Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Timp de 25 de ani, sute de mii de hectare de pădure au fost defrișate ilegal și iresponsabil, cu sprijinul și complicitatea autorităților care ar fi trebuit să le protejeze. Mai exact, potrivit unui raport al Curtii de Conturi din 2013, 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal in ultimii 23 de ani, Romania pierzând astfel circa 80 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de 5 miliarde de euro. Specialiștii consideră însă că paguba reală este mult mai mare.

Județul Alba este unul dintre cele mai afectate de defrișările ilegale. Doar în anul 2013 mii de hectare de paduri din judetul nostru au fost rase de pe fata pământului. Vorbim de peste 450.000 de mc de material lemnos in valoare de peste 17 milioane de euro. Uriașa cantitate de “aur verde”, depistată de autoritțiile locale, a fost încarcată in 12.000 de TIR-uri care au plecat înspre “abatoarele de păduri” sau la export.

 

Fii un erou! Salvează pădurea, verificând la 112  legalitatea transporturilor de lemn!

Dacă până acum rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor”.

Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.

Pentru a fi sigur că sistemul funcționează, l-am testat. Am observat în trafic un transport de lemn, am sunat la 112, am spus care este numărul de înmatriculare al remorcii încărcate cu bușteni și drumul pe care circula. După câteva secunde de verificare, operatorul 112 mi-a confirmat că este un transport anunțat și, în consecință, legal.

Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Cum s-a petrecut incidentul în care o fetiță de trei ani a fost grav rănită: A căzut de la etajul unei locații de cazare, din satul Călugărești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum s-a petrecut incidentul în care o fetiță de trei ani a fost grav rănită: A căzut de la etajul unei locații de cazare, din satul Călugărești O fetiță de doar 3 ani a fost grav rănită joi după-masa, după ce a căzut de etajul unei locații de cazare din satul Călugărești, comuna Avram Iancu. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea