Ziarul Unirea

VIDEO: Incinerarea – istorici și preoți, arheologi și teologi, față în față la Alba Iulia într-o dezbatere aprinsă

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Am avut șansa să particip joi, 31 ianuarie, la prima dezbatere adevărată asupra incinerării, după “scandalul” Sergiu Nicolaescu, găzduită de o Facultate de Teologie Ortodoxă din România. O dezbatere serioasă, responsabilă și argumentată despre cremațiune, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității “1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia la care au participat, pe lângă preoți și teologi, istorici și arheologi din cadrul aceleași instituții.

Invitatul surpriză a fost universitarul Marius Rotar, cel mai cunoscut și mediatizat promotor al cremațiunii din România, organizatorul unei conferințe internaționale pe această temă și unul dintre întemeietorii singurului organism din România, legal constituit şi recunoscut internaţional, care susţine şi militează pentru cauza cremaţiunii (Asociaţia Cremaţionistă Amurg oferă chiar servicii de incinerare).

ELIT

Conferința “Incinerarea – Istoria si Teologia in Dialog” reprezintă un model de dezbatere academică pe marginea unui subiect fierbinte, devenit național după scandalul generat de decizia marelui actor și regizor român Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat după moartea sa și reacția controversată a  BOR de a interzice serviciul religios de înmormântare pentru acesta.

Dacă experiența recentă, avută în calitate de jurnalist cu unii dintre reprezentanții Arhiepiscopiei de Alba Iulia  – care s-au comportat ca mulți politicieni, rigizi și abordând un aer superior și condescendent, mai ales când se vorbea despre transperență instituțională – nu a fost una pozitivă, preoții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă au reușit prin inițiativa și prestația lor să imi recâștige încrederea știrbită în această instituție – coloană vertebrală a României.

Prima prezentare din cadrul conferinței a aparținut cunoscutului arheolog Mihai Gligor, care a subliniat cu blândețe publicului din sală, că datele împărtășite se referă la descoperiri științifice făcute de el și alti colegi arheologi, în diferite situri din țară, dar și străinătate. “Vorbim despre evidențe în arheologie”, a repetat în câteva rânduri lector univ. dr. Mihai Gligor. Acesta a prezentat pe înțelesul tuturor, primele dovezi legate de ritul incinerației din perioada preistorică și antică descoperite pe teritoriul României.

Descoperirile funerare din acele perioade demonstrează prezența ritului incinerației. Din cauza tehnologiilor primitive de ardere, trupurile nu ajungeau însă cenușă, râmânând astfel bucăți de oase, ce au devenit după mii de ani indicii importante în acest sens pentru arheologi.

Un alt indiciu interesant prezentat de Gligor se referă la lipsa necropolelor funerare (cimitire) din perioada celebrei “Culturi Cucuteni” (4.000 – 3.500 ÎHr.) prezentă în arealul nostru, deși s-au săpat în peste 1.000 de așezări, fapt ce conduce la teoria practicii dominante a ritului incinerației în cele timpuri.

Am aflat că incinerația era o practică uzitată în preistorie și pe teritoriul Greciei de astăzi, a Ungariei sau Franței sau că în Epoca Bronzului (1.500 1.400 ÎHr.) – ce urmează Neoliticului și Eneoliticului unde practica înhumării era predominantă –  incinerația devine ritul dominant.

În comunicarea sa,  pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan a subliniat că “după venirea lui Christos”, în spațiul creștin doar în secolul XX începe din nou fenomenul incinerării. Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă nu s-a ferit să vorbească și despre scandalul survenit în urma morții lui Sergiu Nicolaescu

“El (n.a. Sergiu Nicolaescu) a vrut să facă un fel de artă și în moarte, un fel de teatru, să îi arunce cenușa, să fie dus pe cai albi (…) Biserica încearcă să păstreze niște cadre ale sfinției. Acum mai nou apare moda – moda cununiei de exemplu, cupluri care vor să facă cununia pe Bucegi. S-a înființat capela de gheață de la Bâlea și se acuză biserica că nu permite preoților să facă slujba de sfințire acolo (…) noi nu ne jucăm de-a sfințitul” a spus Emil Jurcan. Acesta a mai oferit exemplul unui preot din Alba, care a fost sancționat de Biserică pentru că a făcut o slujbă de cununie la Ghețarul de la Scărișoara, unui cuplu, “un mare patron”, pentru că așa a vrut el să fie mai special. Taina rugăciunii nu se banalizează, a subliniat părintele, altminteri vom ajunge mâine poimâine ca în Corea de Sud, unde au făcut cununie pe fundul apei și au intrat 5 perechi, iar una dintre perechi a murit în urma acestei încercări.

A urmat poate cea mai așteptată prezentare, aparținând universitarului albaiuilian Marius Rotar –  preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg şi, cum îi place să sublinieze, istoric şi  doar apoi cremaţionist – despre incinerarea în România modernă, un contur istoric, cu accent pe poziţia BOR asupra cremațiunii şi activitatea cremaţioniştilor români. Rotar le-a mulțumit colegilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă pentru sprijinul pe care aceștia i l-au oferind în cadrul cercetărilor sale, punându-i la dispoziție documentele din biblioteca facultății.

Amintesc aici câteva din ideile și concluziile cercetărilor prezentate de Marius Rotar, a cărui prestație a fost apreciată și aplaudată academic de toți cei prezenți în sală.

– Discursul  ferm al Bisercii Ortodoxe Române (BOR) de a se împotrivi  incinerației are un caracter de prevenție.

– Bisericile Ortodoxe din Rusia, Ucraina, Serbia sunt mai permisive în această privință decât BOR, ceea ce sugerează că argumentul prtrivit căruia cremațiunea este o practică păgână, nu are o bază, din moment de alte biserci ortodoxe permit acest lucru.

– Ideile cremaționiste apar în România la jumătatea sec. XIX, iar perioada interbelică aduce transpunerea ideii de cremațiune în România.

– “Conferința de la Alba Iulia a fost un moment – dezbatere, un demers pentru o mai buna înţelegere a ceea ce ne despart şi un bun preambul, poate, la ce va urmaM.R.

Mai multe date interesante din prezentarea lui Marius Rotar puteți afla urmărint imaginile video de mai jos.

Au mai conferiențiat pr. conf. univ. dr. Dumitru Vanca – o prezentare a atitudinii BOR faţă de incinerare, fiind pertinent criticate inclusiv cele 19 motive pentru a alege incinerarea prezente pe siteul Asociaţiei Amurg și  drd. Andrei Dârlău cu o prezentare a riturilor funerare la tibetani, foarte interesantă și serios documentată.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO VIDEO| TORNADĂ, filmată lângă București: Codul ROȘU de furtuni a fost emis

În comuna Periș, situată la nord de București, locuitorii au surprins imagini cu un început de tornadă, la scurt timp… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

18 Comentarii

Doamne auzii !! 3 februarie 2013 at 18:55

Daca pina acum, biserica avea o oarecare doza de incredere in rindul populatiei, refuzul de a aproba o slujba lui Nicolaescu, o va face sa piarda o foarte mare parte din aceste voturi. Refuzul de a sluji in cimitirile private, la capataiul sinucigasilor (pe care doar durerea fizica sau morala ii duce la gestul suprem}, afaceri de tot felul cu hoteluri, tiparnite, luminari, paduri, terenuri, imobile, inlocuirea fara temei a unor preoti mai deschisi la minte, etc. , etc., vor indeparta cu certitudine credinciosii de asa zisele locasurile sfinte. Amploarea pe care o iau tot felul de alte secte si numarul tot mai mare a adeptilor acestora, chiar nu dau de gandit bisericii ortodoxe ? Gestul de departare fata de dorinta unui personaj legendar al acestui popor, precum Nicolaescu, nu a fost sau nu s-a vrut a fi gandit deloc ?
Indoctrinarea si ascunderea dupa tipicuri demult depasite de evolutia omenirii, or sa aduca mari prejudicii celor ramasi invechiti in gand si fapta. Sa interzicem cumva filmele celebre care prezinta casatorii in alte locuri decat bisericile ? Sa dam drumul din nou la ruguri pe care sa pedepsim pe cei care nu gandesc dupa docme ?

Nicodim 3 februarie 2013 at 23:22

1.De ce are Arhiepiscopia de Alba WV Bettle?? Nu pricep nici sa ma tai.
2. De ce un sat are 5 binserici si nici un cabinet stomatologic sau medical?
3. De ce hainele si podoabele preotilor sunt plinde aur.
4.De ce orice manastire din Romania este contra cost, cazare, mancare, ///fara chitanta

Oare suntem prosti?

VLAD TEPES 4 februarie 2013 at 11:20

Nu-ti raspund,la toate cele 4 puncte.Lesne de inteles…La pct.4 faci o afirmatie,daca nu gratuita,hazardata,care jigneste MONAHISMUL ORTODOX ROMAN…”orice manastire”…tu glumesti?sau,ai vazut manastirile din tara,in poze sau filme?Vezi ca,votul monahal(daca stii,ce-i ala)presupune 3 conditii:…SARACIE,FECIORIE,ASCULTARE…TOATE ASTEA FARA CIRTIRE…FARA CONDITIONARE…Sa explic,mai mult?…Probabil…te referi…ca,atunci cind pleaca…pelerinul da,din proprie initiativa si cit il lasa inima,o donatie,catre manastire.Vezi ca,asta-i cu totul altceva…SI EU,IN LOCUL,MULTORA DE AICI,CARE RIDICA PIATRA,SA LOVEASCA IN ORTODOXIE SI MONAHI,AS GINDII,DE 2 ORI,INAINTE SA LOVESC….Nu de alta,sa nu le intepeneasca brusc,degetele pe tastatura,asa….ca un semn…”cine este fara de pacat,sa ia piatra si sa loveasca primul”…

Ioan 4 februarie 2013 at 0:24

1. Are WV pentru ca episcopul face cam 100.000 km pe an. O dacie nu rezista. Oricum daca ar schimba masina in fiecare an tot ar fi problema pentru cei ce vad numai probleme.
2. Nu prea sunt sate cu 5 Biserici. Acolo unde sunt raspunsul poate merge pe doua directii cel putin:
a)Românii se cearta între ei;
b)Au ajuns la concluzia ca vindecarea pe care ti-o ofera Dumnezeu este incomparabil mai buna decât cea pe care o oferă medicina.
3. Pentru ca asa a poruncit Dumnezeu. Uitati-va în Biblie la cartea Ieşirii de la capitolul 28. Măcar de ar fi aur, dar sunt mult mai modeste.
4. Nu orice mânăstire oferă contracost masa şi cazare. Ci numai acolo unde cerinţele turistice au fost de aşa natura. În privinţa chitanţelor ar fi bine să se facă mai întâi ordine în ograda celor ce au înfiinţat chitanţele.
Iar la intrebarea finala nu doresc sa raspund, pentru ca autorul n-a pus corect intrebarea.

mikiduta 4 februarie 2013 at 13:13

Wv Golf are aceeasi fiabilitate si e cu 30% MAI IEFTIN;multe arhi/episcopii au masini 4×4 de ultima generatie,cu motoare de 2000-4500cm cubi si asta nu se justifica prin suta de mii de km facuti anual;ia intrebati un taximetrist care freaca masina 24 ore/zi mai mult in localiati (unde uzura e mai mare) ce tip de masina foloseste si citi ani o are cu citi km/an! iertati-ma dar chestia cu ”umbla 100.000 km/an” si cum ca altele nu ar tine ,e ”barbi”!

Petru 4 februarie 2013 at 7:05

Decat in cimitirul municipal din alba iulia , unde se trage pielea de pe morti si vii de catre cioclul de la corona,cu viza de la primarie , asta pe langa batjocura la care esti supus,MAI BINE INCINERAT LA BORS ,unde functioneaza un crematoriu ultramodern ! Primaria , prefectura , curtea de conturi asista la neregulile ,la umilinta la care esti supus de cioclu, e surzi si muti !!!

ioan 4 februarie 2013 at 7:12

Patriarhia cum se preocupa de modul de administrare la Cimitirului Municipal din Alba iulia ?…de ce isi abandoneaza enoriasii inaite si dupa ce sunt inhumati, la cheremul unui afacerist veros!!!

dolfi 4 februarie 2013 at 8:21

la chestia cu incinerarea, e clar – ninjalăii pierd BANI!

-masinile straine sunt o necesitate pentru ei, ca au enoriasii bani!
-s-a observat ca cururile cu cat sunt mai preasfinte sau preafericite nu suporta masinile ieftine!!! exact cum capu’ manelistilor nu poate sta drept fara un kil de aur la gat!

ce spitale, ce educatie, ce infrastructura??? se desteapta Oile si dup-aia e grav… adio trai pe vatrai!

alinuta cu ochii rosii 4 februarie 2013 at 17:08

Test-oricine are timp si chef sa mearga in orice municipiu/oras/comuna si sa contorizeze-primii 3 popi care ii ies in cale,primii 3 profesori, primii 3 politicieni-si sa-si noteze ce masini au fiecare , apoi sa faca un tabel si sa vada ce iese.

Aurelian 4 februarie 2013 at 11:28

Ce le place, acestor escroci barbosi, imbracati in haine de carnaval, membrii marcanti, ai Asociatiei Escrocilor in Sutane, sa se deie drept reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant! Prostii care ii cred, isi merita soarta, ca nu fac nici cel mai mic efort de gandire, ca sa-si deie seama, ca singura legatura intre Dumnezeu si religii, ii ca religiile, indiferent de nume si provaduire, s-au acatat de „poala lui Dumnezeu”! Mai nou si vrajitoarele tiganci, „lucreaza” tot in numele lui Dumnezeu!

andrada 4 februarie 2013 at 11:55

Una si cu una fac doua. Dincolo de orice alte considerente, fiecare este si trebuie sa fie liber sa-si exprime dorinta. Este o chestiune personala, o ingradire a drepturilor omului. Restul nu e decat ipocrizie si doctrina, dogma.

mikiduta 4 februarie 2013 at 12:51

”noi nu ne jucamcu sfintitul”- dar cind sfintiti din telescaun pirtia de schii, caii , fabrici de bere si de alte produse ale ”pierzaniei”, politicieni, etc. aia nu e joc?

Aurelian 4 februarie 2013 at 14:39

Ala desigur nu ii un joc, ca ii pe bani, si inca pe „bani buni”! Acesti escroci, desi „marturisesc” pe Dumnezeu, de fapt „slujesc”, Satanei, si ochiului lui, banul!

Costel* 4 februarie 2013 at 17:01

1. Incinerarea deranjeaza numai popii cu barba. Frica este mare, daca merg la slujba de incinerare sa nu-si arda floacele. 2. Cand dam si noi un leu pentru ca si domnul preot prof. univ. dr. Todoran sa arboreze steagul tricolor pe Bisericuta de lemn de langa Statia de salvare ? Nu de altceva dar se pare ca parohia este saraca si domnul Todoran sta undeva pe chirie iar un steag tricolor romanesc costa foarte multi bani.

un cetatean 4 februarie 2013 at 17:58

ai dreptate petru dar ce putem face noi cei de rand? pot sa-ti spun ca din 2005 de cand corona a preluat cimitirul municipal nu a avut nici un control din partea primariei sau/si a altor institutii cu toate ca s-a mai scris si sa stie(mai ales cine a avut inhumari cu corona) ca de la aceasta firma NU PRIMESTI FACTURA!!! mai mult te pun sa semnezi formulare care sunt necompletate care dupa inmormantare se completeaza cu sume de bani care(zice corona) S-AU DAT INAPOI APARTINATORILOR cand de fapt acestia NU AU MAI PRIMIT NICI UN BAN ci din contra in 90% din cazuri familiile trebuie sa mai plateasca diferentele de bani aparute intre ajutorul de inmormantare si cheltuieli.sa mai pomenim aici renumitele taxe gen corona sapat groapa SI TAXA GROPARI?!? sau taxa curatenie mormant/an si daca ai inmormantare ti se percepe o taxa de RIDICAT COROANE DE PE MORMANT?!? sau transport gratuit al sicriului pe raza municipiului alba iulia DAR CORONA UITA SA SPECIFICE CA TRANSPORTUL SICRIULUI GOL?!? sa mai pomenim aici taxa imbalsamare si TAXA CAPAC FRIGORIFIC?!? sa mai spunem aici ca are printre cele mai scumpe servicii de imbalsamare din tara(cluj 150 lei,sibiu 130 lei, tg mures 150 lei IAR CORONA 220 LEI + CAPAC FRIGORIFIC 100 LEI obligatoriu in capela)? sa spunem ca magazinul din cetate de pe closca a fost doar locul prin care corona fura primaria(adica partenerul) si anume 95% din sicriele vandute la cimitir erau trecute ca vandute de la magazinul din cetate ca sa nu achite cota de 20% catre primarie din ce se vinde la cimitir? sa reamintim ca vinde locuri din cimitir care au decedati in ele si care nu au taxa achitata la alte persoane si le imputa pe langa taxa sapat groapa TAXA MANIPULARE OSEMINTE?(de parca noul detinator este ruda cu decedaul) CA FACE DESHUMARI FARA SA CHEME UN PREOT PENTRU CA ACESTA SA FACA RANDUIALA CRESTINA?sa mai spunem cum sunt tratati de aceasta firma cetatenii care cumpara sicrie de la alte firme si ce preturi li se spun? sa mai amintim ca pe 90% lucrarile funerare din cimitir nu emite facturi? asta este corona sau mai bine zis BOGDAN de la corona. dar despre aceste lucruri s-a mai scris si… deocamdata nimic. el se tot lauda in stanga si-n dreapta ca este prieten cu primarul, viceprimarul… acum sa vedem ce masuri vor lua membrii consiliului municipal. pana acuma au fost cei de la pdl si nu s-a sesizat nimeni,dar de acum avem membrii noi si sper ca ei sa VADA hotiile de la cimitirul municipal.

cornel 4 februarie 2013 at 20:56

Pe cand un articol despre ilegalitatile din cimitirul municipal? Care ziarist are curajul sa-l scrie?

un cetatean 5 februarie 2013 at 21:15

cornele nici un ziarist nu va avea curajul prea curand sa scormoneasca in rahatul numit corona. singurul care credeam eu ca va face o ancheta corecta si pertinenta( ioan hantulescu) m-a dezamagit prin articolul aparut in ziarul unirea ” interviu cu domnul ion bogdan patronul celei mai mari firme de pompe funebre din judet” in care bogdan de la corona zice ca el lucreaza numai pe acte( este adevarat ca face facturi dar cu 10% adaos ,restul de pana la 100% cat pune corona adaos… unde este?) si ca oamenii din oras, judet si tara nu mai pot de bucurie cand fac servicii cu corona. sper sa fi fost doar o capcana intinsa de ziaristul ioan hantulescu lui bogdan cu acest articol si sa continuie cercetarile spre a afla adevarata fata a „domnului” bogdan si nivelul evaziunii fiscale pe care acesta o practica prin firma corona. sper ca cineva sa investigheze si sa publice despre escrocheriile facute de acest bogdan si sa scapam de el.(oricum nu este din orasul nostru si nu are nici macar buletin de alba). FARA NICI UN PIC DE RESPECT PENTRU BOGDAN DE LA CORONA, …un cetatean.

Costel* 6 februarie 2013 at 14:38

@ un cetatean, sa ne traiasca mult si bine mult iubitul nostru Primar Mircea Hava pentru ca cu dumnealui a aranjat domnul Bogdan afacerea. Si pentru mine acum 4 ani o bordura la un mormant de o persoana a costat 1700 de lei si factura a fost de 500 de lei. Cand am marait mi s-a spus scurt ca daca vreau factura pentru cei 1700 de lei mai adauga si TVA-ul. Asa ca am facut „ciocul mic” si am obtinut bordura la pretul de 1700 de lei cu 500 de lei in acte. Asta e, sa ne traiasca domn Primar!

Comentariile sunt oprite