Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO Lucia Varga la Alba Iulia: România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aflată în weekend la Alba Iulia pentru un seminar organizat de Organizația Femeilor Liberale, Lucia Varga – ministrul delegat pentru Ape, Păduri si Piscicultură, a făcut o declarație îngrijorătoare: “Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale de paduri începând din 1990 până în 2011”. Acesta este potrivit lui Varga și principala cauză a producerii inundațiilor în România, fenomen ce a devenit tot mai puternic în utimii ani.

“Principala cauza a producerii inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din pacate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic. Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare. Începând din 1990 pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. Asta inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale și ați văzut că inundațiile din ultima perioadă, provocată de scurgerea apelor de pe versanți sunt din ce în ce mai prezente” a declarat Lucia Varga la Alba Iulia.

In ceea ce priveste inundatiile, ministrul a afirmat că se acționează pe termen scurt, mediu si lung. Lucia Varga a precizat că trebuie facute lucrari de combatere de torenti, lucrări de amenajare constand in baraje, indiguiri și doar apoi la zone umede în care râul să poată sa se relaxeze.

„Actionam in doua feluri. Pe de o parte, intărim cadrul legislativ, astfel incat sa nu mai fie permisă tăierea necontrolată a padurilor in Romania, iar pe de alta parte, vom inteti controalele si vom lua masurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania.
Pe termen scurt, actionam conform procedurilor pe care le avem pentru a limita efectele acestor inundatii pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca peste perioada aceasta grea (…) De asemenea, pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale care, practic, sunt ca si niste mici cârpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam, asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare. Trebuie să facem lucrări de amenajare constând în baraje, îndiguiri și apoi să facem și zone umede unde râul să poată să se relaxeze”, a explicat ministrul.

Președinta femeilor liberale din România a declarat că până la sfârșitul anului curent vor fi finalizate, impreuna cu consiliile judetene, si hărțile de risc de inudații. Aceasta a menționat că la ministreul pe care îl conduce are sute de lucrări începute si neterminate, unele dintre el datând âncă de dinainte de 1989.

„Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. O parrte de pe vremea lui Ceaușescu. Odata ajunsa la minister, le-am prioritizat. Celor care au un grad de realizare de 80% le alocam cu prioritate bani, pentru a le putea finaliza, pentru a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate și anume acela de a apara cetatenii de inundatii. Cele care au un grad de finalizare de 50%, speram sa le finalizam in 4-5 ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid. Pentru perioada 2014 – 2020 se lucreaza la un portofoliu de proiecte pentru a putea finanta din fonduri europene proiectele majore de amenajare a cursurilor de apă.
Trebuie insa sa intelegem ca nu exista un grad maxim de asigurare si, de aceea, trebuie sa facem si acele benzi de inundabilitate, acele harti de risc.
După aceea vom trece la marcarea in teritoriu a caselor si a obiectivelor care sunt in aceasta zona (…) Trebuie să facem ordine și în acest domeniu și sunt hotărâtă atât în partea de inundații dar mai ales în partea de stopare a tăierilor ilegale de pădure să merg înainte”, a încheiat ministrul.

Potrivit prognozelor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) în mai sunt posibile inundatii, iar în lunile iunie-iulie vom avea secetã. Având în vedere această situație, Lucia Varga le-a cerut prefectilor, la sfârșitul lunii februarie, sã le sugereze primarilor instalarea de parazãpezi sau de perdele ecologice pentru diminuarea efectelor inundațiilor, iar administratiile locale care au deja efectuate studii de fezabilitate în acest sens sã le trimitã la Minister unde se intentioneazã demararea unei linii de finantare pentru astfel de lucrãri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea