Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| La alunecarea de teren de pe autostrada A10 Sebeș-Turda de la Alba Iulia Nord se realizează umpluturile de piatră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| La alunecarea de teren de pe autostrada A10 Sebeș-Turda de la Alba Iulia Nord se realizează umpluturile de piatră

La Alba Iulia Nord, unde autostrada a luat-o la vale, Pizzarotti lucrează în acest moment la realizarea umpluturilor de piatră spartă. Reamintim faptul că dealul de la Pârâul Iovului, banda de urgență și o parte mică din prima bandă de pe sensul de mers Sebeș-Turda s-a fisurat, fiind bine conturată o alunecare de teren în rambleu.

Ziarulunirea.ro a fost primul care a semnalat acest lucru, așa cum de altfel pe parcursul lucrărilor la autostrada A10 Sebeș Turda a monitorizat lucrările realizând filmări aproape zilnic.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La alunecarea de teren de la Alba Iulia nord a fost excavat terenul, s-au realizat treptele infrățite potrivit planului de alunecare, a fost turnat un element stabilizator pe un masiv de beton, s-a realizat sistemul de drenuri, s-au ridicat gabioanele, iar în prezent se fac umbluturile de piatră spartă, ranforsate cu geogrile.

YouTube video

Materialele de construcție sunt furnizate de Florea Grup, o firmă locală din Alba, care a efectuat lucrări și pe timpul construirii autostrăzii.

Dacă la începutul lucrărilor de reparații s-a estimat că traficul va fi întrerupt pentru 30 de zile, la solicitarea antreprenorului Pizzarotti, restricțiile pe sensul de mers Sebeș-Turda au fost prelungite cu 60 de zile față de termenul inițial, reluarea traficului fiind posibilă abia în mai.

Pe perioada instituirii restricțiilor traficul va fi deviat astfel: ieșirea de pe autostradă se va realiza, prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza și revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

Care sunt cauzele alunecări de teren

Fenomenul de fisurare a fost declanșat de o acumulare de apă neașteptată și imprevizibilă care a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii.

Prin această s-a redus sensibil rezistență terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranța subunitar pentru stabilitatea generală. Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament.

Pentru consolidarea zonei afectate s-au prevăzut mai multe lucrări cum ar fi:

-excavarea terenului și realizarea treptelor de înfrățire care să urmărească planul de alunecare;
-realizarea părții inferioare a taluzului din anrocamente care să formeze un element stabilizator fundat pe un masiv de beton (ranfort);
-umpluturi din piatră spartă sort de 0-63 mm, ranforsată cu geogrile, deasupra prismului specificat anterior și pereerea acestora pe zona debusarii drenurilor;
-sistem de drenuri sub-orizontale forate, la două nivele;
-colectarea, dirijarea și evacuarea controlată a debitelor de apă pluvială, în afară lucrării propriu-zis


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea