Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO Lucia Varga la Alba Iulia: România a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de păduri

Publicat

în

Aflată în weekend la Alba Iulia pentru un seminar organizat de Organizația Femeilor Liberale, Lucia Varga – ministrul delegat pentru Ape, Păduri si Piscicultură, a făcut o declarație îngrijorătoare: “Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale de paduri începând din 1990 până în 2011”. Acesta este potrivit lui Varga și principala cauză a producerii inundațiilor în România, fenomen ce a devenit tot mai puternic în utimii ani.

“Principala cauza a producerii inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din pacate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic. Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare. Începând din 1990 pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. Asta inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza taierilor ilegale. Efectele le vedem. Inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale și ați văzut că inundațiile din ultima perioadă, provocată de scurgerea apelor de pe versanți sunt din ce în ce mai prezente” a declarat Lucia Varga la Alba Iulia.

In ceea ce priveste inundatiile, ministrul a afirmat că se acționează pe termen scurt, mediu si lung. Lucia Varga a precizat că trebuie facute lucrari de combatere de torenti, lucrări de amenajare constand in baraje, indiguiri și doar apoi la zone umede în care râul să poată sa se relaxeze.

„Actionam in doua feluri. Pe de o parte, intărim cadrul legislativ, astfel incat sa nu mai fie permisă tăierea necontrolată a padurilor in Romania, iar pe de alta parte, vom inteti controalele si vom lua masurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania.
Pe termen scurt, actionam conform procedurilor pe care le avem pentru a limita efectele acestor inundatii pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca peste perioada aceasta grea (…) De asemenea, pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale care, practic, sunt ca si niste mici cârpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam, asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare. Trebuie să facem lucrări de amenajare constând în baraje, îndiguiri și apoi să facem și zone umede unde râul să poată să se relaxeze”, a explicat ministrul.

Președinta femeilor liberale din România a declarat că până la sfârșitul anului curent vor fi finalizate, impreuna cu consiliile judetene, si hărțile de risc de inudații. Aceasta a menționat că la ministreul pe care îl conduce are sute de lucrări începute si neterminate, unele dintre el datând âncă de dinainte de 1989.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. O parrte de pe vremea lui Ceaușescu. Odata ajunsa la minister, le-am prioritizat. Celor care au un grad de realizare de 80% le alocam cu prioritate bani, pentru a le putea finaliza, pentru a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate și anume acela de a apara cetatenii de inundatii. Cele care au un grad de finalizare de 50%, speram sa le finalizam in 4-5 ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid. Pentru perioada 2014 – 2020 se lucreaza la un portofoliu de proiecte pentru a putea finanta din fonduri europene proiectele majore de amenajare a cursurilor de apă.
Trebuie insa sa intelegem ca nu exista un grad maxim de asigurare si, de aceea, trebuie sa facem si acele benzi de inundabilitate, acele harti de risc.
După aceea vom trece la marcarea in teritoriu a caselor si a obiectivelor care sunt in aceasta zona (…) Trebuie să facem ordine și în acest domeniu și sunt hotărâtă atât în partea de inundații dar mai ales în partea de stopare a tăierilor ilegale de pădure să merg înainte”, a încheiat ministrul.

Potrivit prognozelor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) în mai sunt posibile inundatii, iar în lunile iunie-iulie vom avea secetã. Având în vedere această situație, Lucia Varga le-a cerut prefectilor, la sfârșitul lunii februarie, sã le sugereze primarilor instalarea de parazãpezi sau de perdele ecologice pentru diminuarea efectelor inundațiilor, iar administratiile locale care au deja efectuate studii de fezabilitate în acest sens sã le trimitã la Minister unde se intentioneazã demararea unei linii de finantare pentru astfel de lucrãri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Publicat

în

Comunicat de presă| Ciprian Bogdan: Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o măsura istorica de a anula hotărârea din 1973 cazul Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort.

Legea care permitea uciderea pruncilor prin avort a fost abolită in SUA!

Curtea Suprema din SUA și-a corectat Decizia prin care a susținut timp de jumătate de secol avortul.
Mișcarea de apărare a vieții (pro-life) din SUA a obținut pana la urma o victorie istorică. După mai bine de 50 ani, iată ca decizia se muta de la Washington la popor.Prin urmare, fiecare stat, va decide in privința avortului. Probabil ca vor fi state unde avortul va fi interzis, iar in alte state avortul va fi permis!

Elit - Gustul Desăvârșit

Lupta nu se va incheia aici, sunt deja multe conflicte si nemultumiri, pareri pro si contra, dar Decizia Curții Supreme trebuie respectata!

Fostul vicepreședinte republican al Statelor Unite, Mike Pence, a salutat vineri decizia Curții Supreme de revocare a dreptului constituțional la avort. El a scris pe retelele de socializare urmatorul mesaj: „Prin lăsarea acestei probleme la latitudinea statelor și a oamenilor, Curtea Supremă a corectat o eroare istorică”
Apropo, stiati ca România se afla pe locul II in lume, și locul I in Europa, in ceea ce privește rata avorturilor, conform Institutului Allan Guttmacher? Doar Rusia ne intrece la numarul de avorturi… In fiecare zi se avorteaza 400 bebeluși, si aprox 100.000 / an.

Din 1958 pana in prezent in România au fost uciși prin avort peste 22 Milioane bebeluși.

O cifra uriasa, care pune in pericol viitorul tarii noastre.

Efectele au inceput sa se văda prin scăderea drastică a populației, iar peste câțiva ani, exista riscul ca sistemul de pensii sa se prăbușească. De asemenea ducem lipsa de forta de munca. Nu mai avem cine sa ne înlocuiască…

Cred ca a venit vremea sa discutam și in România despre aceasta problema și sa căutam soluții! Instituriile centrale, judetene si locale se pot apleca mai mult spre a sprijini FAMILIA.

In tara noastra avem un Minister al Familiei insa mare lucru nu s-a intamplat de la infiintarea acestui nou minister.

Iata cum procedeaza alte state, unde exista un Minister al Familiei:

-In Germania familiile se pot baza pe o gamă largă de beneficii de la stat. Acestea includ o alocație de stat consistenta pentru copii, precum și alte prestații legate de familie, cum ar fi alocația parentală, suplimentul pentru copii și alocația scutită de impozit pentru părinții singuri – care sunt legate de circumstanțe sau nevoi specifice. Deasemenea se acorda sprijin substantial pentru achizitionarea unei locuinte pentru tinerii casatoriti.
-În Finlanda se ocupă de bunăstarea socială, protecția copilului, asistența socială și servicii pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv servicii de interpret, servicii pentru persoanele în vârstă, servicii de sănătate, asistență medicală școlară și servicii pentru elevi, cu politici împotriva violenței domestice
-În Norvegia, cea mai mare parte a bugetului merge pe beneficiile (în bani) pentru familiile cu copii
Emigratia masiva, saracia extrema, si avorturile au adus Romania pe locul III in lume in ceea ce priveste declinul demografic (dupa Syria si Ucraina, tari implicate in razboi) Guvernul Romaniei trebuie sa investeasca urgent in masuri de sprijin pentru FAMILIE, daca ne dorim sa avem viitor!
Ciprian Bogdan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare