VIDEO. Ce legături au șoferii de TIR români cu cartelul de droguri Sinaloa din Mexic. Detalii spectaculoase despre descinderile din Alba

Ziarele din din Marea Birtanie au scris de mai multe ori în ultimele luni faptul că unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri din lume, Sinaloa din Mexic, a ajuns la o înţelegere cu o ”bandă” din România pentru trafic de droguri de mare risc.

Cocaina era preluată de şoferi români de TIR, dn Belgia după care era transportată şi introdusă ilegal în Marea Britanie. Detalii spectaculoase încep să apară în cazul descinderilor simultane ale procurorilor DIICOT din Structura Centrală la mai multe adrese din Alba, Bistriţa, Neamţ, precum şi în mai multe ţări din vestul Europei.

ELIT

Surse apropiate anchetei au declarat că acestea au legătură cu Cartelul Sinaloa, unul dintre cele mai violente şi mai puternice din lume. Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT, cu sprijinul Europol şi Eurojust, au realizat joi, 14 septembrie, una dintre cele mai complexe operaţiuni sincronizate pentru destrămarea unei reţele internaţionale de transport al drogurilor din care făcea parte şi o bandă de români care colabora îndeaproape cu cartelul Sinaloa din Mexic, condus de ”El Chapo” Joaquim Guzman.

Mihail David - 2020

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Europol și Eurojust, au efectuat 10 percheziții la membrii unui grup infracțional specializat în efectuarea de transporturi de droguri, cu autotrenuri, în spațiul european.Pentru destructurarea aceleiași grupări, s-a acționat simultan în Germania, Marea Britanie și Olanda. Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie. Mai multe detalii aici: https://politiaromana.ro/ro/stiri/cooperare-politieneasca-internationala-pentru-destructurarea-unei-grupari-de-trafic-de-droguri

Publicată de Politia Romana pe Joi, 14 septembrie 2017

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării ar fi avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Mai mult decât atât, ar fi vorba despre renumitul Cartel Sinaloa, unul dintre cele mai puternice din lume. Ziarul britanic The Times, a avertizat cu câteva luni în urmă, citând National Crime Agency, că o ramură europeană a cunoscutului cartel a format o alianţă cu o grupare cu nume neindentificat din România, capabilă ”să aducă săptămânal cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie, folosind autotrenuri”. Un purtător de cuvând al Agenţiei a spus la acea dată următoarele: ”În colaborare cu parteneri internaţionali am identificat un grup de crimă organizată românesc cu capabilitatea de a importa cantităţi mari de cocaină în Marea Britanie. Informaţii provenind de la serviciile de informaţii arată că organizaţia românească este în continuare aprovizionată de o grupare mexicană legată de Cartelul Sinaloa. Se presupune că această reţea va continua să introducă în UK cantităţi mari de droguri de clasa A”.

Ziarul britanic a dezvăluit că în urmă cu câţiva ani, Europol a avertizat cu privire la prezenţa în Europa a certelurilor mexicane dar nici un stat menmbru nu a luat nici o măsură, şi nici nu a cerut ajutorul agenţiei. Liderul grupării, Joaquim Guzman ”El Chapo” este cel mai cunoscut lider de cartel, după moartea lui Pablo Escobar, fiind în prezent încarcerat. Alianţa cartelului cu o bandă de români a crescut îngrijorarea cu privire la rutele spre Marea Britanie.

Percheziţiile recente, efectuate simultan în mai multe state europene, au vizat şi două ”ţinte” din Alba. În judeţul Alba, percheziţiile au fost la Feneş (Zlatna), la domiciliul lui Alexandru Cociobea, fost şofer la o firmă de transport internaţional. Acesta a fost reţinut alături de Negrea Marius Viorel, liderul grupării, care locuieşte în Bistriţa. Potrivit IGPR, miercuri, 13 septembrie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 10 percheziţii domiciliare, în judeţele Bistriţa-Năsăud (7), Alba (2) şi Neamţ (1), la membrii unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni români, specializat în efectuarea de transporturi de droguri de risc şi mare risc, în spaţiul european.

Potrivit procurorilor, faţă de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reţinut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracţional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpaţii Negrea Marius-Viorel, Z. F. şi alţii, grup infracţional organizat pe care l-a sprijinit prin acţiunile sale de pe teritoriul României dar şi din străinătate. ”În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetăţeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracţional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro).

În cadrul grupului infracţional organizat, cu intenţie, inculpatul a ajutat la traficarea a cantităţii de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetăţean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autorităţile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptuşeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, se afirmă în comunicatul DIICOT.

Despre liderul grupării, inculpatul Negrea Marius Viorel, cu domiciliul în oraşul Bistriţa, anchetatorii susţin că în luna decembrie 2016, a constituit împreună cu inculpaţii Z. F. şi S. C. G. (cercetat de autorităţile germane), la iniţiativa sa, un grup infracţional organizat, ce a acţionat de pe teritoriul României dar şi din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfăşoare activităţi specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc şi de mare risc până la destinatar, precum şi predarea lor la destinaţie, pentru a obţine importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină şi cannabis) şi de mare risc (cocaină). Din cercetări, a reieşit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie.

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi conducători de autotrenuri cetăţeni români, angajaţi la diverse companii de transport. Până la data acţiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina şi 55 de kg. de cocaină de către autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...