Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Incinerarea – istorici și preoți, arheologi și teologi, față în față la Alba Iulia într-o dezbatere aprinsă

Publicat

în

Am avut șansa să particip joi, 31 ianuarie, la prima dezbatere adevărată asupra incinerării, după “scandalul” Sergiu Nicolaescu, găzduită de o Facultate de Teologie Ortodoxă din România. O dezbatere serioasă, responsabilă și argumentată despre cremațiune, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității “1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia la care au participat, pe lângă preoți și teologi, istorici și arheologi din cadrul aceleași instituții.

Invitatul surpriză a fost universitarul Marius Rotar, cel mai cunoscut și mediatizat promotor al cremațiunii din România, organizatorul unei conferințe internaționale pe această temă și unul dintre întemeietorii singurului organism din România, legal constituit şi recunoscut internaţional, care susţine şi militează pentru cauza cremaţiunii (Asociaţia Cremaţionistă Amurg oferă chiar servicii de incinerare).

Conferința “Incinerarea – Istoria si Teologia in Dialog” reprezintă un model de dezbatere academică pe marginea unui subiect fierbinte, devenit național după scandalul generat de decizia marelui actor și regizor român Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat după moartea sa și reacția controversată a  BOR de a interzice serviciul religios de înmormântare pentru acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dacă experiența recentă, avută în calitate de jurnalist cu unii dintre reprezentanții Arhiepiscopiei de Alba Iulia  – care s-au comportat ca mulți politicieni, rigizi și abordând un aer superior și condescendent, mai ales când se vorbea despre transperență instituțională – nu a fost una pozitivă, preoții profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă au reușit prin inițiativa și prestația lor să imi recâștige încrederea știrbită în această instituție – coloană vertebrală a României.

Prima prezentare din cadrul conferinței a aparținut cunoscutului arheolog Mihai Gligor, care a subliniat cu blândețe publicului din sală, că datele împărtășite se referă la descoperiri științifice făcute de el și alti colegi arheologi, în diferite situri din țară, dar și străinătate. “Vorbim despre evidențe în arheologie”, a repetat în câteva rânduri lector univ. dr. Mihai Gligor. Acesta a prezentat pe înțelesul tuturor, primele dovezi legate de ritul incinerației din perioada preistorică și antică descoperite pe teritoriul României.

Descoperirile funerare din acele perioade demonstrează prezența ritului incinerației. Din cauza tehnologiilor primitive de ardere, trupurile nu ajungeau însă cenușă, râmânând astfel bucăți de oase, ce au devenit după mii de ani indicii importante în acest sens pentru arheologi.

Un alt indiciu interesant prezentat de Gligor se referă la lipsa necropolelor funerare (cimitire) din perioada celebrei “Culturi Cucuteni” (4.000 – 3.500 ÎHr.) prezentă în arealul nostru, deși s-au săpat în peste 1.000 de așezări, fapt ce conduce la teoria practicii dominante a ritului incinerației în cele timpuri.

Am aflat că incinerația era o practică uzitată în preistorie și pe teritoriul Greciei de astăzi, a Ungariei sau Franței sau că în Epoca Bronzului (1.500 1.400 ÎHr.) – ce urmează Neoliticului și Eneoliticului unde practica înhumării era predominantă –  incinerația devine ritul dominant.

În comunicarea sa,  pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan a subliniat că “după venirea lui Christos”, în spațiul creștin doar în secolul XX începe din nou fenomenul incinerării. Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă nu s-a ferit să vorbească și despre scandalul survenit în urma morții lui Sergiu Nicolaescu

“El (n.a. Sergiu Nicolaescu) a vrut să facă un fel de artă și în moarte, un fel de teatru, să îi arunce cenușa, să fie dus pe cai albi (…) Biserica încearcă să păstreze niște cadre ale sfinției. Acum mai nou apare moda – moda cununiei de exemplu, cupluri care vor să facă cununia pe Bucegi. S-a înființat capela de gheață de la Bâlea și se acuză biserica că nu permite preoților să facă slujba de sfințire acolo (…) noi nu ne jucăm de-a sfințitul” a spus Emil Jurcan. Acesta a mai oferit exemplul unui preot din Alba, care a fost sancționat de Biserică pentru că a făcut o slujbă de cununie la Ghețarul de la Scărișoara, unui cuplu, “un mare patron”, pentru că așa a vrut el să fie mai special. Taina rugăciunii nu se banalizează, a subliniat părintele, altminteri vom ajunge mâine poimâine ca în Corea de Sud, unde au făcut cununie pe fundul apei și au intrat 5 perechi, iar una dintre perechi a murit în urma acestei încercări.

A urmat poate cea mai așteptată prezentare, aparținând universitarului albaiuilian Marius Rotar –  preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg şi, cum îi place să sublinieze, istoric şi  doar apoi cremaţionist – despre incinerarea în România modernă, un contur istoric, cu accent pe poziţia BOR asupra cremațiunii şi activitatea cremaţioniştilor români. Rotar le-a mulțumit colegilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă pentru sprijinul pe care aceștia i l-au oferind în cadrul cercetărilor sale, punându-i la dispoziție documentele din biblioteca facultății.

Amintesc aici câteva din ideile și concluziile cercetărilor prezentate de Marius Rotar, a cărui prestație a fost apreciată și aplaudată academic de toți cei prezenți în sală.

– Discursul  ferm al Bisercii Ortodoxe Române (BOR) de a se împotrivi  incinerației are un caracter de prevenție.

– Bisericile Ortodoxe din Rusia, Ucraina, Serbia sunt mai permisive în această privință decât BOR, ceea ce sugerează că argumentul prtrivit căruia cremațiunea este o practică păgână, nu are o bază, din moment de alte biserci ortodoxe permit acest lucru.

– Ideile cremaționiste apar în România la jumătatea sec. XIX, iar perioada interbelică aduce transpunerea ideii de cremațiune în România.

– “Conferința de la Alba Iulia a fost un moment – dezbatere, un demers pentru o mai buna înţelegere a ceea ce ne despart şi un bun preambul, poate, la ce va urmaM.R.

Mai multe date interesante din prezentarea lui Marius Rotar puteți afla urmărint imaginile video de mai jos.

Au mai conferiențiat pr. conf. univ. dr. Dumitru Vanca – o prezentare a atitudinii BOR faţă de incinerare, fiind pertinent criticate inclusiv cele 19 motive pentru a alege incinerarea prezente pe siteul Asociaţiei Amurg și  drd. Andrei Dârlău cu o prezentare a riturilor funerare la tibetani, foarte interesantă și serios documentată.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Un nou accident rutier grav a avut loc miercuri, 29 iunie, pe DN 1A, în localitatea Butimanu, unde, la sosirea echipelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite. A fost activat planul roșu de intervenție.

„Din primele informaţii, sunt implicate un microbuz şi autoturism, cu posibile victime multiple. Pentru optimizarea acţiunilor de răspuns a fost activat Planul Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Dâmboviţa”, precizează sursa citată.

Elit - Gustul Desăvârșit

La sosirea echipajelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite, conștiente dintre care una rămasă blocată în microbuz.

Au fost alocate pentru gestionarea evenimentului 9 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov.

De la SAJ Dâmbovița au fost alocate 7 ambulanțe.

Sursa: stiripesurse.ro, infotraficromania.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 29 iunie 2022, s-au înregistrat 11 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 28 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Patru noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53999 de persoane confirmate, 52639 persoane vindecate, 1.290 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 143 teste, 25 PCR, 118 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 473284 mai exact, 359230 de teste PCR și 113054 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

AIUD – 1
ALBA IULIA – 6
CUGIR – 1
SEBES – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
HOPÂRTA 1153 0.87 1
BISTRA 4484 0.67 3
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76824 0.56 43
CRICĂU 1962 0.51 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.44 9
ŞONA 4367 0.23 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 13787 0.22 3
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.15 5
IGHIU 7104 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7126 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25101 0.04 1
ORAŞ CUGIR 25319 0.04 1
ALBAC 1935 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1409 0 0
BERGHIN 1883 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3064 0 0
CIUGUD 3305 0 0
CIURULEASA 1117 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CUT 1263 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3122 0 0
DOŞTAT 1011 0 0
FĂRĂU 1472 0 0
GALDA DE JOS 4403 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOREA 1905 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5302 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2524 0 0
LUPŞA 2829 0 0
METEŞ 2727 0 0
MIHALŢ 3220 0 0
MIRĂSLĂU 1954 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
OHABA 581 0 0
ORAŞ ABRUD 5144 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3732 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7766 0 0
PIANU 3570 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 573 0 0
POŞAGA 886 0 0
RĂDEŞTI 1265 0 0
RÂMEŢ 490 0 0
RIMETEA 982 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1576 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2686 0 0
SĂLCIUA 1370 0 0
SĂLIŞTEA 2333 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3030 0 0
SĂSCIORI 6471 0 0
SCĂRIŞOARA 1482 0 0
ŞIBOT 2328 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2543 0 0
STREMŢ 2419 0 0
ŞUGAG 2847 0 0
UNIREA 4832 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3117 0 0
VIDRA 1502 0 0
VINŢU DE JOS 5511 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

Publicat

în

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

La data de 28 iunie 2022, în jurul orei 19,30, pe Drumul National 67C, la kilometrul 105 + 400 de metri, un bărbat de 54 de ani, din comuna Gârbova, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă care era condusă de un cetățean polonez, în vârstă de 46 de ani.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare