VIDEO: Lumina Sfânta a Învierii de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29. Cum apare focul sfânt din Rai

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

lumina_sfantaÎn fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paștelui, creștinii sunt martorii unui miracol: între orele 12.30 și 14.30, deasupra Sfântului Mormânt din Ierusalim se aprinde un foc care se pogoară din cer, cunoscut sub numele de Lumina Sfântă.

În acest an, Lumina Sfântă de la Ierusalim s-a aprins, sâmbătă, la ora 14.29, după trei minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt la ora 14.26, a îngenuncheat în faţa dalei de marmură care acoperă mormântul şi s-a rugat să coboare Lumina. Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.29, iar la ora 14.35 Patriarhul Ierusalimului o împărţea credincioşilor adunaţi în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Sfanta Liturghie va fi oficiată şi la Ierusalim la ora 24.00, a explicat pentru News.ro părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, care face parte din delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Patriarhia a închiriat un avion special cu care Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă seară la Bucureşti, apoi din Capitală vor pleca alte avioane de mici dimensiuni care vor duce Lumina pentru credincioşii ortodocşi din Transilvania, Banat, Moldova şi Bucovina. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă (salonul oficial) sâmbătă seară, la orele 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, a transmis Patriarhia.

CUM APARE SFÂNTA LUMINĂ

În interiorul Sfântului Mormânt, Patriarhul cade în genunchi şi rosteşte rugăciunile prin care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să trimită Sfânta Lumină ca dar al sfinţirii pentru popor. Apoi, într-o linişte absolută, în timp ce Patriarhul se roagă, un vuiet se aude şi aproape simultan sclipiri alb-albăstrii apar de peste tot, ca şi cum milioane de aparate foto ar clipi în acelaşi timp. Toate candelele se aprind miraculos. Sfânta Lumină aprinde deodată făcliile pe care le tine Patriarhul, precum şi lumânările multora din biserică. Mulţimea izbucneşte în urale în timp ce lacrimi de bucurie se preling din ochii tuturor.

Timp de câteva minute Sfânta Lumină nu are caracteristicile focului şi păstrează o tentă aparte. Aceasta durează câteva minute după ce Patriarhul iese din Sfântul Mormânt şi dă Lumina poporului. Oricine poate atinge focul celor 33 de lumânări fără să se ardă. După aproximativ o jumătate de oră, flacăra devine obişnuită (fierbinte).

Aprinderea Sfintei Lumini este un ritual considerat de unii un miracol divin, în timp ce alţii caută explicaţii ştiinţifice pentru acest fenomen. (C.M.)

surse: adevarul.ro, news.ro, digi24.ro, romanialibera

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

axinte 1 mai 2016 at 13:38

…totul este lumina,… Dumnezeu este lumina,…

Comentariile sunt oprite