Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: ÎPS Irineu vorbește o engleză impecabilă! Intră să vezi scurtul dialog cu ambasadorul Canadei

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ieri s-a aflat la Alba Iulia ambasadorul Canadei în România, Excelența Sa Philippe Beaulne, care a susținut o conferință despre minerit responsabil și dezvoltare durabilă. La eveniment a participat și ÎPS Irineu, Arhiepscopul Albei Iulia, care, la sfârșitul prezentării, a schimbat câteva cuvinte în limba engleză cu diplomatul canadian, adresandu-i in final binecuvantarea sa: “Dumnezeu să vă călăuzească în nobila dumneavoastră misiune!”

ÎPS Irineu Pop este cunoscut pentru erudiția sa, acesta absolvind Institutul Teologic de Grad Universitar din București ca șef de promoție (1978), apoi fiind bursier la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey și câțiva ani mai târziu obținând funcția de superior al Așezămintelor ortodoxe românești de la Ierusalim și Iordan și de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

Iată un scurt istoric al activității Arhiepisopului de Alba Iulia: După terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat în armată și a satisfăcut stagiul militar la o unitate de „Vânători de Munte” în orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna (1973-1974). În toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an de studii (1974-1975), continuând apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, unde, în vara anului 1978, și-a luat licența în Teologie cu calificativul „excepțional”, fiind șef de promoție. La București a fost studentul unor străluciți teologi și excepționali oameni de cultură.

Între anii 1985- 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale, având coordonator pe ilustrul profesor Dr. Charles West. În paralel cu munca de cercetare și documentare, și-a redactat o bună parte din teza de doctorat.

La data de 26 octombrie 1989 a primit și rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcția de superior al Așezămintelor ortodoxe românești de la Ierusalim și Iordan și de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. În această calitate, a participat, în soborul de slujitori, la serviciile religioase celebrate la Locurile Sfinte , fiind apreciat atât în rândurile ierarhilor ortodocși de la Ierusalim , cât și în ale celorlalți reprezentanți ai cultelor religioase de acolo.

La data de 19 mai 2011 a fost ales Arhiepiscop al Alba-Iuliei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia de instalare a avut loc la data de 5 iunie 2011, în catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Sub administrarea primarului Silviu Vințeler, orașul Ocna Mureș renaște, crește și se dezvoltă odată cu Băile Sărate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sub administrarea primarului Silviu Vințeler, orașul Ocna Mureș renaște, crește și se dezvoltă odată cu Băile Sărate A fost nevoie de un bun gospodar, un om cu viziune și curaj, dinamic și perseverent ca primarul Silviu Vințeler, pentru a scoate din sărăcie și mizerie orașul Ocna Mureș, al cărui declin economic părea de neoprit după […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea