Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: SCANDALUL Grădinița 12 din Alba Iulia s-a mutat în stradă! Totul despre protestul părinților și soarta directoarei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Protest parinti gradinita Alba Iulia_ISJ_Dorin Sandea (16)Așa cum au anunțat încă de ieri, astăzi, începând cu orele 15.00, circa 40 de părinți care au copii înscriși la Grădinița nr. 12 din Alba Iulia, “înarmați” cu pancarte, s-au adunat în fața Prefecturii Alba, unde au protestat împotriva demersurilor inspectorului general al ISJ Alba, Dorin Sandea, de a o schimba din funcția de director al grădiniței, pe domnișoara Veronica Suciu.

Mesajele scrise pe pancartele părinților au fost cât se poate de sugestive: „Sandea demisia!”, „Suntem alături de directoarea noastră”, „Nu distrugeți cea mai bună grădiniță din județ”, „Vrem educație de calitate pentru copiii noștri!”.

Printr-o altă pancartă, însoțită de o “oliță”, care a fost arborată pe un stâlp din fața Palatului Administrativ al județului Alba, și ulterior în fața ÎSJ, participanții la miting și-au demonstrat Protest parinti gradinita Alba Iulia_ISJ_Dorin Sandea (27)talentul poetic și faptul că încearcă să își păstreze simțul umorului: Nu fac pipi la oliță, că sunt mare și frumoasă, vreau să merg la grădiniță, însă Sandea nu mă lasă, că e roșie cum îi place, îi dau dânsului olița, și îl rog să ne dea pace, să nu ne strice grădinița.

După ce reprezentanții părinților protestatari au înmânat un memoriu cu doleanțele lor prefectului de Alba , Gheorghe Feneșer, mitingul s-a mutat în curtea sediului Inspectoratului Școlar Alba. Aici, o delegație a părinților a fost invitată la discuții, în biroul șefului ISJ, Dorin Sandea.

La această întâlnire au participat, pe lângă cei cinci părinți revoltați și domnul Sandea, inspectorul general adjunct Marcela Dărămuș, inspectorul școlar Codruța Lodroman și reprezentanții presei.

Pe scurt, situația stă în felul următor:

Poziția părinților

În urmă cu 9 ani (2005), Veronica Suciu, directorul Grădiniței nr. 12, a înființat un ONG – Asociația Veronica, cu scopul declarat și dovedit ulterior de a sprijini dezvoltarea unui învățământ de tip Step-by-Step, în cadrul acestei unități școlare de stat. Membrii fondatori ai asociației sunt, pe lângă Veronica Suciu, alte 16 educatoare, dar și sora directoarei, inspectorul școlar Eugenia Ignat.

Școala a ajuns cu trecerea anilor una dintre cele mai performante și apreciate, din punct de vedere didactic, din județ, după părerea unora, chiar din Transilvania.

De ce? Pentru că, prin ONG-ul creat, s-a reușit finanțarea activităților educative din surse extrabugetare, cunoscut fiind faptul că statul nu își permite să finanțeze un învățământ la un nivel optim.

 Cum? Fiecare părinte care dorește să își înscrie copilul la Grădinița 12, cu program integral Step-by-Step, își dă acordul, în scris, să plătească suma de 100 de lei lunar. Părintele devine astfel membru al Asociației Veronica, iar copilului său îi sunt asigurate: un spațiu curat și dotat, personal calificat și cu experiență, masă, materiale didactice și școlare, accces la spectacole și chiar mici cadouri, cu ocazia diferitelor sărbători.

Potrivit părinților, condițiile foarte bune pe care le oferă această grădiniță, sunt rodul inițiativei și muncii asidue a directoarei Suciu, de activitatea căreia sunt foarte mulțumiți, motiv pentru care consideră un abuz  propunerea șefului ISJ Alba de a o elibera din funcție.

Poziția ISJ Alba

Inspectorul general școlar, Dorin Sandea, a explicat că, în urma unei sesizări din partea unui părinte nemulțumit că trebuie să plătească o sută de lei pe lună pentru a-și putea înscrie copilul la o grădiniță de stat, inspectoratul a început un control la Grădinița nr. 12.

În urma verificărilor,  șeful ISJ Alba a înaintat două propuneri actualului ministru al Educației:

1.Detașarea din funcția de director al grădiniței a dominișoarei Veronica Suciu

2.Eliberarea din funcția de inspector școlar în cadrul ISJ Alba, a doamnei Eugenia Ignat (sora Veronicăi Suciu și membru fondator al Asociației Veronica.

Motivul invocat de Dorin Sandea, pentru ambele situații, este incompatibilitatea. În cazul directoarei școlii, incompatibilitatea dintre funcția de execuție, respectiv președinte al asociației și cea de director al unității de învățământ. În cazul Eugeniei Ignat, se invocă faptul că există un conflict de interese, că doamna inspector nu și-a respectat atribuțiile pe care le avea ca și inspector școlar pe linia parteneriatelor dintre ISJ și alte organizații, inclusiv ONG-uri, favorizând o situație nelegală la Grădinița  nr.12.

Concluzii:

-Potrivit șefului ISJ, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul Educației pe acest subiect, a făcut o solicitare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba să continue controlul administrativ început de ISJ Alba la Grădinița 12.

-Dorin Sandea își menține propunerile de eliberare din funcție a celor două doamne, documente care se află pe masa ministrului, așteptând o decizie în acest sens de la minister.

-Directoarea grădiniței, care se află internată în spital din cauza stresului provocat de această situație, și-a dat încă de marți demisia din funcția de președinte al Asociației Veronica, fiind astfel eliminată starea de incompatibilitate invocată de ISJ, și motivul care fundamentează propunerea șefului ISJ de încetare a detașării domnișoarei Suciu în funcția de director.

-Dorin Sandea susține că nu s-a pus niciun moment problema desființării sistemului de tip Step-by-Step, iar părinții nu ar avea de ce să fie îngrijorați, întrucât, chiar dacă va fi detașată din funcția de director, domnișoara Suciu ar rămâne în continuare educatoare, având un post de titular la Grădinița 12.

-Părinții susțin că, în urma presiunilor și amenințărilor pe care domnul Sandea le-a făcut asupra personalului grădiniței, și-au pierdut total încrederea în șeful ISJ Alba, motiv pentru care vor continua să îi solicite demisia, luând chiar în considerare să îi facă o plângere penală la parchet, pentru abuz în funcție.

Cu siguranță, “războiul” fără precedent pentru județul Alba, între părinții unor copii de grădiniță și șeful Inspectoratului General Școlar, va continua. Chiar dacă directoarea nu va fi eliberată din funcție, în urma controalelor instituțiilor abilitate, ce vor urma la unitatea de învățământ preșcolar și deopotrivă la Asociația Veronica, domișoara Suciu ar putea ajunge în situația în care să își dea singură demisia.

 [nggallery id=1196]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea