Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO dronă| Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: Șanse REALE ca în acest an să circulăm pe acest segment de autostradă

Publicat

în

Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: Șanse REALE ca în acest an să circulăm pe acest segment de autostradă

Grecii de la Aktor, chiar dacă nu fac progrese spectaculoase, lucreză tot mai serios pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, iar stadiul lucrărilor din acest moment, ne dă speranțe reale că în acest an vom circula pe autostrada între Alba Iulia și Aiud.

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, la km 19,  punctul critic al acestui segment de autostradă, se lucrează la zidul de coloane, forate suplimentar în acestă zonă, în teren fiind prezente două foreze. De asemenea s-a montat un strat de material geotextil pentru a stabiliza terenul și a preveni o eventuală alunecare viitoare.

Reamintim că alunecarea de teren de la Oiejdea, nu reprezintă un impediment pentru a se da în trafic acest segment de autostradă. CNAIR și ministrul Drulă au găsit însă o soluție pentru a deschide traficul pe autostradă în acest an, indiferent dacă lucrările la alunecare vor fi finalizate sau nu. În această zonă, dacă lucrările la alunecarea de teren nu vor fi finalizate până la finalul lunii octombrie 2021, se va realiza o platformă înspre DN 1, iar traficul va fi deviat prin această zonă, desigur cu restricții și limitări de viteză. Soluția de a deschide traficul în acest an chiar cu limitări de viteză, pe o porțiune de 300-400 de metri este incomparabil mai bună decât alternativa, adică circulația doar pe DN 1, în coloană, bară la bară.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: Cum arată la jumătatea lunii august și ce șanse sunt să circulăm în acest an pe ea

Firma RETTER a revenit în șantier și a preluat lucrările la CIM-ul de la Oiejdea (Centrul de Monitorizare și Informare) care va deservi toată autostrada A10 Sebeș-Turda, muncitorii firmei fiind prezenți sâmbătă și în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș.

În zona nodului rutier Teiuș s-au realizat aproape toate umpluturile la cele două cutii, se betonează pendulii (au fost betonați 5 din 8), se finalizează placa de suprabetonare pe capetele tablierului, urmând să se realizeze plăcile de racordare, hidroizolația și calea pe pod.

Pe lot au apărut primele indicatoare rutiere, iar trei echipe de muncitori lucrează la montarea parapeților, alte echipe lucrând la betonarea zonei mediene a autostrăzii.

Citește și: FOTO| Noi descoperiri arheologice pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, în zona Sâncrai

La km 40, zona Sâncrai, bucovinenii de la Baxcom, lucrează la zidul de sprijin de la rampa drumului județean 142 L. Aici există și o problemă juridică, o familie din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda, solicitând oprirea lucrărilor în zona locuinței sale.

Locuința din Sâncrai este afectată de lucrările la drumul județean (DJ 142L), care va supratraversa autostrada A10. Zidul viitorului drum va bloca efectiv intrarea în curtea locuinței, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de acces. Traseul drumului județean a fost mutat cu câțiva metri față de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câțiva metri de poarta de acces în curtea locuinței. În plus, în perioada de construcție șantierul provoacă praf și zgomot, situație ce afectează grav viața de zi cu zi a oamenilor. Familia din Sâncrai a solicitat de urgență, pe calea unei ordonanțe președințiale stoparea lucrărilor până la montarea unor panouri fonoabsorbante, următorul termen de judecată fiind în data de 16 septembrie 2021. Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Aktor a făcut deja demersuri pentru a aduce în șantier panouri fonoabsorbante pentru a le monta în zona Sâncrai, înainte să se pronunțe instanța de judecată.

Citește și: ”Bătaie” pentru ecologizarea bretelei de la autostrada A10 Sebeș-Turda care trece printr-o fostă groapă de gunoi

Sâmbătă, grecii de la Aktor turnau ultimul strat de asfalt (stratul de uzură) la km 38, în apropiere de Sâncrai, reușind să toarne circa 1000 de tone de asfalt. Antreprenorul realizează progrese bune în ce privește turnarea ultimului strat de asfalt, produce până la 1500 de tone asfalt/zi în stațiile de la Beldiu, în prezent pe tot lotul, mai rămânănd de turnat circa 30.000 de tone de asfalt, strat de uzură!

Este tot mai sigur că la finalul acestui an se va deschide circulației rutiere acest segment de autostradă și vom scăpa de traficul infernal dintre Alba Iulia și Aiud!

Publicitate

Ştirea zilei

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Publicat

în

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Răzvan Gabriel Mihalache este probabil cel mai tânăr învățător din România. A împlinit 21 de ani în luna februarie a acestui an, dar a preluat prima generație de copii în urmă cu trei ani, când el însuși era un copil.

Avea 18 ani și șase luni când a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă nu ca elev, ci ca profesor. Absolvise în vara lui 2019 Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași și cumva cariera lui fusese pecetluită încă din clasa a V-a, când părinții l-au îndrumat către acest liceu, care îi asigura o loc de muncă sigur la finalul studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Deja cu trei ani de experiență la catedră în spate, Gabriel își aduce aminte râzând de prima lui zi de școală, ca învățător. Nu ascunde că a avut emoții, dar nici că a văzut în băiețelul din prima bancă, îmbrăcat îngrijit cu sacou și cămașă, pe el însuși, elevul care cu doar câteva luni înainte încă purta în spate rucsacul cu manuale. Mai greu a fost să capete încrederea părinților, speriați că în spatele catedrei din clasa copiilor lor se află tot un copil.

”Aveam emoții, sincer. Când am intrat în clasă prima dată, mă vedeam pe mine în bancă, atunci când eram eu elev. Se uitau ciudat la mine copiii, vă dați seama. Părinții își făceau griji când au aflat cine o să fie învățătorul copiilor lor. Dar acum am primit mesaje să mă întorc, mă apreciază”, spune Gabriel.

Din motive administrative, Gabriel nu a putut să ducă prima lui generație de elevi până în clasa a IV-a, cum s-ar fi cuvenit. Nu era titular pe post așa că s-a îngrijit de primii lui elevi doar doi ani. I-a preluat din clasa I și a rămas cu ei doar doi ani. În septembrie, anul acesta, este învățător la ”pregătitoare”, iar provocările sunt uriașe.

sursa: ziare.com / sursa foto: arhivă personală

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Publicat

în

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Într-o lume muzicală marcată de dominația comercialului și a mediocrității, „Sărbătoarea muzicii” devine o pledoarie minunată pentru un week-end lipsit de constrângerile ritmurilor care ne inundă auzul de pe toate frecvențele radiourilor.

Concertul SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă – de sâmbătă seară a fost un real succes: piesa „Fată verde” nu o să îmbătrânească niciodată și continuă să le dea fiori ascultătorilor, mai ales atunci când este audiată LIVE.

Electrica Furnizare Discount

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock.

Citește și: VIDEO| Bucuria din ochi l-a dat de gol pe primarul Pleșa: e mega fan Phoenix! Ce spune acesta despre trupa consacrată

Phoenix s-a întâlnit cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare