Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Povestea omului care ”repară” timpul: Ceasornicarul din Alba care de peste șase decenii face ceasurile să ”vorbească”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Povestea omului care ”repară” timpul: Ceasornicarul din Alba care de peste șase decenii face ceasurile să ”vorbească”

Pe strada Tudor Vladimirescu nr. 2, chiar în gangul de lângă Sinagoga evreiască din Alba Iulia, se află Ceasornicăria Filipescu, ascunsă privirilor celor care trec în grabă, mai ales în goana mașinii. Trecătorii care intră mai aruncă o privire, admiră ceasurile și pendulele de pe pereți și din vitrină, atunci când așteaptă să îi servească ceasornicarul.

Cu multă pasiune și mai ales răbdare, domnul Filipescu se ocupă cu una dintre cele mai frumoase și mai vechi meserii și repară de mai bine de 60 de ani ceasurile albaiulienilor. Nimic nu iese nereparat din mâinile sale. Bărbatul repară cu minuţiozitate şi migală, iar din atelierul său nu iasă nici un ceas care să nu-şi fi găsit „leacul”.

Ioan Filipescu are 77 de ani și repară ceasuri din anul 1961. În prezent, este singurul ceasornicar profesionist din judetul Alba.

YouTube video

În locația de lângă Sinagogă, bărbatul lucrează din anul 1992. Înainte de a avea ceasornicăria, acesta a lucrat la cooperativa Mureș.

Domnul Filipescu știe povestea fiecărui ceas și care-i sunt problemele după ticăit. Le ascultă pe fiecare în parte, iar pe cele care tac, le face până la urmă să ”vobească”, de peste șase decenii.

Astfel de ateliere de reparații de ceasuri au dispărut unul câte unul de-a lungul anilor. Marea majoritate a ceasornicarilor, fie au ieșit la pensie, fie s-au reprofilat, fie au trebuit să își închidă prăvăliile, fie s-au rezumat doar la schimbarea curelelor și a bateriilor. De lăsat moștenire din tată-n fiu, nu mai poate fi vorba, pentru că tinerii din ziua de azi nu mai sunt atrași de astfel de meserii care cer migală, răbdare, pregătire, dăruire și pasiune.

Ceasornicarul mărturisește că oamenii aduc mai multe ceasuri electronice la reparat, dar mai vin și cu ceasuri vechi de perete, ”cu cuc”, căci cine mai poartă astăzi ceasuri mecanice? Și câți ar mai vrea să mai investească în repararea și restaurararea unor pendule vechi de zeci de ani?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Momentul IMPACTULUI dintre cele două mașini din accidentul de la Alba Iulia, surpins de o cameră de bord Accidentul de miercuri seara, petrecut în Alba Iulia, a fost filmat cu o cameră de bord de un alt participant la trafic. Impactul dintre cele două mașini a dus la rănirea a trei persoane, 2 adulți și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea