Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Dansul nupțial al cocoșului de munte, surprins de un turist într-o pădure din Apuseni. ”Rotitul”, ritual de împerechere care se poate vedea rar în natură

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dansul nupțial al cocoșului de munte, surprins de un turist într-o pădure din Apuseni. ”Rotitul”, ritual de împerechere care se poate vedea rar în natură

Frumusețile din Parcul Natural Apuseni sunt nenumărate. La fiecare pas pe cărările de munte, indiferent de anotimp, natura te surprinde cu simplitatea și, în același timp, complexitatea sa.

Surprinzătoare și inedită a fost și întâlnirea pe care un turist a avut-o, în weekend, cu un cocoș de munte. Bărbatul a imortalizat momentul și a postat clipul video pe pagina personală de Facebook.

În timpul „rotitului”, cocoșii pot ataca chiar și omul

Cocoşul de munte trăiește în pădurile de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Masculul are talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis. Potrivit specialiștilor ornitologi din România, această specie trăiește, în captivitate, până la 18 ani.

În timpul iernii, la ambele sexe cresc pene pe picioare. Sub ochi, păsările au o parte a pielii neacoperită de pene de culoare roșie.

Este o specie poligamă, şi cocoşii rotind la sfârşitul iernii (martie- aprilie), în locuri deschise din pădure unde se adună împreună cu femelele. În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele. Cuibul este construit pe sol, în locuri camuflate din pădurea de conifere, într-o adâncitură căptuşită cu vegetaţie. După împerechere, masculii nu au niciun rol în creşterea puilor.

Sursa video: Facebook Bogdan S I


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea