Timp de 25 de ani, sute de mii de hectare de pădure au fost defrișate ilegal și iresponsabil, cu sprijinul și complicitatea autorităților care ar fi trebuit să le protejeze. Mai exact, potrivit unui raport al Curtii de Conturi din 2013, 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal in ultimii 23 de ani, Romania pierzând astfel circa 80 de milioane de metri cubi de lemn, în valoare de 5 miliarde de euro. Specialiștii consideră însă că paguba reală este mult mai mare.
Județul Alba este unul dintre cele mai afectate de defrișările ilegale. Doar în anul 2013 mii de hectare de paduri din judetul nostru au fost rase de pe fata pământului. Vorbim de peste 450.000 de mc de material lemnos in valoare de peste 17 milioane de euro. Uriașa cantitate de “aur verde”, depistată de autoritțiile locale, a fost încarcată in 12.000 de TIR-uri care au plecat înspre “abatoarele de păduri” sau la export.
Fii un erou! Salvează pădurea, verificând la 112 legalitatea transporturilor de lemn!
Dacă până acum rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.
Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul pădurilor”.
Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.
Pentru a fi sigur că sistemul funcționează, l-am testat. Am observat în trafic un transport de lemn, am sunat la 112, am spus care este numărul de înmatriculare al remorcii încărcate cu bușteni și drumul pe care circula. După câteva secunde de verificare, operatorul 112 mi-a confirmat că este un transport anunțat și, în consecință, legal.
Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.
30 Comentarii
„Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal! ”
Exista institutii care sunt platite pentru asemenea verificari.
Nu putem noi, cred, sa ne transformam in niste … informatori democrati!
eu cred ca putem ,numai asa au sa se teama hmmmmm int
stitutiile de care zici ca sant platite sa faca treaba sant platite de ei deci treaba ……nu prea eventual un taran cu un lemn LA PUSCARIE CU EI PANA CRESTE LA LOC TOT CE AU TAIAT…
Dar cand vezi pe cineva ca fura din buzunare,nu suni la politie? E fix acelasi lucru. Nu inseamna ca esti informator!
Desigur, este un lucru bun dar asupra sistemului condus de specia om, mai planeaza unele indoieli, adica se pot face aranjamente… Și până acum au fost luate fel și fel de măsuri în oprirea jafului iar rezultate se văd din articolul postat, în primul rând că nu mai avem păduri. Răul nu este tăiat din rădăcini. România nemaiavând fabrici de prelucrare, etc. vinde materia primă neprelucrată fără adăugare de plusvaloare iar țările vecine nouă fără păduri, dar binenînțeles cu lemn din România, sunt furnizoare de produse finite din lemn. Mă întreb când se termină cu astfel de practici… și dacă este normal ca noi românii să luăm bani de la Statul Român și să cumpărăm toate mărfurile importate și distribuite prin diferite marketuri sub siglă străină. Dacă cineva din cei sus puși ar vedea aceste lucruri s-ar crea locuri de muncă, românii nu ar mai fi batjocura Europei.
Nu ați putea dezvolta Dumneavoastră de la Ziarul Unirea aceste subiecte de esență și altele care dor pe Români?
@Horea…
daca mergem pe principiul tau, inseamna ca daca vedem un om cazut in strada nu ne atingem de el, ca doar exista institutii care sa se ocupe…
si aici nu e vorba de informatori, ca doar nu „dai in gat” pe unul ca si-a luat masina, ci doar incercam sa avem toti grija de bunurile noastre…
crezi ca prin austria, elvetia nu functioneaza chestiaasta???
@Mihai
Desigur ca si de cel cazut in strada, la putini dintre noi ii pasa. Si asta din mai multe motive. Nu le detaliez.
„bunurile noastre”? Au fost! Toate-s vandute si, din pacate, pe bani putini.
Austria sau Elvetia? Cumplita comparatie!
Si ce te faci @Mihai, daca transportul ilegal ii protejat de Cabulea, iar tu l-ai dat in gat?
Toate is legale !!! Asta-i pentru adormirea fraierilor . Mafaa Lemnului nu poate fi invinsa niciodata pentru ca nu se doreste acest lucru .
bun, si ce-mi garanteaza mie, ca „bun samaritean” si cetatean onest ca voi fi in siguranta? De ce n-au oamenii incredere in „organe”? Pentru ca nu de putine ori, contravenientul afla cu foarte mare usurinta cine „l-a dat in gat”. Indiferent ca nenea organ spune in poezia lui ceva de genul:… „stiti, am primit o reclamatie, de la dl X( cu adresa completa, colegi de armata, etc) care v-a reclamat ca..” sau contravenientul foloseste sistemul P.C.R (pile, cunostinte, relatii) ori apeleaza la varianta SPAGA, acesta tot afla… si sa vezi distractie dupa…
Ce sa ceri intr-o tara in care pana si CNP-urile se pot face rost destul de usor???
un politist in fata la kaufland si s-a rezolvat problema .dar credeti cumva ca ei nu stiu??????
la noi in zlantna trebuie oprita doar o masina de la ocol cu numar de fite WAW condusa de NELU MICLEA si 99% din lemn nu se mai fura,o fost prins de mai multe ori dar fiind masina statului nu or confiscato,nici masina nici lemnele,la chinezu duce zilnic.
Sa stea domnii militieni in fiecare noapte la intersectia din Aiud „Cocosu`” sa vada cum trec camioanele pline cu lemne…
Politia sa vada coada imensa de noapte la procesatorii de lemne din Sebes. Noaptea padurile Romaniei circula pe roti pe sosele sau stau la coada la Sebes.
Kronospan si holtz din sebes taie pe luna cat taiem restul tarii in 20 de ani. Impotriva lor trebuie luate masuri. Nu ar trebui sa le mai dea aprobari de mediu.
@Mihai ai spus bine. Foarte buna initiativa dar nu stiu cati o sa se sesizeze si in cazul in care se sesizeaza; de unde stie cati mc sunt incarcati? Masina o fi declarata, dar poate cu 10mc nu cu 20 cat o avea in realitate. Cam greu zic eu…
Ar fii fain o aplicatie pentru smartphone… Este mult mai eficient si mult mai usor folosit.
Nepasarea, indolenta, lipsa de simt civic si de civilizatie, lenea, prostia, …, caracterizeaza pe multi dintre noi.
Chiar m-am distrat cum unii se incadreaza perfect in astfel de oameni ai timpurilor noastre (chiar numai si prin comenturile de mai sus), iar apoi mai vin si cu „argumente” care sa intareasca si sa justifice ceea ce subliniam.
Este o chestie de bun simt si nu ne costa decat putin timp ca sa verificam la 112 daca este ceva in neregula sau nu!
sa fim bunul samaritea si te trezesti cu masina si casa sparte, ca politia sigur le va spune de bunul samaritea
La comanda cui este publicat acest articol si ce se doreste sa se sugereze. Oare actualui sef de directie, Boariu, poate sta linistit cand vede ca i se apropie timpul sa raspunda pentru abuzurile savirsite impotriva unor angajati carora trebuie sa le restituie sume de ordinul sutelor de mii de roni, a afacerilor care le are cu cel care dtin banzicul de la Micesti. Acel lie care este colectorul banilor pentru Boariu, si care a fost numit sef de directie prin intervetiile,celui din antai la nivel inalt, respecti la Bucuresti. Da, s-au furat padurile dar cu acte in regule. Cei care latra acum ce au facut cand au vazut ca se taie un copac,doi, trei si asa mai departe, au tacut si acum stau la fel si vor sa ne faca pe noi informatori, nu se scoate un bat din padure fara stirea ocoalelor silvice. Sa taiat padurea, dar de regenerat ce sa facut, pentru ca aceasta tot trebuia exploatata pentru ca tratamente si igenizari nu sa mai facut de 25 ani.
Sa vedeţi ce se taie la mioveni în jurul institutului chimico nuclear…..zilnic tractoare cu remorci,căruţe cara pomi care nu sunt nici de 20 cm diametru…..radarul asta este alta abureala….o sa suni şi o sa zică ca este transport legal…
Oraganizati-va local ! Luati-le gatu noaptea … doar asa se poate stopa macelul. Astia nu stiu de frica !
din ce am citit mai sus am ajuns la urmatoarele concluzii:
am vrea sa se faca , dar sa faca altii nu noi
ne este frica sa semnalam ilegalitati (ca ne sparge casa si masina, stai linistit ca coaiele o sa ti le lase pt ca probabil nu exista)
meritati tot ce se intampla in tara asta
Se poate semnala si tonajul? Ca ei declara un transport pe zi si corcula cu acea masina de 3x pe ruta respectiva in acea zi. Si cu tonaj mult peste limita.
ba? voi sunteti prosti? asa ar suna telefoanele la 112 intr-o veselie
si zicea unu mai sus „luati-le gatu” , nu serios?? cui sa ii iei gatul?? nu esti tu un pic cam prost?
este simplu … punct de control sau filtru permanent la intrarile spre fabricile care proceseaza acest lemn … mai simplu de atit cit vrei sa fie … pedepse aspre spre cei care sint prinsi cu spaga si putin putin ar putea fi domolit acest masacru al padurilor
Degeaba, pana nu exista o educatie din partea populatiei sa nu mai cumpere fara documente, nu exista leac pentru acest furtisag, abia atunci putem spune ca se va merge pe cai legale
spunea cineva mai sus ca ar trebui sa se faca puncte fixe de control ;)) eu sunt dintr-o zona din care se taie foarte mult si in fiecare seara in aproape fiecare localitate politia este la „datorie”, dar ies ca sa isi ia partea… asa ca degeaba sun eu de exemplu la 112 ca masina respectiva oricum o sa fie oprita si oricum nu se schimba nimic
fa o plangere la politie nu la cea din zona din care faci parte ci in cel mai apropiat oras deoarece atunci politisti vor fi urmariti si anchetati pentru luare de mita….
Nu lasati smecherii sa se imbogateasca!
Chiar si la mine in zona se fura ca in codru pana sa cam stopat controale pente controale in fiecare zi si noapte patrule pe drumuri. Pot zice ca intamplator am vazut 3 saptamani la rand cand masinile cu lemne erau descarcate.
Penibila natie!Astia au furat atat timp sub ochii nostrii si ne-am gandit sa-i prindem acum cand deja au defrisat mii sau sute de mii de hectare fara sa ii intrebe nimeni.Nu vi se pare ca este cam tardiv?
prin luna septembrie ma aflam in dreptul termocentralei de la Mintia pe dn ce leaga deva de arad,pe calea ferata am vazut un tren care nu prea are ce cauta prin Romania apartinea cailor ferate austriece(QBB era inscriptionata locomotive) si dupa vreo 5-6 vagoane acoperite au venit vreo 10 vagoane de busteni.intrebarea mea este acest radar este valabil si pt transporturi feroviare?si de unde stiu eu ca cel de la capatul celalalt al telefonului verifica si va trece la luarea de masurinecesare?
Comentariile sunt oprite