitate, respectiv Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale în cazul celor trei menționați mai sus care sunt acuzați de “fabricarea” probelor împotriva lui Berbeceanu. În ceea ce privește argumentul DIICOT prezentat mai sus, avocații spun că nu se suține atâta timp cât la baza deciziei ÎCCJ au stat probele adunate de cei anchetați de DNA tocmai pentru că le-ar fi “fabricat”. Astfel apărătorii au cerut să fie menținută decizia tribunalului, ca o măsură reparatorie pentru fostul șef al BCCO Alba.
La sfârșit a luat cuvântul și fostul comisar Traian Berbeceanu care a spus că își menține în totalitate declarațiile făcute la Tribunalul Hunedoara. Acesta mai spus că a slujit cetățeanul și Poliția Română timp de 23 de ani, fără greșeală, iar prin “înscenarea” ce i s-a făcut, i s-a distrus cariera, i s-a traumatizat familia și așteaptă de la justiție repararea acestor lucruri. „Sunt nevinovat față de toate acuzațiile care mi se aduc”, a conchis Traian Berbeceanu!
La ieșire din sala de judecată, fostul șef al BCCO Alba Iulia a declarat că are încredere în justiție și că va lupta până la capăt pentru a se face dreptate.
––––––––––––––
Măsurile preventive în cazul fostului şef al BCCO Alba au fost dispuse după eliberarea sa din arest preventiv, în noiembrie 2013, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis transformarea măsurii arestului preventiv în cea a obligării acestuia de a nu părăsi ţara. În plus Berbeceanu a fost obligat să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat; să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organelor judiciare; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; să nu comunice cu 46 de persoane care au diferite calităţi în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Alba.
Reamintim că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia a stat în arest 32 de zile (între 24 octombrie și 26 noiembrie 2013), fiind acuzat de procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe. Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba. Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.
În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]