VIDEO: Miercurea NEAGRĂ la ROȘIA MONTANĂ. RMGC a disponibilizat aproape 500 de angajați

Ziua de 26 februarie 2014 va rămâne pentru câteva sute de locuitori din comuna Roșia Montană “miercurea neagră”, după ce compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a disponibilizat marea majoritate a angajaților săi.

Anunțul a fost făcut joi, de consilierul județean PSD, fost primar al comunei Roșia Montană între anii 2000-2008, care a declarat în exclusivitate pentru ziarul “Unirea” că USD va încerca să găsească soluții pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă și speră că noul guvern Ponta va relua proiectul de minerit din Apuseni, oferind o nouă șansă exploatării auro-argentifere din Apuseni, pentru a se evita ca zona să se scufunde, mai tare, în sărăcie.

ELIT

Virgil Narița:Din păcate, pentru locuitorii comunei Roșia Montană, ieri  a fost „miercurea neagră. După câțiva ani buni, compania RMGC a disponibilizat, sau este în curs de a disponibiliza, cea mai mare parte dintre angajații acestei firme, aproximativ 500.

Eu am fost și voi rămâne alături de cetățenii comunei Roșia Montană și voi încerca să îi sprijin și să găsim alte soluții dacă mineritul prin compania RMGC nu poate să facă pași înainte.

Eu sper ca la Roșia Montană și în zona Munților Apuseni, respectiv Abrud, să facem în continuare minerit fără poluare și pentru celelalte zone din Apuseni să găsim soluții pentru agricultură, turism, în așa fel încât zona Apusenilor și județul Alba să nu fie una dintre cele mai sărace din țară, așa cum este în această perioadă.

Sper, că acum, după ce la guvernare este USD-ul, să se reia și să se regândeaacă acest proiect, mă refer la tot ce înseamnă minerit și în special la zona Munților Apuseni din județul Alba.”

 

Potrivit RMGC, pentru un număr de 392 de salariaţi ai companiei miniere au fost suspendate contractele de muncă de la 1 martie. Aceştia vor continua să primească  75% din salariu, până la sfârşitul lunii martie şi, în funcţie de deciziile Guverului USD privind proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, disponibilizații ar putea fi reîncadrați în muncă.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

168 Comentarii

gigi 28 februarie 2014 at 8:32

Sa inteleg ca figurantii de la toate mitingurile „spontane” ale RMGC vor fi nevoiti sa-si caute de lucru pe bune?
Pai poate dupa ce vor rabda un pic de foame, il scutura pe primarul comunei ca nu da voie nici unei societati comerciale sa-si desfasoare activitatea in Rosia Montana.

matahala 28 februarie 2014 at 8:42

conform bilantului pe 2012 al RMGC numarul mediu al angajatilor RMGC era de 465 persoane.

Mincinosul asta, acest tradator de tara, sustine ca vor fi disponibilizate o parte din persoanele angajate, respectiv 500

Deci in mintea acestui cocos de munte, 500 este o parte din 465. Deci vor fi date afara mai multe persoane decat cele angajate si vor si ramane angajate o parte:) Bravos neicusorule

RMGC continua minciunile,nu se lasa

nicolae 28 februarie 2014 at 10:50

motii rabda de foame de mai bine de 10 ani, au mai muncit cu ziua, si-au mai vandut lucruri de prin casa, au mai muls o vaca, dar NU asta e solutia. Cat a avut rmgc angajati, somajul era de 80% oricum, asta pentru ca nu prea e nimeni interesat sa investeasca intr-o zona poluata si nici localnicii n-au bani pt o afacere. Pensiunea lui Eugen David este o dovada ca se pot intreprinde si alte afaceri, bani sa fie. De unde are David bani? Se stie, a recunoscut chiar si el intr-un interviu, din activismul antiproiect!

eva 28 februarie 2014 at 19:30

nu inteleg de ce suntem refractari la dezvoltare, la investitii straine cand celelalte state initiaza masuri de a atragere a investitiilor si proiectelor de acest tip. cum noi suntem aia de la coada, poate invatam de la cei mai dezvoltati ca noi

Alexandra 28 februarie 2014 at 11:44

figuranti au fost la toate protestele antiRmgc. Unii chiar au recunoscut, Claudiu Craciun, de exemplu. Pentru ei, protestul este doar o meserie, in timp ce vocea motilor nu razbate pana in Capitala, cerand repornirea mineritului. PACAT!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:22

problema e ca guvernul nu da voie sa se investeasca in tara asta, sa se reporneasca industriile la standarde ridicate, din cauza asta o sa dispara acum 500 de locuri de munca, iar tie iti arde de glume si ironii ieftine…

gigi 1 martie 2014 at 2:04

Bai…chestie. Tatal meu a lucrat 25 ani ca inginer minier la una din exploatarile miniere din Apuseni. In 2004 au organizat o delegatie si s-au dus la fenomenalul guvern nastase si la Minvest Deva si au cerut aprobarea sa angajeze inca 500 mineri si sa deschida noi fronturi de exploatare. Si-au sustinut cauza prin studii care dovedeau ca exploatarea poate trece de pe pierderi pe profit. Vrei sa stii care a fost reactia guvernantilor si a conducerii Minvest Deva? Dupa 2 saptamani exploatarea miniera a fost inchisa si toti angajatii au fost disponibilizati. Vorbesc despre acelasi guvern si aceeasi conducere a Minvest Deva care au semnat contractul cu RMGC. Si tu esti asa naiv incat sa crezi ca aia de la RMGC ne dau bani, locuri de munca, unt, lapte si miere cand pentru astia si alte companii dubioase au omorat mineritul din Apuseni?

eva 28 februarie 2014 at 19:09

poate figurantii la protestele activiste ca odata ce-si vad finantatorii interesele gata si cu sponsorizarile la ong-urile de carton

Status-Quo 2 martie 2014 at 18:16

Ma gandesc la Sanda Lungu.

Oare va trece si la laba ca doar cu calcaiu nu iese de un ciorap. Dar de f—-t buha se va mai ocupa? De trasu’ clopotelor pentru morti nu mai zic nimic ca s-or gasi altii sa le traga.

lasand gluma la o parte: nu cred ca batalia de la Rosia e terminata. Nu e atat de usor.

La fel cu gazele de sist.

Mihai 28 februarie 2014 at 8:36

Acum sa vedem , cate locuri de munca va oferi ipocritul de Utiu si ‘motii ‘ din Cimpeni !!!!!!!!Au lasat 500 de familii fara loc de munca……..sunt o rusine pentru judetul Alba!!!!

matahala 28 februarie 2014 at 8:45

bai postacule RMGC, bai trotineta, bai ardei umplut.
Rusine pentru tara asta si judetul asta sant ticalosul de Narita si sefii tai care au INTERZIS infintarea oricarei societati comerciale in Rosia Montana ca sa nu existe alternativa la RMGC

Narita, Dumitrel, Darzu, Atanasiu, Hava, Basescu si Ponta si Antonescu, astia sant rusinile tarii care vor distrugerea Rosiei Montane si a tarii motilor

bibi 2 martie 2014 at 13:19

Matahala, cine ti-a zis tie ca nu poti sa infiintezi o o societate comerciala in Rosia Montana, ha? doar 25% din suprafata comunei e declarata zona mono industriala! Pe 75 % de ce nu vine nimeni sa investeasca? nu-i opreste nimeni!
Si ca tot vorbeai de rusinile tarii, se pare ca esti una dintre ele!

Calin 2 martie 2014 at 16:24

matahala, in afara sa injuri si sa arunci cu noroi stii sa spui si altceva? cum nu se poate infiinta nicio societate comericala acolo cand Eugen David si-a infiintat societate comerciala? sau nu ti-a spus seful tau acest lucru? problema e ca se tot amana pornirea mineritului, de aia e saracie acolo!

nicolae 28 februarie 2014 at 10:53

Mihai, motii care ieseau la protest in Campeni NU erau moti. Traditia zonei este miniera si nu de ieri, de azi, ci de aproape 2000 de ani, asadar motii nu puteau protesta contra meserie transmisa din generatie in generatie

mihnis 28 februarie 2014 at 18:23

isi bat joc de oameni, isi bat joc de cei pentru care singura sansa la o viata mai buna era mineritul!

dana 28 februarie 2014 at 8:48

no acum faceti va pensiuni si accesati bani europeni dc puteti!

prostilor ati permis sa fiti declarati zona mono industriala ca sa va distrugeti viitorul ptr interese meschine!

Alexandra 28 februarie 2014 at 8:53

zona monoindustriala nu afecteaza mai mult de 25% din suprafata comunei, pensiune facandu-si chiar seful ecologistilor, Eugen David. Bani sa fie, ca se pot face si afaceri alternative, numai ca majoritatea motilor nu au bani pt asa ceva si experienta lor e in minerit

matahala 28 februarie 2014 at 9:10

eugen david si-a facut pensiune dupa ce s-a anulat prima declarare a zonei ca monoindustriala. dar ticalosii de la RMGC si slugile lor politice au mai declarat inca odata zona ca fiind monoindustriala.

Acum nu poate nimeni sa deschida nimic. Nici o brutarie, fabrica, atelier, fabrica de lapte….nimic

Zona este REPUBLICA AUTONOMA RMGC !!

La Rosia Montana nu mai exista Romania

nicolae 28 februarie 2014 at 11:00

matahala, se pare ca stii prea bine situatia lui Eugen David, desi chiar el a zis ca se pisa pe ea de criza si ca este finantat de George Soros. Cine sa faca brutarie, daca motii traiesc cu maxim 6 lei pe zi, de-abia au de o paine? Ce fabrica daca n-ai cui sa vinzi produsele, ce lapte daca zona este poluata? Este nevoie de investitii masive in zona,Rmgc le-a inceput. Se pare ca in Romania asta nu conteaza!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:25

Eugen David si-a facut pensiune in timp ce urla ca nu are voie sa-si faca pensiune, s-a dovedit singur a fi mincinos! Problema la Rosia Montana e ca nu se da voie sa se investeasca, sa se faca minerit!

Nicoleta 2 martie 2014 at 13:30

Ce vorbesti? du-te la Rosia Montana si o sa vezi ca poti sa-ti deschizi ce afacere doresti, doar sa ai bani!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:24

le distrug politicienii viitorul, din cauza ca amana repornirea unei industrii pentru ca sunt prea ocupati sa se certe intre ei!

Alexandra 28 februarie 2014 at 8:50

daca proiectul care ar garanta mii de locuri de munca si ar deschide cea mai moderna mina din Europa nu a fost pe placul guvernantilor ori cine stie din ce motive au tras inutil de timp in aceasta privinta, chiar ma tem pentru viitorul Apusenilor, care este inadmisibil sa nu fie legat de minerit!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:29

e aiurea ca se da cu piciorul unei asemenea sanse, de repornire a unei industrii traditionale in zona, de creare de mii de locuri de munca si de atragere a unor investitii mari in economie! Exact de asta avem nevoie!

Calin 2 martie 2014 at 16:25

asta cer oamenii de ani de zile in Rosia Montana, repornirea mineritului, asta trebuie sa se intample acolo, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei!

Mihai 28 februarie 2014 at 9:07

De ce nu il intrebati pe Eugen David , cum ii merge pensiunea????Nu are turisti deloc dar culmea , si-a cumparat jeep……..ordinari oameni, David , Utiu ( gunoiul Abrudului ), Sorin Jurca , Oprea ( marea patroana din Cimpeni care e in faliment), Stefani ( profesorul agramat de la 1 Dec ),Burz ( profesorul isteric )………e bine ca acesti oameni au locuri de munca si si-au permis sa ‘salveze’ 500 de oameni ……inca o data : sunteti o rusine pentru acest judet…

mihnis 28 februarie 2014 at 18:30

e trist ce se intampla la Rosia Montana, 500 de familii o sa sufere si o mana de oameni, cum e Eugen David si cohorta, vor incasa, si au incasat deja, o gramada de bani pe seama suferintei oamenilor!

Calin 2 martie 2014 at 16:29

lui Eugen David ii merge bine, el primeste o gramada de bani sa lupte impotriva rosienilor, nu ii pasa ca sute de familii vor ramane fara niciun mijloc de trai!

Vasile 28 februarie 2014 at 9:23

David are pensiune, Oprea e antreprenor, Stefani si Burz sunt profesori …deci fiecare face ceva , dar tu MIHAI , tu cu ce te ocupi de ii faci pe toti fraieri si prosti ….ce diploma iti permite sa jignesti .

Rusinea pentru judet sunteti voi cei inadaptabili , care daca stiti minerit atata vreti sa faceti , nu conteaza cu ce costuri ….4 milioane de romani lucreaza afara din tara departe de casa si familie si voi va plangeti ca niste ciopii ca nu aveti de lucru la poarta voastra . toti Sper sa crapati de foame lent si sa realizati odata ca peste 10 ani oricum se inchide rahatu de mina …chiar daca ii dau drumul astia acum …peste 10 ani tot muritori de foame o sa fiti …prosti si cu tupeu!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:31

si tu preferi sa nu mai fie niciun loc de munca in tara, sa nu se intample nimic si sa plece toata lumea in afara sa munceasca? Eu ii felicit pe oamenii din Rosia Monana pentru ca au vrut sa MUNCEASCA in tara, nu sa mearga altundeva sau sa le spuna altora ce sa faca!

Mihai 28 februarie 2014 at 9:32

Bai, Vasile!!!!de salvationisti ca voi , ne-am cam saturat !!!!!Tupeul vostru e marunt si culmea …..va bateti joc de oameni , in numele ecologiei ……va doare’n c…r de ecologie …daca voi aveti jeepuri …….te asigur ca am ceva diplome dar tocmai de aia , nu vreau sa plec afara din tara , sa lucrez pentru altii!!!!!Si eu sunt tot ROMAN ….

matahala 28 februarie 2014 at 9:34

nu esti roman. esti doar un vanzator de romani..

Alexandra 28 februarie 2014 at 11:46

@matahala – vanzatori de romani, de tara sunt cei care se opun ca tarii sa-i fie mai bine. Nu ne merge asa de bine incat sa ne permitem sa refuzam investitiile, asta e clar, iar daca deja Rmgc a investit mult si a bagat in tara peste jumatate de miliard de dolari, nu vad de ce nu ne-am alia cu ei!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:32

le pasa doar de banii pe care ii incaseaza ca sa lupte impotriva crearii de locuri de munca si impotriva oamenilor, ca asta fac ei la urma urmei!

Mihai 28 februarie 2014 at 9:40

Si cei care au jeepuri , neavand un loc de munca dar protestatari de meserie, cum sunt ???!!!!!!David de unde a avut bani de masina , Utiu pe banii cui, se plimba la proteste la Deva , Alba , Bucuresti !!!?????pe banii lui ? nici vorba ! Baietii sunt pe profit!Nu lucreaza nimic dar le merge bine!!!!!!AAAAA, Utiu are si pensie , deci tot ce vine in plus , e bine primit !!!!!Acesti oameni nu sunt romani ……..

matahala 28 februarie 2014 at 9:52

acesti oameni au un ideal. sa pastreze tara motilor si pentru urmasii nostri.
Faptul ca nu au murit de foame pana acum pare pentru tine un lucru de neacceptat. faptul ca unul are masina second hand este pentru tine dovada ca nu este roman? Daca omul acela dorea bani, putea sa ia linistit de la RMGC. Dar pentru omul acela si pentru oamenii aceia pe care ii injuri tu, un anonim fara caracter, banii nu sant mai valorosi decat tara motilor.
Pentru tine, mihai/alexandra si cu orice alte nume ai posta, imprtanti sant doar banii.Vorbesti de bani tot timpul. Te obsedeaza. pentru ei ai face orice. Ai minti, ai insela, ti-ai vinde semenii. Nu iti pasa ca minciunile tale pot sa aduca distrugeri atata timp cat iti aduc bani pe moment.
Mihai/Alexandra (si cu orice alt nume ai post). Mi-e mila de tine. Esti o bacterie latratoare.

mihnis 28 februarie 2014 at 18:33

aia vor sa pastreze tara motilor in saracie, fara locuri de munca si sa spere ca se va depopula, ca vor pleca toti oamenii. pentru asta au luptat, pentru asta au incasat o gramada de bani de si-au ridicat vile si si-au luat jeep-uri

Goldistul 28 februarie 2014 at 9:56

Voi astia care credeti ca o sa lucrati la cea mai moderna mina din lume si ca de acolo o sa iesiti la pensie da-ti dovada de o prostie iesita din sfera normalului, ce mineri, ce locuri de munca la ce tehnologie aduc acolo ce o sa faceti voi cu lopata voastra casca in cap si lampas atunci o sa va treziti la adevar…acum pupati in fund aceasta companie in colaborare cu primarul si toti politicienii care fac lobby acestui mare furt pe fata ce va sa vina. Iar acest Narita care a facut avere de la rmgc si de la oamenii din comuna si nu i-a pasat niciodata de acestia iar sta mai bine in silenzio stampa

mihnis 28 februarie 2014 at 18:35

vad ca tu „da-i” dovada de ce ii acuzi pe altii, uita-te peste tot in lumea civilizata sa vezi ca mineritul modern le aduce oamenilor locuri de munca si prosperitate si o viata mai buna, de ce crezi ca se face in Finlanda, in Australia, in Noua Zeelanda, de prosti ce sunt?

nicu 28 februarie 2014 at 10:03

de 10 ani sunt zile negre pentru moti, ei tot cerand inceperea proiectului si nimeni nu aude, din cauza urletelor activistilor platiti sa iasa in strada la protest. Aceasta stire ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti, sa renunte la ignoranta si sa readuca mineritul in Apuseni!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:36

poate totusi o sa le vina mintea la cap guvernantilor si vor da odata drumul mineritului in tara noastra, ca e vorba de multe locuri de munca, e vorba de multe sute de familii doar in acea zona care depind de asta pentru o viata mai buna!

Calin 2 martie 2014 at 16:34

de acord, e un semnal de alarma ca daca nu fac ceva, daca nu pornesc investitiile, vor condamna o zona intreaga la saracie si somaj!

Mihai 28 februarie 2014 at 10:06

Nu mi-ati raspuns pe banii cui, se plimba acesti ipocriti!!! Vom avea supriza , sa-i vedem candidati la europarlamentare …..deci salvatu’ era numa’ de forma ….dar ce mai conteaza !?aaaa era sa uit !!!Utiu face masuratori pe bani grei si nenorocitu , nu da nic macar o chitanta …..ala cinstitu’…..nu ar fi rau sa-l mai verifice unii, altii…..va doresc sa crosetati cat mai multe sosete ….vine vara ….cat mai multe borcane cu dulceata ( stie Sorin Jurca modelu si reteta ) si ma intreb ce veti salva de acum incolo???nu trebuie sa-mi raspundeti…….

galati 28 februarie 2014 at 10:07

No acuma la facut linguri de lemn fraierilor , in aer curat fara poluare .

mihnis 28 februarie 2014 at 18:37

fa o vizita sa vezi ca zona e poluata, iar proiectul minier era singura sansa reala de curatare a poluarii, deja pregatisera si incepusera investitiile in acest sens. si era si singura sansa reala de dezvoltare a zonei

Bogdan 28 februarie 2014 at 10:20

pentru aceste disponibilizari sunt de vina cei de la USL ca n-au fost in stare sa demareze acest proiect! sunteti niste tragatori de timp si pierzatori de voturi. Motii s-au saturat de somaj cand solutii exista!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:38

cand tara avea nevoie de investitii, de crearea de locuri de munca, de repornirea industriilor, astia de la USL ce faceau? se certau de la o televiziune la alta!

Calin 2 martie 2014 at 16:36

sa speram ca totusi acum in al 12-lea ceas vor da drumul la proiect, ca sa nu condamne zona la saracie si somaj!

Miha 28 februarie 2014 at 10:58

Foarte tare…pentru ce au fost angajati acei 500 de oameni din moment ce obiectul muncii lor nu a obtinut nici macar aprobarile necesare? Ce munceau? Ce era trecut pe contractul de munca? Ce functii aveau? Cel mai probabil frecatori de menta.

Va pleca RMGC cu coada intre picioare din tara. Aceasta monstruozitate de exploatare nu are ce cauta pe teritoriul Romaniei.

gina 28 februarie 2014 at 11:18

din cate stiu eu, unii dintre moti lucrau la restaurarile intreprinse de Rmgc, altii la statia de epurare, altii la cantine, altii la sapaturile arheologice. Munca era, ca Rmgc investea, dar si statul trebuia sa se preocupe sa dea macar un raspuns – da ori ba!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:39

ce fel de om trebuie sa fii, „Miha”, sa spui ca e foarte tare cand auzi ca 500 de familii isi vor pierde orice mijloc de trai?

eu 28 februarie 2014 at 11:11

asta e o drama. Pentru o zona super-izolata, din care poti face naveta in 2 ore DUS/ 2 ore INTORS cu autobuzul pana la cel mai apropiat oras cu locuri de munca (Alba Iulia) e nimicitor. Sunt multi oameni bucurosi de acest lucru, e incredibil cat de dezbinati am ajuns.

gina 28 februarie 2014 at 11:16

sunt bucurosi doar asa-zisii ecologisti, pentru ca si-au indeplinit menirea. Insa si ei raman fara un obiect de protestat, sa vedem ce subiect isi mai aleg. Altfel, cine sa se bucure ca oamenii raman fara locuri de munca sau ca un investitor care deja a investit masiv in zona a pus punct pungii cu bani? daca nici dupa un deceniu nu suntem in stare sa le dam un raspuns…

mihnis 28 februarie 2014 at 18:40

nici mie nu imi vine sa cred cand ii aud pe unii ca se bucura ca dispar atat de multe locuri de munca intr-o zona oricum saraca, izolata si cu somaj! astia sunt marii „salvatori”, se bucura de necazul oamenilor

gina 28 februarie 2014 at 11:11

Politicienilor de la Bucuresti, va rog, faceti-va treaba! Ne pleaca investitorii din tara, Rosia Montana ramane nesalvata, dar voua nu va pasa! dati o decizie mai rapida si ganditi-va la moti, sunt si ei romani!

Mariana 28 februarie 2014 at 16:37

Tanti Gina care scarpina ba…..ina, ce intelegi tu prin nesalvarea Rosiei Montane ? Care investitori (pluralul l-ai folosit) pleaca daca nu se face investitia de la Rosia Montana ? Tu traiesti in alta tara ? Scrii numai tampenii. Sa-ti fie rusine !

mihnis 28 februarie 2014 at 18:41

politicienii isi bat joc de investitori si in primul si in primul rand isi bat joc de oamenii din tara care au nevoie de locuri de munca! si numarul lor va creste cu o asemenea nepasare din partea politicienilor! sper sa remedieze problema in curand!

eu 28 februarie 2014 at 11:27

acuma desfac sticlele de sampanie, politicienii, activistii, media. Inca o reusita, inca o dezbinare le-a reusit. Aceeasi oameni care au facut sistemul acesta economic, aceeasi oameni au presa, aceeasi oameni au reglementat si sistemul de vot. (in „libertatea” lor, iti trebuie 200.000 de semnaturi ca sa candidezi ca independent la europarlamentare). Nu exista ponta, basescu, basisti, anti-basisti, liberali, etc. Sunt toti o MARE FAMILIE. SI DA – SOC – in toata istoria noastra „ei” se tem de un singur lucru, acei celebrii ani 50′, acele celebre inchisori comuniste si tortionari comunisti. Atunci s-a facut dreptate.

soimul de munte 28 februarie 2014 at 12:06

tu esti dus rau; cum dreaqqq ai ajuns la virsta asta? pai pe o penzie tzapana de militian

mihnis 28 februarie 2014 at 18:45

pentru activistii „ecologisti” e acum o victorie ca 500 de familii vor ramane fara niciun mijloc de a trai. lor nu le pasa deloc de oameni!

gogudelagazeledesist 28 februarie 2014 at 11:28

Si acum, o noua lovitura de imagine marca RMGC. Si un pic de presiune pe sinitra plumb ca sa dea unda verde distrugerii durabile a Apusenilor.

Ioan 28 februarie 2014 at 12:05

gogu – eu nu cred ca statia pilot de epurare a apelor toxice instalata de compania miniera distruge Apusenii, ba din contra, contribuie la stoparea poluarii istorice din zona

mihnis 28 februarie 2014 at 18:46

intr-o tara normala, proiectul asta s-ar fi pornit de mult, nu s-ar fi ajuns in situatia asta absurda in care oamenii vor muri de foame cu aurul blocat sub pamant

Cosmina 28 februarie 2014 at 11:37

sigur daca se va da aviz pozitiv proiectul se vor angaja nu 500 de oameni, ci peste 3000! si nu doar in minerit, ci si in resurse umane, transporturi, energie, materii prime, constructii s.a.

mihnis 28 februarie 2014 at 18:48

cu cateva mii de locuri de munca create prin minerit, zona sigur va deveni prospera. sper sa se intample acest lucru!

vladimir ionescu 28 februarie 2014 at 11:41

eu astept si miercurea vesela sau oricare alta zi in care motii vor iesi pe strazi ca sa sarbatoreasca intoarcerea mineritului in Apuseni, acolo unde ii este de circa doua milenii. Stiu ca se poate, haideti cu aprobarile, nu mai trageti de timp!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:49

asta asteapta si motii de ani de zile, ei cer pornirea mineritului de ani de zile! sper ca vocea lor sa fie in final auzita si la Bucuresti si sa se intample acest lucru, altfel nu vreau sa imi imaginez ce viata vor duce oamenii acolo…

eva 28 februarie 2014 at 19:01

normal ar fi sa se reia mineritul in zona si astfel ar avea si economia locala o baza. oricum, prin investitii ar avea de castigat si bugetul de stat

eva 28 februarie 2014 at 19:07

din pacate la asta ne pricem noi cel mai bine … sa ratam investitii, locuri de munca, oportunitati de crestere si dezvoltare. ne autocomplacem in mizerie

Ioan 28 februarie 2014 at 12:04

stiti cum se spune: speranta moare ultima, chiar si pentru moti. Poate se trezesc politicienii in ultimul ceas ca sa transforme anul 2014 intr-unul al mineritului. Potential avem, oameni avem, investitori avem,ce mai asteptam?

soimul de munte 28 februarie 2014 at 12:11

chiar , ce mai asteptam? hai sa vindem 80 de miliarde de euro cu 5…ca oameni avem, potential avem, lozinci cit duce carul…chiar, ce mai asteptam?

mihnis 28 februarie 2014 at 18:50

Excat, este o oportunitate foarte buna pentru zona si si pentru intreaga tara, ar fi bine ca politicienii sa faca ce e bine pentru tara si sa aprobe mineritul, nu doar sa se certe la tv

eva 28 februarie 2014 at 18:59

decat scandal politic mai bine investitii si e pacat ca pierdem ani la rand lasand zona sa se degradeze si economia sa tot decada

mihnis 2 martie 2014 at 20:05

din pacate se pare ca politicienilor le pasa mai mult de scandal decat de oameni sau de economie… sper sa se trezeasca totusi la realitate si sa porneasca investitiile

Andrei 28 februarie 2014 at 12:05

Sa le spuna cineva celor 500 de existenta agriculturii, turismului… Bunicii mei, la tara, nu au mine de aur, ci cateva animale prin curte si agricultura din spatele casei. Iar pana acum nu au aparut la tv ca trebuie sa croseteze sosete sau ceva ca sa aiba ce manca… Ce atata smiorcăială?

mihnis 28 februarie 2014 at 18:52

fa o vizita la Rosia Montana, sa vezi ca zona e poluata, infrastructura inexistenta si pamantul e subtire, sarac. crezi ca daca puteau trai din agricultura sau turism nu o faceau?

eva 28 februarie 2014 at 18:57

normal, de ce sa nu traim tot ca in evul mediu in loc sa evoluam, e mai simplu, fara efort… nu toate zonele sunt potrivita pentru acel tip de agricultura si bunicii de la tara traiesc din pensii pentru ca au lucrat la cooperative or acesti oameni n-au pensii, deci n-au din ce trai

roxana 28 februarie 2014 at 12:14

Măi trollilor, nu v-a dat încă RMGC afară? Încă colindati internetul si comentaţi prostii.

bibi 2 martie 2014 at 13:24

Fetito, te bucuri cumva de raul unor oameni? te deranjeaza ca inca sustin acest proiect?

eu 28 februarie 2014 at 12:38

ma intreb pana la urma, unde vom ajunge. Sunt oameni fericiti astazi, dar au o fericire din aceea urata, de o zi, doua. Se bucura ca altii o duc rau, ca sunt dati afara. E o fericire si a politicienilor si a televiziunilor. Oamenii saraci sunt usor de cumparat si asta e un obiectiv – cat mai multi oameni saraci. Pana si „evreii” de la banca mondiala au recunoscut, in rapoarte oficiale – „NICICAIERI IN LUME NU EXISTA CONDITII PENTRU SARACIE. NICI MACAR IN DESERT. EXISTA OAMENI CARE VOR CA ALTII SA FIE SARACI”.

mihnis 28 februarie 2014 at 18:53

si din pacate acum sunt unii care se bucura ca oamenii din Rosia Montana ar putea ramane saraci pentru totdeauna, sunt unii care lupta pentru asta de ani de zile…

dana 28 februarie 2014 at 14:04

nu pot sa cred ca unii se bucura de necazul celor 500 de familii care nu mai au din ce trai de maine, nu va e frica de Dumnezeu, nu va e frica de blestemul acestor oameni?

eva 28 februarie 2014 at 18:49

activismul ar trebui sa fie in folosul oamenilor, nu in detrimentul lor. nu dai din coate sa salvezi 3 fire de iarba, dar lasi sute de oameni fara sursa de trai

mihnis 28 februarie 2014 at 18:54

astia care se bucura ca 500 de familii vor ramane fara posibilitatea de a pune ceva pe masa sunt ori spalati pe creier, ori primesc bonusuri mari

Alina Elena 1 martie 2014 at 13:04

@mihnis – sincer, nu cred ca se bucura nimeni ca somajul creste intr-o zona unde era la nivel a 80 de procente, dar daca meseria unora este de a spama internetul cu orice baliverne, asta e, o fac. Ei au un loc de munca, infam ce-i drept, motii trebuie sa continue sa traiasca de pe o zi pe alta. Nu este deloc normal!

mihnis 2 martie 2014 at 20:04

sper ca situatia sa se normalizeze si sa se reporneasca mineritul in Rosia Montana, e absurd sa fie oamenii saraci si sa fie somajul atat de ridicat, cand este aur blocat sub pamant si investitori dispusi sa deschida proiecte

lopitau 2 martie 2014 at 10:07

daca peste 10 ani Rosia Montana se dovedeste a ramane un peisaj selenar si locuitorii ( chiar si acel mic procent dintre ei care ar fi angajati- ca restul specialistiulor vor fi adusi din afara) vor ramane fara servici, aveti sange in voi sa iesiti pe strada in Alba-Iulia timp de 10 zile, 10 ore/zi cu o pancarda sandwich pe voi ( ca parlamentarul ghise) pe care sa scrie ca ”SI EU AM SUSTINUL PROPIECTUL SI AM VINA MEA” ? saqu ramaneti in spatele anonimatului ? atunci cred ca voi sunteti cei platiti de rmgc si aveti servii infame!

motul 28 februarie 2014 at 14:11

Traditia zonei este miniera de aproape 2000 de ani,dar gigantul proiect RMGC,prevede o exploatare galopanta intr-o cariera de suprafata de circa 20 de ani,care duce la secatuirea totala a aurului din zona .Cum ramane cu meseria trasmisa din generatie in generatie ?…2000 ani =20 ani ???…

mihnis 28 februarie 2014 at 18:55

si in loc sa dai drumul unui proiect care arata ca mineritul inca este posibil acolo si care va genera prosperitate pe termen lung prin investitiile pe care le lasa in urma, preferi sa condamni localitatea la saracie si somaj de pe acum?

Alina Elena 1 martie 2014 at 13:07

@motul – meseriile evolueaza. daca acum se poate exploata mai eficient, de ce sa n-o facem? zacamant nu a mai ramas ca sa poata fi exploatat cu dalta si ciocanul, ci doar in dispersie. Oricum 2000 de ani n-ai mai avea cum sa exploatezi, dar si dupa 20 de ani se poate merge pe turismul minier, ca si in alte tari. Solutii exista, trebuie doar sa vrem sa le aplicam

mihnis 2 martie 2014 at 20:03

pacat ca se amana de ani de zile fara motiv aplicarea solutiilor ce ar scoate Rosia Montana din saracie, anume mineritul!

Lucian 28 februarie 2014 at 15:32

@dana : jubilez, pot bea inca apa de la robinet, pot sa trag aer curat in plamani sau sa fac baie intr-un parau din apuseni. Ma bucur ca catelusi fara minte ce nu le pasa decat de ei nu o strice ceva ce nu-i a lor si sa ma afecteze si pe mine. Si pentru ce, peste 10 ani sa mearga iara la cersit si sa se planga la televizor ca nu mai au de lucru?
In locul tau mi-ar fi frica de blestemul a milioane de oameni ce traiesc in jurul zonei sau or sa traiasca.

Sincer sa fiu, azi e vinearea vesela, inca un pas catre distrugerea acestei corporatii fara scrupule

mihnis 28 februarie 2014 at 18:57

fara scrupule sunteti voi, cei care luptati pentru pastrarea oamenilor in saracie si somaj doar pentru ca nu sunteti capabili sa intelegeti ca e vorba de o metoda de minerit care nu polueaza. de fapt, daca iti pasa atat de mult de mediu, de ce nu faci o vizita pana acolo, sa vezi poluarea existenta, apele rosii, acide, probleme ce ar fi fost curatate pe banii RMGC!

Varus 28 februarie 2014 at 15:37

MURITI in zona voastra monoindustriala.
Putori de oameni, nu meritati sa calcati pamantul.

Nimic nu-i mai rewarding decat sa vezi oamenii hapsani cum isi sapa singur mormantul.
As pune granita sa nu ne infectati mai departe cu samanta voastra

Zona monoindustriala …. :))

mihnis 28 februarie 2014 at 18:59

oameni ca tine, care arunca cu noroi si se bucura ca 500 de familii isi pierd orice mijloc de trai, ma fac sa ma indoiesc profund de omenire.. sper, pentru binele societatii, ca nu exista asa de multi care sa gandeasca la fel ca tine

dana 28 februarie 2014 at 15:49

Varus, eu nu sunt din Rosia Montana dar nici nu doresc moartea nimanui. Putori…nu sunt cei care vor sa munceasca, din cate stiu eu sunt cei care NU vor sa munceasca. Nu ma bucura nici macar un pic ceea ce scriiiiii! Ma intristeaza ca urasti niste oanmeni care sunt ca si tine, egali cu tine, adica OAMENI sau….cred ca tu ti-ai pierdut aceasta calitate!?

eva 28 februarie 2014 at 18:46

activistii eco fac bani buni pe seama acestui caz, dar daca investitorii renunta la proiect, vor fi in situatia de-asi cauta si ei de munca, nu le vor mai pica banii din cer cu asociatiile

mihnis 2 martie 2014 at 20:02

putori sunt cei care nu vor sa munceasca si si mai rai sunt cei care sunt platiti ca sa ii impiedice pe altii sa munceasca, cum sunt Eugen David si vajnicii sai „salvatori”!

Varus 28 februarie 2014 at 15:54

Daca ar vrea sa muncearsca ar fi facut-o.
Ei vor sa stea in excavator si sa fumeze o tigara. Ca „mineritul” nu-i ca pe vremuri cu tarnacopul in mina. Nici pe departe.
Ce-au facut in astia 10 ani de cand is „angajati rmgc”, ia zi-mi?

eva 28 februarie 2014 at 18:43

daca s-ar relua mineritul ar avea ce sa faca, iar un proiect amplu nu presupune doar sa se dea cu tarnacopul, daca n-au facut asta n-au muncit… si repet, poate munceau mai mult si mai multi daca avea cine sa aprobe proiectul, cine sa ia decizii

mihnis 2 martie 2014 at 20:00

tocmai ca ei vor sa munceasca, insa din pacate guvernul tot amana pornirea proiectului minier prin care se vor crea locuri de munca!

Luhter 28 februarie 2014 at 16:18

Intradevar, Varus exagereaza.

Totusi, in loc sa va plangeti ca guvernul nu suporta rmgc, ar trebui sa va plangeti ca guvernul nu face nimic pentru dezvoltarea durabila a zona si oameniilor din ea.
Ar trebui sa cereti desfintarea zonei ca una monoindustriala, sa se faca programe de cursuri pentru reprofilare : turism, artizanat, cresterea animalelor, etc.
Daca ati vrea ati putea milita pentru asta si cere ajutorul celor care au protestat sa va ajute.

Solutia ar fi una durabila, fara sa distrugeti zona si afectati alte. Copii vostri v-ar privi ca eroi si ati avea ce pune pe masa.

Sau puteti sa pupati rmgc-ul, sa traiti bine 10 ani si apoi sa fiti huliti de copii vostri si injurati de generatii de oamenii, si desigur sa nu mai aveti nimic, pentru ca momentan exista resurse, dar cand nu vor mai fi nu va baga nimeni in seama chiar daca muriti la propiu de foame si de boli care le-ati facut cu mana voastra

mihnis 2 martie 2014 at 20:00

guvernul poate face ceva pentru dezvoltarea durabila a zonei, sa PORNEASCA PROIECTUL MINIER! de ce sa se bage bani de la bugetul de stat acolo in activitati care nu se stie daca vor functiona, cand se poate porni un proiect care rezolva problemele zonei, aduce investitii mari in tara si aduce multi bani la bugetul de stat??

Cetateanul 28 februarie 2014 at 16:26

Rezumat afacerea Roşia Montană
de ce sunt împotriva proiectului minier cu cianuri al companiei RMGC
de ce este normal să ieşim în stradă împotriva acestui proiect criminal

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
1. SECRETE – Aspecte privind colaborarea dintre Compania minieră şi Guvernul României sunt SECRETE şi ascunse publicului larg – argument suficient de unul singur pentru ca orice om de bună credinţă să fie împotriva proiectului.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2. PROBLEMĂ NAŢIONALĂ, NU LOCALĂ – Proiectul Roşia Montană este o problemă de interes naţional, nu doar regional, nu doar local, România urmând să aibă mult mai multe daune decât beneficii în urma proiectului (poluare inevitabilă, distrugerea biodiversităţii, distrugerea peisajului, resurse extrem de valoroase înstrăinate, afectarea economiei naţionale, distrugerea localităţii Roşia Montană – cu valoare cultural-istorică foarte mare pentru România; distrugerea patrimoniului cultural istoric; distrugerea galeriilor şi cavităţilor miniere UNICE ÎN LUME etc).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
3. INTERESE OPUSE NEAMULUI ROMÂNESC – Principalele două entităţi implicate în proiectul Roşia Montană (acţionarii multimiliardari din spatele companiei miniere, care urmăresc doar profitul şi guvernul României corupt) au interese total opuse interesului naţional al poporului român; din colaborarea acestor entităţi nu poate ieşi niciodată ceva bun pentru români!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
4. LIPSA DE RĂSPUNDERE JURIDICĂ – Nu ştim exact cine vrea să ne fure resursele la Roşia Montană şi nici nu vom avea cui să cerem despăgubiri la nevoie. Juridic, nu vom putea trage pe nimeni la răspundere dacă se întâmplă ceva rău în timpul exploatării sau după.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5. GARANŢII FINANCIARE INSUFICIENTE – Garanţiile financiare din partea Companiei miniere sunt INSUFICIENTE pentru a acoperi pagubele şi reconstrucţia mediului în urma unui dezastru ecologic; garanţiile sunt oferite eşalonat, cu ţârâita pe tot parcursul exploatării; în realitate, statul român, pe banii românilor, va încerca să diminueze efectele unui potenţial dezastru ecologic.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
6. LIPSA TERENULUI NECESAR PROIECTULUI – Compania minieră NU deţine toate terenurile necesare proiectului/exploatării şi singurul mod prin care pot fi obţinute este exproprierea ilegală şi imorală, adică expulzarea cu forţa din case a ultimilor localnici din Roşia Montană, care nu vor să îşi vândă proprietăţile; NIMENI, nicio instituţie publică nu ar trebui în mod normal să discute cu compania atâta timp cât aceasta NU deţine terenurile necesare proiectului.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
7. ZĂCĂMÂNT INCERT – NU se ştie EXACT cât AUR, ARGINT şi METALE RARE există în zona Roşia Montană, cifrele înaintate de diverşi experţi geologi şi de către companie DIFERĂ – cum acceptăm să semnăm un contract pentru un proiect de exploatare, dacă nu ştim exact ce se află acolo de exploatat? Sau doar publicul larg nu ştie încă (şi nu trebuie să ştie) ce bogăţii extraordinare se află la Roşia Montană?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
8. INTERES ASCUNS PENTRU METALELE RARE – Compania minieră NU URMĂREŞTE doar AURul şi ARGINTul din Roşia Montană ci mai ales METALELE RARE, mult mai valoroase decât aurul, despre care nu vorbeşte mai nimeni.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
9. AURUL ESTE FURAT DEJA – Compania extrage deja aur şi îl valorifică pe şest sub formă de “probe de laborator”.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
10. PROMISIUNI MINCINOASE – Compania face o grămadă de promisiuni legat de orice, care sunt MINCIUNI – dovedite în alte exploatări de pe planetă care au la origine aceiaşi acţionari ca şi cei de la Roşia Montană.

11. MITUL LOCURILOR DE MUNCĂ – Compania spune că va oferi sute de locuri de muncă oamenilor din zonă, proiectul devenind un motor economic regional, dar asta este în realitate o MINCIUNĂ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
12. LIPSA CONSECVENŢĂ -> LIPSĂ CREDIBILITATE – De-a lungul timpului compania mamă Gabriel Resources a postat informaţii uşor (dar esenţial) diferite pe site-ul „mamă” faţă de site-ul românesc al companiei RMGC. De asemenea, chiar şi pe acelaşi site de prezentare, cifrele înaintate de companie privind beneficiile economice ale statului român, locurile de muncă, cantităţile de aur şi argint, concentraţia cianurilor, concentraţia metalelor rare etc, S-AU MODIFICAT de-a lungul timpului. Câtă încredere să ai în această companie?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
13. APARAT DE MANIPULARE – De-a lungul timpului (inclusiv în prezent), compania minieră a creat şi folosit cel mai puternic aparat de manipulare din istoria post decembristă a României.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
14. MITUIREA POLITICIENILOR – De-a lungul timpului (inclusiv în prezent), compania minieră a cumpărat oameni politici de la cel mai înalt nivel până la cel mai de jos (prin şpagă şi comisioane, promisiuni de susţinere politică, funcţii etc).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
15. INSTANŢELE ROMÂNE CONFIRMĂ ILEGALITATEA PROIECTULUI – De-a lungul timpului compania a pierdut în instanţele de judecată din România de nenumărate ori, pentru că proiectul minier NU RESPECTĂ REGLEMENTĂRILE INTERNE.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
16. LEGE ANTICONSTITUŢIONALĂ CU DEDICAŢIE PENTRU PROIECT – Atunci când Guvernul produce un proiect de lege cu dedicaţie pentru o companie, un proiect votat-trimis parlamentului pe şestache, proiect care încalcă grav legi ale României, inclusiv Constituţia ţării, este CLAR CĂ AVEM DE-A FACE CU CEVA PUTRED în toată afacerea Roşia Montană.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
17. ZONA MONOINDUSTRIALĂ – Zona Roşia Montană a fost declarată zonă mono industrială pentru minerit în 2002 (şi continuă să fie şi astăzi) special ca să se distrugă orice altă şansă de dezvoltare a localităţii.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
18. PROIECTUL NU ÎNSEAMNĂ DEZVOLTARE DURABILĂ – Proiectul minier nu oferă o dezvoltare sustenabilă a zonei, ci doar câteva locuri de muncă pentru un număr limitat de ani şi doar foarte puţini bani la bugetul naţional comparativ cu valoarea reală a zăcământului.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
19. MITUL ÎMBOGĂŢIRII PE BAZA RESURSELOR – O ţară nu se poate dezvolta cu adevărat sănătos şi sustenabil doar prin exploatarea resurselor minerale.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
20. BENEFICIILE ECONOMICE ALE STATULUI ROMÂN ÎN URMA PROIECTULUI MINIER SUNT O BATJOCURĂ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
21. MITUL REVITALIZĂRII TURISMULUI – Compania spune că valorifică patrimoniul cultural şi că va revitaliza turismul în zonă, prin renovarea câtorva case din centrul istoric al Roşiei Montane, 300m de galerie subterană şi un muzeu – FALS! În plus, nici moartea nu va veni să viziteze o zonă în care se află cel mai mare lac cu cianuri din EUROPA.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
22. ÎN ZONA ROŞIA MONTANĂ SE POATE FACE TURISM şi SE FACE DEJA!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
23. INCLUDEREA ÎN Patrimoniul UNESCO – Roşia Montană se poate dezvolta sustenabil prin includerea ei în Patrimoniul UNESCO şi dezvoltarea turismului – au demonstrat acest lucru alte foste cariere miniere din lume (mai puţin interesante decât cele de la Roşia Montană) care au fost valorificate turistic şi susţin acest lucru experţi arheologi străini.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
24. PROIECTUL VA CONSUMA CANTITĂŢI IMENSE DE APĂ POTABILĂ DIN ZONĂ – în unele locuri pe glob localnicii din zona exploatărilor miniere au rămas, la propriu, fără apă de băut, fără apă pentru animale, fără apă pentru irigaţii.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
25. În realitate, EXISTĂ ALTERNATIVĂ LA MINERITUL CU CIANURI – o tehnologie românească de extragere a aurului FĂRĂ CIANURI.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
26. EXPLOATAREA CU CIANURI ADUCE PROBLEME – NU este adevărat că în Finlanda se exploatează intens tot cu cianuri, fără nicio problemă! Aceasta este o minciună şi o dezinformare!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
27. MITUL POLUĂRII ISTORICE – NU este adevărat că proiectul va rezolva “poluarea istorică” de la Roşia Montană şi NU este adevărat că la Roşia Montană există deja poluare cu cianuri.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
28. POLUAREA INEVITABILĂ şi OBLIGATORIE CU CIANURI şi METALE GRELE – Cianura folosită în timpul exploatării miniere şi metalele grele din iazul de decantare vor polua INEVITABIL zona! NU este adevărat că cianura va fi inofensivă pentru mediu şi sănătatea locuitorilor din zonă – aceasta este doar o minciună! CIANURA NU SE DEGRADEAZĂ SUFICIENT LA CONTACTUL CU SOARELE ŞI NU DEVINE INOFENSIVĂ! Metalele grele nu se degradează niciodată – ele vor ajunge în solul şi apa potabilă din regiune. Adio agricultură, adio animale domestice.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
29. APROXIMATIV 15.000 DE ROMÂNI POT MURI DACĂ AR AVEA LOC UN ACCIDENT LA ROŞIA MONTANĂ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
30. ÎMPOTRIVA PROIECTULUI MINIER CU CIANURI DE LA ROŞIA MONTANĂ S-AU MANIFESTAT PÂNĂ ACUM O GRĂMADĂ DE INSTITUŢII, SPECIALIŞTI, ONG-uri şi OAMENI VII: Academia Română, Universitatea ASE, Institutul Geologic al României, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Greco-Catolică, Uniunea Arhitecţilor din România, Justiţia Română (prin procesele câştigate de opozanţii proiectului împotriva companiei miniere); Casa regală a României; o grămadă de geologi, geografi, arheologi, arhitecţi, ecologi, economişti, chimişti, actori, artişti etc; o grămadă de ONG-uri de mediu; o grămadă de oameni obişnuiţi – zeci de mii de români adevăraţi care au ieşit în stradă şi au protestat în zeci de oraşe din ţară şi din lume împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

mihnis 2 martie 2014 at 19:58

In loc sa dai copy-paste la tot felul de mizerii si bucati de propaganda, poate ar trebui sa te informezi putin, sa vezi cum stau lucrurile. specialisti de rang international au ajuns la concluzia ca asta este un proiect profitabil pentru tara si facut conform celor mai stricte norme de mediu. in plus, e un proiect DORIT de oamenii din zona. daca nu asemenea proiecte sa pornim, atunci care?

gogudelagazeledesist 28 februarie 2014 at 16:42

@dana. Eu continuu sa cred, dupa cum o tii langa cu ideile tale, ca ai ceva legaturi cu RMGC. Uite, eu ma uit la taranii mei din Buzau (adica rudele mele pe linie paterna) cum traiesc foarte bine din agricultura, fara a avea nevoie de investitori strategici precum Chevron sau Romgaz (in cazul lor). Doua vaci = 40 de litri de lapte pe zi = incasari de 50 – 60 de lei pe zi. Solarii cu rosii, castraveti, ardei gras = incasari de vreo 3-4 mii de lei pe an. Trei hectare de porumb cu cinci porci in batatura, unul ramane pentru consum propriu si patru se vand. Mai da vaca la taur, mai vinde un vitel. Alti bani. Cum dreak se face ca oamenii astia chiar pot trai din agriculutra, doar ca la Rosia Montana nu se poate trai decat din minerit? Ceva imi scapa, pentru ca se numeste coruptie, un lucru cu care chiar nu sunt obisnuit. Or conta probabil si acei ani de munca pe bune in Germania

mihnis 2 martie 2014 at 19:57

la Rosia Montana e zona poluata, pamantul e poluat, in plus e subtire si e sarac (localitatea a fost infiintata pentru minerit, nu pentru agricultura). tu crezi ca oamenii nu au incercat?

Prostu' satului 28 februarie 2014 at 16:44

Sa traiasca dom’ (fost) primar, ca bine le mai zice… Deh, gura pacatosuluii…
I-auzi una:
„Eu am fost și voi rămâne alături de cetățenii comunei Roșia Montană și voi încerca să îi sprijin și să găsim alte soluții dacă mineritul prin compania RMGC nu poate să facă pași înainte.”
Pai zi asa, neicushorule – da’ pana acum ce-ai pazit??? In aia OPT ANI in care ai fost si primar, si nici minerit nu s-a facut, ce-ai pazit??? Nu ti-au fost de-ajuns opt ani sa te gandesti la ALTE SOLUTII??? Sau erai prea ocupat sa te faci pres sub bocancii RMGC?

Se mai gandeste dom’ (fost) primar ce se mai gandeste si da si mai abitir cu mucii in fasole. I-auzi doua:
„Eu sper ca la Roșia Montană și în zona Munților Apuseni, respectiv Abrud, să facem în continuare minerit fără poluare și pentru celelalte zone din Apuseni să găsim soluții pentru agricultură, turism…”
Adica, ma-ntelegi, pe de o parte ACUM la Rosia si la Abrud se face minerit fara poluare (si-atunci la ce mai avem nevoie de RMGC???), iar pe de alta parte, peste tot in Apuseni se pot gasi solutii in agricultura si turism si altele, numa-n Rosia si-n Abrud nu merge neam decat mineritul in cariera si musai numa’ ala facut de RMGC…

Cum l-ati ales, bai, pe unu’ ca asta primar, si-nca de doua ori??? Pai, in satul in care eu is al mai prost dintre prosti, va radeau si curcile cu el… Si, daca tot l-ati ales, de ce va mai plangeti ca va merge rau???

Despre minciunile alea sfruntate cu somaj 80%, cu David care-a zis ca e platit sa se opuna proiectului… n-are rost sa comentez, sunt doar atat, niste minciuni cu picioare scurte.

mihnis 28 februarie 2014 at 19:00

asta arata ca alte solutii pentru zona in afara de minerit nu sunt in mod real. crezi ca daca erau, nu reuseau oamenii sa isi dea seama de asta? si nu ma refer la primar acum. dar asta e, unii ca tine sarbatoresc faptul ca o zona intreaga ar putea fi condamnata definitiv la saracie si somaj…

gogudelagazeledesist 28 februarie 2014 at 16:53

@Ioan. Prietene, raul a fost deja facut, statia aia de epurare este praf in ochi, este ca si cum ai trata cu „ben-gay” sau cu „puterea ursului” durerile de oase la o proteza ortopedica. Pana sa vii cu pareri de genul asta, care dau foarte bine la public pentru ca au fost inventate de un PR competent, citeste mataluta rogu-te un tratat de chimia mediului (iti recomand Stanley Manahan, editia 2000), si mai fa-ti si un abonament pe sciencedirect. Cauta pe acolo ce spun unii si altii, si vei vedea ca aceasta statie de epurare are efectul unei frectii la un picior de lemn. Ca sa nu mai mentionez ca aceasta statie este sublima, dar lipseste cu desavarsire

mihnis 2 martie 2014 at 19:56

statia de epurare, aia pe care tu o numesti „praf in ochi”, este doar inceputul eforturilor de reecologizare, o actiune de care e foarte mare nevoie. poate ar fi bine sa vizitezi zona inainte. a da, e o statie pilot de epurare, adica dupa ce incepe proiectul vor reecologiza zona la scara ridicata

CH 28 februarie 2014 at 17:30

@dana Offff draga mea, sper ca tu esti o postaca. Si sper din suflet ca tu neavand scrupule, postezi aici pentru bani si nu pentru ca tu chiar asa gandesti.
1. Nimeni nu uraste pe nimeni, suntem toti romani si ar trebui sa fim ca fratii.
2. Trebuie sa existe o metoda prin care cele 500 DE FAMILII CARE EFECTIV MOR DE FOAME (ceea ce este regretabil) sa inteleaga ca toata mascarada asta inseamna mult mai mult decat niste locuri de munca pe o perioada de 10 ani. Este vorba despre bomba ecologica ce va fi detonata lent in munti in acesti 10 ani.
3. Daca lor nu le pasa de consecinte si asta isi doresc, apoi asta nu e un argument suficient…. Daca intr-o scara de 20 de apartamente 2 vecini vor sa isi darame peretii, ceilalti 18 ce fac? stau cu mainile in san?
4.Daca cei 500 DE MINERI (desi mi se pare ridicol ca inca se mai foloseste cuvantul asta), doar asta stiu sa faca si mai mult de atat au trasmis din GENERATIE IN GENERATIE aceasta meserie (ceea ce iar e ridicol), atunci ce fac de 10 ani incoace? Sunt in halul asta de inadaptabili??? Pentru ca in cazul asta isi merita soarta cu varf si indesat. Sa vrei cu tot dinadinsul sa-ti castigi painea asa, negandindu-te la consecinte si crezand orbeste in manipularea RMGC-ului, asta nu inseamna decat ignoranta, prostie si egoism.

mihnis 2 martie 2014 at 19:51

de fapt e vorba de locuri de munca pe cel putin 30 de ani plus investitii pentru dezvoltarea durabila a localitatii, in infrastructura, in patrimoniu, in reecologizare. pentru ca da, zona e poluata in prezent. bomba ecologica e in prezent. si singurii care si-au asumat investitii pentru curatare sunt cei de la RMGC

mihnis 2 martie 2014 at 19:52

si poate in loc sa arunci cu noroi in oamenii de acolo te-ai gandi mai bine cum ar fi daca ai fi tu in situatia lor, sa vina unii din alta localitate, vajnicii „salvatori”, sa incerce sa dicteze ce se intample sau sa nu se intample in localitatea ta, cand aproape toti din localitate cer de ani de zile pornirea mineritului!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:19

Fara proiectul asta minier, oamenii vor muri de foame cu aurul blocat sub pamant, numai din cauza ca guvernantii nu sunt in stare sa ia o decizie si sa reporneasca industria asta odata! in schimb se cearta la toate televiziunile, in timp ce tara saraceste si locurile de munca dispar!

eva 28 februarie 2014 at 18:38

adevarul e ca trebuia sa se decida pana acum si sa se ia niste masuri. se putea relua mineritul pe baza investitiilor

Prostu' satului 28 februarie 2014 at 18:33

Io-te si postacu’… Cinci mesaje in cinci minute – primul fiind asta, la 18:19, urmat la foc automat de inca patru, mai sus (!!!), la 18:22, 18:23, 18:24 si 18:25 🙂
Macar ai citit comentariile celor carora le-ai raspuns, amice???

eva 28 februarie 2014 at 18:36

pai in loc sa avem parte de generarea de noi locuri de munca si de investitii, pierdem si ce avem in prezent din cauza ca cei de la putere nu si-au facut treaba sa ia o decizie

mihnis 2 martie 2014 at 19:50

din cauza lor, sufera oamenii din Rosia Montana in primul si in primul rand, dar sufera si intreaga tara, pentru ca dam cu piciorul unor investitii mari!

mihnis 28 februarie 2014 at 18:42

mi se pare nesimtire ca politicienilor nu le-a pasat suficient de mult de oamenii din Rosia Montana incat sa aprobe o investitie! vor sa ramana conducatori peste o tara de someri??

grecu 28 februarie 2014 at 20:36

Mai bine sa moara de foame incapsbilii care au fost disponibilizati decat sa murdareasca Apusenii mei dragi.nu le as plange de mila unor incababili..sa moara!

eva 28 februarie 2014 at 22:47

esti total deplasat. niciodata o bucata de pamant nu valoreaza mai mult decat niste oameni si mineritul e ceva ce s-a practicat in zona din cele mai vechi timpuri. dincolo de activismul eco, oamenii mai au si de trait si au nevoie sa-si mai castige si painea. cu empatia stati cam prost de la atata indoctrinare

mihnis 2 martie 2014 at 19:49

@eva Rosia Montana e formata din oameni, in primul si in primul rand, iar oamenii cer si au nevoie de repornirea mineritului! asta trebuie sa se intample acolo!

mihnis 2 martie 2014 at 19:49

mai bine sa dispara cei ca tine care vor doar sa le faca rau altora decat cei care vor sa munceasca in tara lor!

masina 28 februarie 2014 at 22:26

@grecu Bai !!!pui de naparca ce esti ,sa mai te nasti de zece ori si nu o sa poata mama ta sa te faca om,sa curga prin tine sange de roman ,sa simti crestineste ….ai grija cand sapi groapa cuiva ..sti ce se intampla
si-ti mai spun una —incepe postul mare si la ce doresti tu oamenilor acestora ssssss-ar putea sa ti se intample tie !!!!
Sunt in asentimentul oamenilor din Rosia si le doresc sa poata trece usor peste aceasta mare incercare si nu uitati ca dupa furtuna vine si soare

mihnis 2 martie 2014 at 19:47

sper sa ai dreptate si sa vina soarele si pentru oamenii din Rosia Montana, sa inceapa odata proiectul asta minier, sa aiba perspectiva unui viitor mai bun

parere 28 februarie 2014 at 22:29

Pentru ca pe langa ambalaj (investitii straine) conteaza produsul (ce presupune contractul, daca e rentabil sau nu, daca statul castiga atat de mult pe cat are dreptul, daca afacerea este curata si nu se dau spagi imense doar ca sa se castige licente).
Si daca pe ambalaj scrie frumos, nu inseamna ca e neaparat adevarat sau ca nu se omit E-uri (dupa ce ai dat spaga la un stat corupt).
Deci, intr-un final consumatorul e cel care plateste pretul, de aceea noi trebuie sa fim atenti la ce cumparam, daca e produs strain sau romanesc. Ala din piata sigur e mai natural, sanatos decat produsul ala care a circulat cateva zile pana a ajuns in tara, produs de o companie care urmareste profit maxim, deci calitate indoielnica.
Am incercat sa fac o analogie. Investitori straini nu inseamna neaparat lapte si miere, mai ales intr-o tara unde nu se negociaza la fel ca in cele unde oamenii nu sunt vaci de mult cum e la noi.

mihnis 2 martie 2014 at 19:45

e vorba de o companie romaneasca, mai mult, e un parteneriat public-privat, adica e si statul actionar. cat despre siguranta, specialisti internationali si specialisti de la Comisia Europeana au spus de mai multe ori ca proiectul respecta toate normele europene de mediu, care sunt cele mai sigure din lume. important este si sa facem ceva, nu doar sa amanam totul dintr-o frica irationala

eva 28 februarie 2014 at 22:44

acum daca se pierd si locurile de munca si investitiile, tare vreau sa vad cum sar activistii sa ajute si sa salveze zona. pun pariu ca o dau uitarii instant

elena 1 martie 2014 at 15:37

eva – pana acum doar au zis ca salveaza Rosia Montana si nu au salvat-o. Acum o sa-i trimita la cules de fructe de padure! Dar si activistii isi pierd locul de munca, nu vor mai avea de ce protesta si atunci Soros nu o sa-i mai finanteze

Calin 2 martie 2014 at 16:20

elena activistii astia deja incep sa se reprofileze pe alte „cauze”, nu le pasa ca oamenii din Rosia Montana o sa ramana in saracie si somaj!

mihnis 2 martie 2014 at 19:46

@elena singurii care chiar au facut ceva pentru salvarea Rosiei Montane au fost cei de la RMGC, sunt singurii care au creat locuri de munca in zona, care au investit, sper sa se dea drumul la proiect totusi!

Calin 2 martie 2014 at 16:19

daca activistii voiau sa ajute si sa salveze zona, atunci cereau PORNIREA proiectului minier! insa ei au fost platiti sa lupte pentru pastrarea zonei in saracie si somaj!

mihnis 2 martie 2014 at 19:45

unde sa sara activistii? ei sunt cei care de ani de zile cer aruncarea zonei in saracie si somaj!

motul 1 martie 2014 at 11:08

Tara noastra va castiga 2.5 % din profitul pe care il va obtine compania canadiana… repet 2.5 % din profit, nu din venit! Vedeam un mesaj ca cica au „investit” 500 mil. de euro? In campanii mincinoase tv ? In casele pe care le-au cumparat de la tradatorii de neam si tara din Rosia ! Acolo exista singurul zacamant din lume de wolfram si uraniu la un loc si multe alte metale rare pe care statul roman nu va incasa nimic potrivit proiectului. Sa porneasca proiectul cand se va gasi o companie romaneasca care sa investeasca in fauna din zona, sa curete desurile ramase de acum 20 de ani, sa exploateze corect si cinstit zacaamintele, in asa fel incat sa ne mearga bine la toti. Pana atunci

Calin 2 martie 2014 at 16:18

de fapt Romania va castiga peste jumatate din profiturile acestui proiect, ca avem 20% din profit din participatie, avem 6% din venit din redeventa, plus toate taxele si impozitele ce se platesc. si totul e pe cheltuiala investitorilor. De ce minti?

mihnis 2 martie 2014 at 19:43

@Calin ai dreptate, citisem o evaluare a unor analisti economici cum ca am lua 78% din profiturile acestui proiect, in vreme ce toate cheltuielile ar fi acoperite de investitori. mi se pare o afacere foarte buna pentru Romania!

mihnis 2 martie 2014 at 19:42

de unde ai scos cifrele astea? doar redeventa este mult mai mare decat ce ai spus tu, la care se mai adauga inca 20% din profituri din participatia statului. dar ai dreptate cu o chestie, acolo exista singurul loc din lume unde oamenii mor de foame cu aurul blocat sub pamant pentru ca autoritatile nu sunt in stare sa ia o decizie!

sanduk 1 martie 2014 at 12:46

eu sper ca macar acum, cand situatia este grava, politicienii sa ia in considerare acest proiect! Dam cu piciorul la un procent din PIB care s-ar genera din proiect, la miile de locuri de munca disponibile nu doar in minerit, ci si in activitati adiacente si dam cu piciorul la investitiile care puteau continua in zona?

Alina Elena 1 martie 2014 at 13:09

@sanduk – am si eu aceeasi speranta. In afara de acest proiect, care sunt alternativele pentru Rosia Montana? exact, nu sunt, cu exceptia condamnarii la moarte a unei comunitati intregi. Si atunci de ce mai tragem de timp, vrem sa crestem nr somerilor sau nr angajatilor din Romania?

Calin 2 martie 2014 at 16:14

proiectul de la Rosia Montana este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, este singura sansa a oamenilor pentru o viata mai buna, pacat ca politicienilor nu le pasa de oameni!

mihnis 2 martie 2014 at 19:41

@Alina nu vad de ce s-ar condamna zona la saracie si somaj cand se pot crea locuri de munca in minerit. Sa se porneasca acest proiect!

Calin 2 martie 2014 at 16:16

normal ar fi fost ca proiectul asta sa se fi pornit demult, atunci s-ar fi creat cateva mii de locuri de munca, se aduceau investitii mari in economie, se aduceau multi bani la bugetul de stat!

mihnis 2 martie 2014 at 19:41

dau politicienii cu piciorul la un procent din PIB, la miile de locuri de munca ce se vor crea, la banii la bugetul de stat, dar lor nu le pasa, pentru ca nu sufera deloc. doar oamenii sufera

daniela prodan 1 martie 2014 at 14:55

ma intreb de ce nu vine niciun raspuns de la Bucuresti, de ce se trece si peste aceasta situatie atat de usor. Cred ca o sa fie un absenteism istoric la alegeri in Apuseni, daca exista locuri de munca, dar nu pot fi tinute pentru ca politicienii din Capitala au alte treburi „mai importante”

Calin 2 martie 2014 at 16:13

la Bucuresti sunt prea ocupati sa se certe politicienii intre ei, sa isi scoata ochii de la o televiziune la alta ca sa le mai pese ca vreo 500 de familii vor ramane fara niciun mijloc de trai si ca alte cateva mii de oameni vor ramane fara speranta unei vieti mai bune!

mihnis 2 martie 2014 at 19:40

e chiar trist ca s-a ajuns la asta, politicienii dovedesc iar si iar ca sunt complet deconectati de oameni si de nevoile lor. macar sa dovedeasca acum contrariul si sa porneasca mineritul!

mihnis 2 martie 2014 at 19:39

treburi mai „importante”, adica sa se certe intre ei, sa se desparta si sa se impace, sa faca circ. asta e mai important pentru politicieni decat sa creeze locuri de munca, sa aduca investitii in tara!

elena 1 martie 2014 at 15:28

Decizia RMGC este clar strict legata de intarzierea cu care statul nu este in stare sa hotarasca daca vrea sa devina cel mai mare producator de aur al Europei sau ne cacaim sa traim de pe o zi pe alta, cu bogatiile tinute in subsol, unde nu ne ajuta la nimic!!!

Calin 2 martie 2014 at 16:12

asta e absurd, ca suntem cea mai saraca tara din Europa, dar avem resurse blocate sub pamant cu care tara noastra s-ar putea ridica foarte mult!

mihnis 2 martie 2014 at 19:38

in loc sa devenim cel mai mare producator de aur din Europa, daca nu dam drumul mineritului vom ramane cea mai saraca tara din Europa, la mila FMI-ului. asta isi doresc unii?

gicu 1 martie 2014 at 17:03

mai lasati-ma cu mii de locuri de munca.daca va pleca rmgc-ul se va ivi ceva si la rosia montana.duca-se salvatorii planetei sa salveze in alta parte.putem sa traim si fara.aveau 500 angajati??pe ce posturi?din ce plateau salariile acestori oameni daca nu produceau nimic?mmmmDa, stiu.vroiau sa ajute !faceau cadouri,fapte bune.asa e. cei de la putere sunt oameni rai ca nu le fac mendrele.vezi cum e?vine investitorul cu o sacosa de bani si imparte oamenilor de degeaba si conducerea vietii nu da aprobari.
toti sunt prosti numa cei de la companie is destepti!plesnesc de istetime!DAAAAAAAAA!!!s-o credeti voi.luati-va jucariile si drumuri bune.hai pa

Calin 2 martie 2014 at 16:09

lucrau in reabilitarea cladirilor de patrimoniu, in prospectiuni, aveau locuri de munca, aveau cum sa isi intretina familia. fara acest proiect minier probabil ca vor fi fortati sa paraseasca localitatea sa caute de lucru, la fel si alte cateva mii de oameni care sperau sa se porneasca proiectul minier ca sa aiba locuri de munca! dar e trist ca te bucuri ca sute si mii de oameni sufera…

mihnis 2 martie 2014 at 19:37

@calin fara proiectul asta minier sansele localitatii tind catre zero, ca acolo nu se poate face nimic fara investitii majore, iar statul nu are bani sa faca asta in timp ce ongistii sunt platiti sa urle doar

eva 2 martie 2014 at 23:12

nu sunt partinitoare, dar cred ca investitorii au facut muuult mai multe in zona decat autoritatile noastre care au fost complet dezinteresate sa ajute

mihnis 2 martie 2014 at 19:36

stii ce se va „ivi” la Rosia Montana daca pleaca cei de la RMGC? saracie si somaj permanent, oamenii vor fi fortati sa plece din localitate in cautarea unor locuri de munca, de fapt asta si cred ca doresc cei care duc de ani de zile o campanie anti minerit.

eva 2 martie 2014 at 23:13

evident ca voi puteti trai si fara ca doar nu stati in zona, nu va luptati voi cu somajul, cu lipsurile, poluarea lasata in urma de stat si tot restul dificultatilor

obiectiv 2 martie 2014 at 15:49

Mai ,mihnis,eva,alina elena,sanduk,postacii de serviciu ai rmgc,ascultati sfatul lui GICU pana nu e prea tarziu
nu va mai dati voi salvatori ROSIEI MONTANE ,voi milogilor va e frica, ca o sa va dea afara sefi vostri ca nu a-ti reusit sa convingeti pe nimeni cu miorlaelile voastre,mai ales mihnis care uneori se inerveaza rau ,dar incearca sa mascheze, darorcum se observa
schimbati discursul nu va mai crede nimeni hienelor
ce v ati spus ROMANIsant fraieri,v-ati inselat v-ati mintit singur asa cum incercaticu amaratii aia patru sute si ceva pe care ii dati afara ca sa ii speriati pe ceilalti.NU VA MAI CREDE NIMENI
URMATI SFATUL LUI GICU
DACA SANTETI CURATI DE CEA-TI SECRETIZAT CONTRACTUL TREBUIA LASAT PUBLIC SI ATUNCI TOATA LUMEA SE PUTEA DOCUMENTA SI VORBEA IN CUNOSTINTA DE CAUZA, DAR INTERESUL VOSTRU ESTE ALTUL ASA CA URMATI SFATUL LUI GICU
STITI MELODIA :CE BINE I-MI PARE CA AI LUAT TEAPA.
ASTA E UNI MAI SI PIERD…….PA
PLECATI DE UNDE A-TI VENIT NU MAI PUTETI PROSTI PE NIMENI EVENTUAL SA MAI CORUPETI PE CINEVA SAU SA MITUITI CA ASTA VA CARACTERIZEAZA

mihnis 2 martie 2014 at 19:35

in primul rand, nu ti-ar strica sa te intorci putin la scoala, sa mai inveti niste gramatica. desi, dupa cum scrii, am dubii ca ai fi roman. in al doilea rand, Rosia Montana se va salva prin minerit, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei si este ceea ce isi doresc localnicii.

eva 2 martie 2014 at 23:10

n-ar strica nici daca la rosia s-ar valorifica din nou din resursele aurifere si s-ar sustine economia locala

Calin 2 martie 2014 at 16:07

e foarte trist ce se intampla la Rosia Montana, din cauza ca politicienii amana orice fel de decizie, ca se cearta ca si chiorii unii cu ceilalti, acum cateva sute de familii o sa ramana fara posibilitatea de a se intretine! pana cand o sa mai sufere oamenii din cauza nepasarii politicienilor?

mihnis 2 martie 2014 at 19:34

daca nu reactioneaza nici la acest semnal de alarma, in fata perspectivei pierderii a 500 de locuri de munca intr-o zona cu somaj foarte ridicat, nu stiu ce ii va mai trezi pe politicieni la realitate. pentru ca realitatea este ca avem nevoie de investitii, nu de certuri ieftine!

eva 2 martie 2014 at 22:59

ar fi pacat sa se piarda oportunitatile pentru dezvoltarea zonei. fara investitii, ai nostri o vor lasa asa la voia intamplarii si nu vor mai face nimic

eva 2 martie 2014 at 23:01

se ajungea la asta inevitabil in conditiile in care nu se mai luau odat amasuri. inca pot aproba investitiile si pot porni si mineritul daca vor sa ajute economia

obiectiv 2 martie 2014 at 22:19

de ce ai impresia ca se cearta cineva cu tine mihnis
asaesti tumai certaret
decat sa i-ti pierzi timpul aici mai bine ocupate de cei 500 pe care ii tot invoci aici,nu mai tot da cu somajul si saracia cand intr-o ordine cand in alta de cateva zile te tot crizezi si te isterizezi aici.
peste10 ani ce le spui celor 500,unde o sa te ascunzi, cand or sa fie mai flamanzi si mai oropsiti ca acum, vezi de ce te crizezi cand cineva are alta parere decat a voastra a hienelor, a hraparetilor
CAT DESPRE SCOALA SI INVESTITII TRANSPARENTE,STAI LINISTIT, A-TI CREZUT CA FRAIERITI PE TOATA LUMEA,VA DAT EROARE UNDEVA VA IASA CU VIRGULA
IA MAI INCERCATI IN ALTA PARTE……PA
SI FACETI CE VA RECOMANDA GICU SI ALTI PE CARE VOI II CREDETI MAI PUTIN INTELIGENTI CA VOI SI NESCOLITI DAR INFORMATI

rapsod 2 martie 2014 at 22:41

atatta timp cat nu punem mana pe ,,arme,, sa alungam guvernul nu avem ce face…nu va certati asta vor cei mari pusi…ei au tot ce le trebuie…nu sunt mot dar horea,closca si crisan oare ce ar face…suntem o tara intreaga contra o mie si ceva…dar se pare ca fortele de ordine platite din banii nostrii sunt cu ei…pestele de la cap se impute

eva 2 martie 2014 at 22:51

tot nu-mi vine sa cred ca s-a putut anula o decizie de atatia ani si in loc sa se genereze noi locuri de munca se pierd si alea care erau

eugen manea 3 martie 2014 at 19:39

eu consider ca aveam destui someri in Romania si nu mai era nevoie de unii noi. Inteleg pe de o parte si opinia Rmgcului, dar nu pot sa inteleg cum avem un stat atat de handicap, sa-mi fie cu iertare, care pare ca vrea sa refuze investitiile, desi avem mare nevoie de ele

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...