VIDEO: Premieră! La Alba Iulia are loc prima dezbatere academică privind relația dintre Biserică și Stat

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este prima instituție de învățământ superior din România cu caracter religios, care dezbate public, prin organizarea unei conferințe cu participare internațională, subiectul relației dintre Biserică și Stat. Aceeași instituție a organizat de curând un alt simpozion de succes, de mai mică anvergură, legat de tema incinerației, în cadrul căruia istorici, arheologi și teologi au avut ocazia să își exprime liber perspectivele, bazate pe cercetări, legate de acest subiect.

Simpozionul Internaţional din perioada 14-16 mai, cu tema “Religie şi Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht” a avut o parte introductiva, sub forma  unei conferințe de presă (joi, 9 mai) la care au participat o parte dintre organizatori – profesorul Ioan Emil Jurcan decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, profesorul Mihai Himcinschi, profesorul Dumitru Vanca și preotul Alexandru Moldovan.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Inspirat pe de-o parte de decretarea anului 2013 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul Sfinților Împărați Constantin și Elena”, iar pe de altă parte, de nevoia și interesul pentru dezbaterea acestui subiect sensibil de către teologi, sociologi, politologi, politicieni, laici sau credincioși din țară dar și străinătate, evenimentul se bucură de o participare de excepție.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

La simpozion și-a confirmat participarea Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român (ICR) care a catalogat inițiativa celor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia ca fiind cel mai puternic simpozion al Patriarhiei pe această temă.  Alți oaspeți importanți sunt profesorul american Herman Tristram Engelhardt, unul dintre cei mai apreciați bioeticieni din lume, Victor Opaschi – secretar de stat pentru culte, reprezentând o instituție care este veriga de legătură dintre Biserică și Stat dar și cercetători de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institutul de studii ecumenice San Benadino din Veneția și numeroase universități din țară – Iași, Timișoara,București, Pitești, etc.

Pe ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia și ÎPS Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza îi considerăm gazde și din acest motiv nu i-am enumerat la oaspeți de seamă.

Una dintre întrebările adresate organizatorilor la conferința de presă a fost legată de absența la acest eveniment de anvergură a Mitropolitului Andrei Andreicuț, fondatorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Aceștia au explicat că invitațiile la acest nivel se fac la nivel ierarhic, ei ocupându-se de invitarea profesorilor și celorlalți participanți. În concluzie, va trebui să îl întrebăm pe ÎPS Irineu sau chiar pe ÎPS Mitropolitul Andreicuț, motivul pentru care nu va fi prezent la simpozion.

În total și-au confirmat prezența la lucrări nu mai puțin de 11 personalităţi internaţionale, din SUA, Grecia, Italia, etc.

La apelul lansat pentru înscriere la conferința din acest an s-au înscris peste 120 de specialiști, cu toate că taxa de participare nu este una foarte mică, respectiv 100 de euro. Acest fapt demonstrează interesul mare pe marginea subiectului – Religie şi Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat.

Cei care vor dori să participe la lucrările conferinței vor beneficia, potrivit organizatorilor, de traducere în limba română, în cazul prezentărilor în engleză.

Anul 2013 a fost decretat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul Sfinților Împărați Constantin și Elena” şi pentru faptul că acum se împlinesc 1700 de ani de la emiterea, de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare, a Edictului de la Milan, care dădea creştinilor libertatea de a-şi practica propriul crez religios.

Este al doisprezecelea an în care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizaează simpozionul, încercându-se ca temele abordate de-a lungul celor 11 ediții să fie cât mai actuale.  De exemplu prima ediție, din anul 2001, a abordat subiectul credinței și violenței, pe fondul războiului cu substrat religios marcat tragic prin atentatele de la 11 septembrie din SUA. Alte tematici au fost legate de globalizare,consumism, desacralizare, cosmologie, ecologie, șamd.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

5 Comentarii

dolfi 9 mai 2013 at 17:43

ca sa citez niste clasici in viata: „e ca relatia dintre ”

Corporatie e putin spus!

Aurelian 9 mai 2013 at 18:32

Membrii Asociatiei Escrocilor in Sutane, in special ramura ortodoxa, au fost tot timpul dispusi sa pupe in fund politicul, contra unui bun pumn de arginti(multiplu de 30, chiar immiit, ca de la Iisus a avut loc o mare inflatie)! Oricum ei desi il „marturisesc” public pe Iisus(de fapt pe Isus=magar, in aramaica veche), slujesc doar „Ochilui Dracului”, si isi explica lacomia, prim sigtagma „bani pentru biserica”, o groapa fara fund in care vedem cum intra banii, dar nici Dracu, nu mai stie cat si cum iese, dispar ca fumul de la tamaie! Acum nu fac alceva cu acest Congres, decat incearca „sa dreaga busuiocul”!

Prop Ioan 9 mai 2013 at 23:57

Pacat ca Facultatea de Teologie se lanseaza in asemenea @colocvii internationale@, unde nu are ce cauta, nici ce spune prin reprezentantii sai. De ce intrati in politica ? Trufia e un pacat major. Vedeti-va de problemele voastre, discutati chestiuni la care va pricepeti. Va mangaie vorba lui Marga, acest zero, acest impostor pe care BOR il (mai) tine in brate (oare de ce si pana cand ?)ca ati facut cel mai important simpozion al Patriarhiei pe tema anului 2013 (cand, intr-adevar, lumea civilizata aniverseaza 1700 de ani de la decretul de la Milan) ?
Dar lumea civilizata aniverseaza edictul de la Milan prin colocvii cu adevarat stiintifice, nu cu vorbe de claca, din amintirile de la seminarul de popi si cu politruci tip Marga.
Pacat. Ce spune Patriarhia ?

alinuta cu ochii turcoaz 10 mai 2013 at 9:48

Sa ne spuna onor invitatii, cum intervine biserica in tarilor lor de bastina , in campaniile electorale si cum apreciaza ei necesitatea ca popa sa faca campanie electorala la slujba de duminica si nu numai? in tarile de unde provin invitatii, cit salar le da statul popilor?

ortodox revoltat 10 mai 2013 at 11:01

BISERICA ORTODOXA STA CU MANA INTINSA LA STAT. RUSINE !!!popii umbla numai dupa bani.
rusine. din banii nostrii isi fac burtile mari .
covor de 8000 de euro pe banii nostri???
rusine

Comentariile sunt oprite