VIDEO Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia a primit, în 2015, certificare din partea Asociației Festivalurilor Europene. Vineri începe a IV-a ediție
Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia a primit, în 2015, certificare din partea Asociației Festivalurilor Europene a afirmat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, Mircea Vasilescu, directorul festivalului.
”Am reușit să-i dăm acestui festival, o anumită identitate, o anumită personalitate. De la un an la altul seamănă cu el însuși, dar în același timp adaugă ceva nou. Se vorbește din ce în ce mai mult despre festival, a devenit un reper (…) Anul acesta am obținut un fel de certificare din partea Asociației Festivalurilor Europene. Pe toate materialele apare această siglă ”Europe for Festivals, Festivals for Europe”. Acesta este tot un proiect susținut de Comisia Europeană. Asociația Europeană a Festivalurilor acordă această emblemă după anumite criterii. E cam cum sunt stelele Michelin care arată că festivalul respectă anumite standarde artistice culturale, dar și de management. A contat forma noastră de organizare, parteneriatul public-privat, între autoritățile locale și revista Dilema veche”, a spus Vasilescu.
În urma unui proces intens de evaluare, realizată de un juriu internațional, 761 de festivaluri din 31 de țări aparțin acum primei generații de festivaluri EFFE (www.effe.eu). Printre ele, și Festivalul Dilema veche din Cetatea Alba Iulia, a anunțat revista Dilema veche.
EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, inițiată de Asociația Festivalurilor Europene, este un portal destinat cetățenilor și profesioniștilor care vor să descopere și să se implice în festivalurile din Europa.
La conferința de presă care s-a organizat cu o zi înainte de începerea festivalului au mai participat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, Cristina Smadea de la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba Iulia și Aurel Mitran, cel care a conceput şi a realizat selecţia muzicală pentru Festivalul Dilema veche 2015.
”Eu știu că și la anul, și peste doi ani, va fi Festivalul Dilema veche la Alba Iulia. E un lucru care se potrivește foarte bine cu ceea ce înseamnă astăzi Alba Iulia. Vreau să le mulțumesc la toți cei care trudesc pentru acest festival și lui Dumnezeu care ne-a dat norocul să ne întâlnim cu oameni minunați care își fac treaba. Este pentru prima dată când Ministerul Culturii se îndreaptă spre un festival care se petrece la Alba Iulia și vede altfel Alba Iulia”, a spus Mircea Hava.
”Ce ne-am dorit noi, dintr-un anumit punct de vedere s-a atins, și anume, elitele culturale, administrative sunt prezente la acest festival. Pentru noi este o onoare să avem așa oameni mari, importanți ai României, fie că e vorba de cultură, fie că e vorba reprezentare europeană. Mare, mare surpriză că avem un ministru al Culturii care vine la Alba Iulia pentru un act cultural și pentru asta vreau să-l felicit că dă importanță provinciei”, a spus Ion Dumitrel.
Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia a spus că dacă vremea va fi nefavorabilă, conferința de vineri va fi organizată în interiorul Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, iar restul conferințelor în sala A 9 a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Programul complet:
VINERI, 21 august
17.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
18.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Pornind de la o vorbă a lui Pascal. Dereglări contemporane. Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu
20:00
Catedrala Romano-Catolică
Recital Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă), Răzvan Popovici (violă)
21.00
Piața Cetății
Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina – Mircea Vintilă & Brambura
22.00
Piața Cetății
Nicu Alifantis & Ansamblul Jidvei. Invitat: Mihai Neniță
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Vechi dileme jazzistice: Irina Popa & The Sinners, Basorelief
00.30
Palatul Principilor (curtea interioară)
Proiect 3D (Trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul) – Tangouri
SÎMBĂTĂ, 22 AUGUST
11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu
16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).
19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac
20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu
20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience
DUMINICĂ, 23 august
11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu
12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă
14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și dialogul cultural – Angela Filote (șefa Reprezentanței CE în România), Ionuț Vulpescu (ministrul Culturii), Constantin Chiriac (directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu), Marius Daniel Popescu (scriitor, Elveția), Fanny Chartres (traducătoare).
18.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi de poezie la copac: Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop, Dan Stanciu, Miruna Vlada
19.30
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Stand up european de jurnalism: Andrea Pipino, jurnalist la Internazionale, Italia; Craig Willy, blogger european anglo-saxon din Bruxelles; Gian-Paolo Accardo, directorul site-ului voxeurop.eu; Gabriel Giurgiu, realizator TVR; Iulia Badea-Guéritée, jurnalistă voxeurop.eu şi Courrier International
20.00
Principia
Film documentar: Bondoc. Invitați: Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea
20.00
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate
21.00
Piața Cetății
Angelo Branduardi & Group
23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Trio Puiu Pascu
00.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Proiect 3 D (Trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul) – Bal Musette
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Drumul comunal DC 195 din Bucerdea Vinoasă va fi reabilitat. Primăria Ighiu a primit acordul de mediu din partea APM Alba
Drumul comunal DC 195 din Bucerdea Vinoasă va fi reabilitat. Primăria Ighiu a primit acordul de mediu din partea APM Alba Agentia Pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul sedinţei CAT din data de 29.10.2024, ca proiectul „Reabilitare drum comunal DC 195 Bucerdea Vinoasa, comuna Ighiu”, nu se supune evaluarii […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999