VIDEO: Cazul celor 6 tineri din Alba arestați pentru consum și trafic de cannabis. 2 grame pentru o pereche de adidași
Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a judecat recursul celor șase tineri din Blaj, învinuiți de consum și trafic de droguri, pe numele cărora Tribunalul Alba a emis vineri mandate de arestare pentru o perioadă de 29 de zile.
Este vorba despre Bîrciu Sebastian, Bordean Ioan Ovidiu, Sălcudean Ioan Olimpiu, Crişan Liviu, Mailat Fabian Constantin, Meruţ Anton Crinel, toți din Blaj. Aceștia sunt învinuiți și de punere la dispoziție a unui spațiu pentru consumul de marijuana.
Decizia Instanței Curții de Apel Alba Iulia a rămas în pronunțare. Vom reveni cu amănunte.
UPDATE: Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul celor 6 inculpați acuzați de trafic de droguri – cannabis, urmând ca aceștia să fie cercetați în continuare în stare de arest preventiv.
Aceștia au fost reținuți joi, în urma unui flagrant realizat de polițiștii BCCO Alba Iulia sub coordonarea procurorilor DIICOT Alba.
Potrivit avocaților care au citat informațiile din rechizitoriu, Bordean Ioan Ovidiu a fost prins în flagrant în timp ce încerca să îi vândă 42 de grame de cannabis unui polițist sub acoperire, contra sumei de 200 de lei. În urma acestei acțiuni și a perchezițiilor efectuate la domiciliile mai multora dintre suspecți, a fost confiscată o cantitate de peste 400 grame de cannabis. Dacă vor fi găsiți vinovați de acuzațiile care li se aduc, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 și 15 ani de închisoare.
Fiecare din cei șase inculpați a avut propriul apărător, unii angajați iar alții desemnați din oficiu. În apărarea clienților lor, toți avocații au susținut în fața instanței de judecată, că nu există probe certe care să justifice încadrarea legală a infracțiunilor de care inculpații sunt acuzați de căte procurori, că decizia de arestare preventivă ar fi ilegală, și au solicitat, aducând fiecare argumente în favoarea propriilor clienți, înlocuirea măsurilor de arestare preventivă cu altele mai puțin restrictive, cum sunt interdicția de a părăsi localitate de domiciliu sau țara.
Apărătorii celor șase au criticat vehement și pe alocuri chiar au ironizat modul în care procurorii i-au încadrat pe acești tineri la infracțiuni grave, precum sprijinirea și constituirea unei grupări infracționale organizate, în condițiile în care nu există probe în acest sens.
Un exemplu sugestiv oferit de avocați este cel al inculpatului minor Meruţ Anton Crinel care se face vinovat că a dat la schimb pentru o pereche de adidași 2 grame de cannabis unui alt tânăr și i-a dus inculpatului Mailat patru clienți, pentru care a fost recompensat de acesta cu suma de 200 de lei. Potrivit avocatului care îl reprezintă, Meruț este un tânăr cu perspectivă, sportiv de performanță în cadrul unui club de fotbal, nu este consumator de cannabis și nu fumează nici tutun. În plus acesta ar fi lucrat pentru o perioadă în cadrul Primăriei Blaj.
Avocații și-au exprimat neîncrederea cu privire la probele privind cantitatea și natura substanțelor la care procurorii fac referire în rechizitoriu.
Unul dintre apărători a încercat chiar să contextualizeze faptele săvârșite de inculpați subliinind diferențele între pericolul concret infractional si pericolul concret social. Astfel, aparătorul a afirmat că specialiștii susțin că un consum moderat de cannabis, care este o plantă naturală, nu este nociv sănătății umane. Acesta a amintit și de fenomenul etnobotanicelor, aceste droguri “legale” care sunt dovedite a fi nocive consumului uman însă nu pot fi pedepsite. Un alt argument adus de avocat a fost faptul că recent două state din SUA au legalizat consumul recreațional de marijuana.
Niciunul dintre inculpați nu are antecedente penale, însă majoritatea au primit în trecut amenzi administrative. O parte dintre ei sunt angajați, sau urmează cursurile unei intituții de învățământ.
Procurorul judiciar a contestat argumentele avocaților, subliinind faptul că există în această etapă a cerecetării penale mai multe indicii care urmează să fie transformate în probe, că în urma analizelor de laborator s-a confirmat că substanțele găsite asupra unora dintre inculpați sunt stupefiante. De asemenea procurorul a reamintit că intervenția organelor de cercetare a stopat activitatea infracțională a inculpaților iar punerea acestora în libertate ar periclita desfășurarea anchetei și stabilirea cu exactitate a rolurilor si relatiilor dintre toți cei implicati în această activitate infracțională.
Alte 14 persoane sunt audiate în acest dosar pentru săvârșirea infracțiunii de consum de droguri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan