VIDEO: Biodiversitea din siturile “Frumoasa”, de pe Valea Sebeșului, obiectul unui film documentar
Conştientizarea publicului cu privire la valoarea biodiversităţii din Frumoasa prin intermediul unui film documentar şi a 7 filme scurte, a căror realizare a costat 75.000 de lei.
“Pentru sensibilizarea cetățenilor din cele 24 de localități incluse în siturile ”Frumoasa” au fost realizate șapte filme scurte și un film documentar de 30 de minute, care prezintă speciile naturale și habitatele de importanță comunitară ale sitului, beneficiile asociate, problemele existente și alte aspecte relevante pentru proiect.
Filmul documentar conţine o prezentare generală a celor două situri, mediul abiotic şi biotic (geologie, geomorfologie, climă, floră, faună), habitatele naturale şi speciile sălbatice care fac obiectul conservării, precum şi date de arheologie-istorie, aspecte de cultură şi tradiţii din zona Frumoasa.
De asemenea, deoarece suprafaţa şi complexitatea capitalului natural din cele două situri este extrem de mare, au fost realizate şi 7 filme scurte (de câte două minute) în care sunt prezentate problemele specifice aferente fiecărei grupe taxonomice de specii (mamifere, păsări, amfibieni şi reptile, peşti, nevertebrate, floră) şi habitatelor naturale ce constituie obiectivele de conservare. Filmările s-au întins pe perioada celor patru anotimpuri. Acest lucru a fost considerat important atât pentru surprinderea diverselor faze din ciclul de viaţă al anumitor specii, cât şi pentru corelarea cu activităţile umane specifice fiecărei perioade din an.
Filmele au fost regizate de Mariana Pachiș și realizate de Brio Media SRL Pitești, beneficiind și de participarea actriței Adriana Trandafir. Filmul documentar şi filmele scurte au fost difuzate la televiziunile locale sau regionale din Alba, Sibiu, Vâlcea și Hunedoara, dar vor fi utilizate și pentru promovarea ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa în cadrul Centrului de Vizitare şi Informare Frumoasa (care va fi construit în Poarta Raiului).
Prin proiectul “Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”, SMIS – CSNR 36409 se propune realizarea planului de management integrat pentru siturile ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa, cu accent pe măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile și habitatele de importanță comunitară aflate pe suprafața acestora. Suprafața totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a județelor: Alba, Hunedoara, Sibiu și Vâlcea. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)”, au precizat coordonatorii proiectului în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Consiliului Județean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan