VIDEO: Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!
Timp de 25 de ani, sute de mii de hectare de pădure au fost defrișate ilegal și iresponsabil, cu sprijinul și complicitatea autorităților care ar fi trebuit să le protejeze. Mai exact, potrivit unui raport al Curtii de Conturi din 2013, 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal in ultimii 23 de ani, Romania pierzând astfel circa 80 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de 5 miliarde de euro. Specialiștii consideră însă că paguba reală este mult mai mare.
Județul Alba este unul dintre cele mai afectate de defrișările ilegale. Doar în anul 2013 mii de hectare de paduri din judetul nostru au fost rase de pe fata pământului. Vorbim de peste 450.000 de mc de material lemnos in valoare de peste 17 milioane de euro. Uriașa cantitate de “aur verde”, depistată de autoritțiile locale, a fost încarcată in 12.000 de TIR-uri care au plecat înspre “abatoarele de păduri” sau la export.
Fii un erou! Salvează pădurea, verificând la 112 legalitatea transporturilor de lemn!
Dacă până acum rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.
Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor”.
Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.
Pentru a fi sigur că sistemul funcționează, l-am testat. Am observat în trafic un transport de lemn, am sunat la 112, am spus care este numărul de înmatriculare al remorcii încărcate cu bușteni și drumul pe care circula. După câteva secunde de verificare, operatorul 112 mi-a confirmat că este un transport anunțat și, în consecință, legal.
Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor