Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO / FOTO: Avocații din Baroul Alba protestează în fata sediului Tribunalului Alba. Ei sunt nemulțumiți de refuzul Ministerului Justiției de a renegocia tariful onorariilor din oficiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zeci de avocații din Baroul Alba,  protestează, în fața sediului Tribunalului din Alba , fiind nemulțumiți de refuzul Guvernullui de a aproba majorarea onorariilor avocaţilor din oficiul. Acestea solicită un nou Protocol cu Ministerul Justiţiei, în condiţiile în care, în momentul de faţă, este în vigoare un Protocol din 2015 conform căruia onorariile pornesc de la 130 de lei brut.

Alte 13 barouri din țară care au anunțat proteste începând cu aceeași dată, până la soluționarea disfunctionalitaăților din sistemul de asistență juridică.

”Protestul pe care l-au declanșat avocații din cadrul  Baroului Alba alături de alte 14 barouri din țară este legat de nemulțumirea pe care și-o manifestă avocații raportat la faptul că Ministerul Justiției refuză de cinci ani, în mod sistematic, să renegocieze protocolul cu privire la acordarea sumelor pentru apărarea din oficiu. Din păcate, cu toate demersurile pe care noi le-am făcut la nivel central pentru a se renegocia acest protocol, ne-am lovit mereu de un refuz nejustificat din partea Ministerul Justiției, care tratează avocatura, profesia de avocat ca un fel de act auxiliar al Justiției. Pe lângă faptul că aceste onorarii sunt absolut derizorii, înjositoare pentru avocați, mai sunt și judecători, care din prea mult zel pentru banul public, mai dijmuiesc prin cenzurare onorariile care li se cuvin avocaților care prestează munca asistenței obligatorii. Cei care prestează această activitate, de asistență juridică obligatorie, sunt cei care se sacrifică nopțile în care sunt chemați la audieri, arestări, percheziții, audieri maraton, iar de aici și până la a lua o sumă absolut derizorie este o mare distanță. În 2013 când a fost întocmit actualul protocol, salariul minim pe economie era de 800 de lei. Astăzi este de 2.080 de lei. Numai aici dacă facem o strică raportare, vedem că salariul minim a crescut de aproximativ trei ori, iar la noi oficiile au rămas merfu aceleași. Ni s-a opus că putem să discutăm de o renegociere a protocolului, prin aplicarea ratei de inflație, ceea ce ne facem să credem că Ministerul Justiției își bate joc de profesia de avocvat. Dacă sunt bani să plătim pentru asistații sociali mii și mii de lei, nu sunt bani să plătim ceea ce toată lumea numește dreptul la apărare? (…) Un avocat din oficiu pleacă de la 150 de lei ca și onorariu, din care plătește taxele și impozitele. Rămân în jur de 135 de lei. Sunt procese care durează un an, doi ani de zile și pentru această sumă avocatul trebuie să se prezinte mereu atât de urmărirea penală, cât și în faza de decizie judecătorească, să fie în sălile de judecată. Credem că această batjocură trebuie să înceteze și nu le cerem decât să fim respectați, să ne fie respectată demnitatea și calitatea noastră de avocați”, a declarat decanul Baroului Alba, av. Mihai Baco.

[nggallery id=6753]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea