Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO| Sacrificarea mieilor de Paște. DSVSA Alba: „Se realizează în abatoare și, în cazuri excepționale, în centre organizate și amenajate temporar”. LISTA abatoarelor autorizare veterinar

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Sacrificarea mieilor de Paște. DSVSA Alba: „Se realizează în abatoare și, în cazuri excepționale, în centre organizate și amenajate temporar”. LISTA abatoarelor autorizare veterinar

Paștele, una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii de pretutindeni, se aproprie cu pași repezi, iar mâncarea favorită a tuturor în această perioadă, carnea de miel, se află la mare căutare.

Reprezentanții DSVSA Alba au transmis, la solicitarea ziarulunirea.ro, un set de precizări, în lumina evenimentelor care vor avea loc la mijlocul acestei luni.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi VREMEA de 1 MAI, de Florii și de Paște 2022. Prognoza METEO pentru următoarele 4 săptămâni

Sacrificarea mieilor de Paște se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar și pentru sacrificarea de ovine.

 Aceste unități sunt supravegheate sanitar-veterinar de către personal specializat (angajat al DSVSA Alba) care asigură controlul sanitar veterinar, atât ante-mortem, cât și post-mortem, al tuturor animalelor destinate abatorizării (bovine, ovine, suine etc.). În abatoare, controlul sanitar-veterinar e asigurat nu doar în perioada premergătoare sărbătorilor, în care crește consumul de carne, ci pe întreg parcursul anului. Prin sacrificarea mieilor în aceste unități se asigură punerea pe piață a unor carcase certificate sanitar-veterinar din punct de vedere al calității și conformității, iar carnea de miel obținută în urma sacrificării în astfel de abatoare, odată ajunsă la consumatorul final, poate fi consumată în condiții de siguranță.

Trebuie precizat că în județul Alba există cinci abatoare care sunt autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru sacrificarea mieilor, mai multe decât în alte județe, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și Comcarn Productie Si Manufactura SRL (Mesentea). Acestea au o capacitate extrem de mare de sacrificare. În județul Alba, fermierii au avut mereu unde să își valorifice mieii, inclusiv în ultimii 2 ani, când nu au fost organizate centre temporare de sacrificare (având în vedere în principal contextul pandemic).

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar (dacă va fi cazul), se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată, în vederea comercializării, către alte unităţi din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile de igienă pentru alimente și privind protecția animalelor în timpul transportului, prevăzute de legislația națională și europeană.

YouTube video

Decizia privind organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ (care prestează aceste servicii) și oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune, ținând cont de următoarele aspecte:

– Distanțele mari față de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;

Minivacanța de PAȘTE 2022: Zile LIBERE de Paștele Ortodox 2022 și Paștele Catolic 2022 • Minivacanță de 4 zile pentru credincioșii catolici, în aprilie

– Numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;

– Asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic) respectiv, în perioada 9-23 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 7:00 – 17:00.

În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere și următoarele aspecte:

– Controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;

– Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare a formularelor de mișcare;

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

– Transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloacele auto autorizate sanitar-veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

DSVSA Alba se va asigura că procesul de sacrificare a mieilor în aceste centre organizate temporar (dacă va fi cazul) se va realiza în condiții de maximă siguranță.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

„Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea