VIDEO: Traian Berbeceanu, prezent la Curtea de Apel Alba Iulia: Am slujit Poliția Română 23 de ani fără greșeală

Paul Voicu - Primar 2020

Fostul șef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, a fost prezent, joi, la Curtea de Apel Alba Iulia unde s-a judecat, începând cu ora 13.00, contestația formulată de DIICOT la decizia Tribunalului Hunedoara de revocare a măsurilor preventive care i-au fost impuse.

UPDATE: Judecătoarea Curții de Apel Alba Iulia a anunțat, după ce a ascultat pozițiile și argumnetele procurorului și a avocaților lui Traian Berbeceanu, că pronunțarea în această speță se va face mâine, la orele 11.00, în ședință publică.

ELIT

Ședința a durat circa 20 de minute, judecătoarea ascultând cu atenție pledoariile și argumentele procurorului DIICOT Alba, a celor doi avocați dar și a lui Traian Berbeceanu.

Argumentul principal invocat de reprezentantul DIICOT la decizia Tribunalului Hunedoara, de revocare a măsurilor preventive impuse fostului comisar șef al BCCO Alba Iulia, a fost faptul că procurorul DIICOT de la structura centrală, ce a convins instanța ÎCCJ să ia măsurile împotriva lui Berbeceanu, nu are nicio legătură cu acuzațiile de represiune nedreaptă aduse de DNA celor care au instrumentat probele în dosarul arestării lui Berbeceanu, respectiv a procurorilor Ceanu și Ioan Mureșan de la DIICOT Alba și a ofițerului BCCO Alba, Alin Muntean. Iar pentru că Ordonanța DNA stă la baza deciziei Tribunalului Hunedoara, procurorul a catalogat-o ca nelegală și neîntemeiată, solicitând judecătorului admiterea contestației DIICOT și anularea sentinței tribunalului.

Mihail David - 2020

Avocații au susținut la rândul lor ca fiind justă decizia Tribunalului Hunedoara, pentru că între timp au apărut elemente noi în dosar, de o mare gravitate, respectiv Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale în cazul celor trei menționați mai sus care sunt acuzați de “fabricarea” probelor împotriva lui Berbeceanu. În ceea ce privește argumentul DIICOT prezentat mai sus, avocații spun că nu se suține atâta timp cât la baza deciziei ÎCCJ au stat probele adunate de cei anchetați de DNA tocmai pentru că le-ar fi “fabricat”. Astfel apărătorii au cerut să fie menținută decizia tribunalului, ca o măsură reparatorie pentru fostul șef al BCCO Alba.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

La sfârșit a luat cuvântul și fostul comisar Traian Berbeceanu care a spus că își menține în totalitate declarațiile făcute la Tribunalul Hunedoara. Acesta mai spus că a slujit cetățeanul și Poliția Română timp de 23 de ani, fără greșeală, iar prin “înscenarea” ce i s-a făcut, i s-a distrus cariera, i s-a traumatizat familia și așteaptă de la justiție repararea acestor lucruri. „Sunt nevinovat față de toate acuzațiile care mi se aduc”, a conchis Traian Berbeceanu!

La ieșire din sala de judecată, fostul șef al BCCO Alba Iulia a declarat că are încredere în justiție și că va lupta până la capăt pentru a se face dreptate.

——————————————

Măsurile preventive în cazul fostului şef al BCCO Alba au fost dispuse după eliberarea sa din arest preventiv, în noiembrie 2013, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis transformarea măsurii arestului preventiv în cea a obligării acestuia de a nu părăsi ţara. În plus Berbeceanu a fost obligat să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat; să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organelor judiciare; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; să nu comunice cu 46 de persoane care au diferite calităţi în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Alba.

Reamintim că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia a stat în arest 32 de zile (între 24 octombrie și 26 noiembrie 2013), fiind acuzat de procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe. Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba. Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

rococo 17 aprilie 2014 at 18:55

Cam prea multa publicitate. Intr-o astfel de functie, pe vremuri ti se explica pina unde poti sa mergi in denigrarea sistemului pina si dupa 20 de ani de cind nu mai esti activ. Cine nu respecta si nu asteapta solutiile legale, are o mare problema de percetie si nu se stie daca mai poate fi vreodata activ.

Tiflici 17 aprilie 2014 at 19:03

Nu este ,,fostul comisar”, ci fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, gradul de Comisar Șef de Poliție nu i-l poate retrage DNA-ul.

Tiflici 17 aprilie 2014 at 19:06

,,La sfârșit a luat cuvântul și fostul comisar Traian Berbeceanu care a spus că își menține în totalitate declarațiile făcute la Tribunalul Hunedoara” la acest fragment m-am referit.

Marian 18 aprilie 2014 at 7:56

Sa zicem ca a luat cuvantul inculpatul Traian Berbeceanu , ce ma intreb e cum a ajuns tribunalul Hunedoara sa judece acest dosar care sin cate stiu era la Alba Iulia ?

Cetateanul 18 aprilie 2014 at 14:09

Razboi intre mafioti cu sustineri politice.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...