Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: ”Pantera Carpaților”. Râs surprins de camerele video într-o pădure din Apuseni, în timpul ”ritualului” de marcare a teritoriului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Imagini rare filmate de camera video amplasată de reprezentanții Parcului Natural Apuseni într-o pădure din această zonă a țării:  Un râs a fost surprins în timpul „ritualului” de marcare a teritoriului.

”Rata marcărilor cu urină creşte substanţial la sfârşitul perioadei de reproducere care are loc începând cu luna februarie până la începutul lunii aprilie, în funcţie de condiţiile meteorologice”, susţin reprezentanţii Parcului Natural Apuseni într-o postare la filmul video publicat pe pagina de pe Facebook.

Râşii se împerechează în timpul primăverii timpurii. Fiindcă sunt animale solitare, împerecherea nu are loc la fiecare an. Cu cu denumirea ştiinţifică ”Lynx lynx” şi denumirea secundară în limba română” linx”, râsul este la ora actuală cea mai mare felină din fauna sălbatică a României.

Denumit şi ”pantera Carpaţilor”, râsul este răspândit natural din golul alpin până în Delta Dunării, având o mare adaptabilitate şi amplitudine ecologică. În prezent, însă, exemplarele din afara Carpaţilor şi Subcarpaţilor sunt foarte rare, ca urmare a vânătorii necontrolate practicate în secolele XX – XXI.

Este un animal puternic şi rezistent, de o agilitate şi agerime uluitoare. Are până la 1,5 m lungime, cu o coadă de 15-25 cm. Elementele caracteristice sunt favoriţii pe maxilarele superioare, vârful cozii negru, iar în vârful urechilor (care au 4-5 cm) are smocuri de peri negri. Greutăţile maxime raportate sunt diferite, între 50 şi 58 kg. Este un animal carnivor şi extrem de agil. Se deplasează neauzit, fiind extrem de greu de observat de necunoscători. Vânează mai ales în amurg, fiind avantajat atât de blana sa care îi conferă un excelent camuflaj, cât şi de simţurile sale deosebite. De asemenea, râsul este un căţărător excepţional, dar se integrează perfect şi la sol, atât în pădure, ţancuri şi tufărişuri, cât şi în bălţi şi în stepă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea