Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Pe A10 Sebeș-Turda, plan de alunecare, IMENS, la Alba Iulia Nord: Risc ca versantul să vină peste autostradă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe autostrada A 10 Sebeș-Turda, plan de alunecare, IMENS, la Alba Iulia Nord: Risc ca versantul să vină peste autostradă

Pe A10 Sebeș-Turda, autostrada „Meșterului Manole”, alunecările de teren se țin lanț. De data aceasta, tot la Alba Iulia Nord, între km 16 și 17, aproape de lotul 2, a apărut un plan de alunecare, imens, care încă nu afectează corpul autostrăzii. Există însă riscul ca versantul să o ia la vale, mai ales dacă vor fi perioade cu umiditate ridicată.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Deja alunecarea de teren masivă este bine conturată, au apărut crăpături pe toată porțiunea, iar așa cum se poate observa din videoclipul realizat de ziarulunirea.ro, o parte din pământ a trecut peste zidul de coloane forate. În zona în care s-au produs crăpăturile imense, în versant, nu există un sistem de drenare a apelor, sau cel puțin nu unul vizibil. Există un sistem de drenare cu mult mai jos, aproape de corpul autostrăzii, care se pare că a fost insuficient.

YouTube video

Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, pe deal au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului. Potrivit surselor noastre acestea ar indica o deplasare a versantului.

Alunecarea nou apărută la Alba Iulia Nord, chiar dacă momentan nu afectează corpul autostrăzii, prin amploarea ei, suprafața imensă pe care se întinde, ar putea fi mai gravă decât alunecările precedente, în lipsa unei intervenții existând riscul ca versantul să vină peste șosea.

Reprezentanții DRDP Cluj au confirmat pentru ziarulunirea.ro că au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului, iar soluția tehnică va fi stabilită în urma unei expertize. Toate lucrările vor fi efectuate pe cheltuiala antreprenorului, întrucât acest segment de autostradă se află în garanție.

„În momentul de față antreprenorul realizează o expertiză între km 16+000 – km 17+000, care va stabili cauzele apariției degradărilor. Pentru elaborarea acestei expertize sunt necesare date privind monitorizarea apei subterane. Se realizează noi foraje pentru stabilirea variației sezoniere a nivelului apelor freatice. Lucrarea se află în perioada de garanție, reparațiile se realizează pe cheltuiala antreprenorului, iar garanția se va prelungi cu perioada efectuării lucrărilor.

DRDP Cluj asigură doar efectuarea lucrărilor de întreținere curentă, iar degradările apărute vor fi remediate de către Antreprenor în baza prevederilor contractului de proiectare și execuție. Au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului. Soluția tehnică va fi stabilită de către un expert tehnic autorizat”, au transmis reprezentanții DRDP Cluj pentru ziarulunirea.ro.

Pe A10 Sebeș-Turda, autostrada „Meșterului Manole”, constructorul repară astăzi o alunecare, iar mâine apare alta, ca-n povestea celebrului meșter, nici o lucrare nefiind durabilă. Singura diferență e că Pizzarotti nu au găsit-o încă pe … Ana ca să o zidească în deal!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea