Rămâi conectat

Ştirea zilei

Video| Băile de la Ocna Mureș, aflate pe locul 2 în România în perioada interbelică, pe cale să renască!

Publicat

în

Video| Băile de la Ocna Mureș, aflate pe locul 2 în România în perioada interbelică, pe cale să renască!

Lucrările la „Baza de Tratament și Agrement” din Ocna Mureș sunt în grafic, existând toate șansele ca anul viitor să fie deschisă publicului. Viitoarele băi sunt rezultatul unui parteneriat dintre Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș, pentru revigorarea din punct de vedere turistic, balneo-climateric și nu în ultimul rând economic a orașului Ocna Mureș.

Aflați astăzi într-o vizită pe șantierul viitoarelor băi, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, împreună cu Vicepresedintele Marius Hațegan și primarul orașului Ocna Mureș Silviu Vințeler, după ce au inspectat lucrările s-au declarat mulțumiți și au apreciat că acestea sunt în grafic, conform contractului.

„Ne bucurăm să constatăm că lucrările merg bine, sunt în grafic, ne apropiem încet-încet de momentul finalizării, și asta înseamnă specific începutul anului viitor, suntem optimiști că se va finaliza lucrarea la timp.

Electrica Furnizare Discount

Se vor desfășura și alte lucrări importante pe care administrația locală le dezvoltă, va fi, la final, un proiect care se va încadra într-un proiect mult mai amplu al Consiliului Județean și al județului Alba, și anume punerea în valoare a tot ce înseamnă resursă turistică și nu numai, în județul Alba”, a declarat Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

„Stadiul fizic al lucrarilor este, în momentul de față, undeva la 42%, ceea ce înseamnă foarte mult, în momentul în care vor fi achiziționate și montate utilajele, atunci va crește considerabil. Legat de partea financiară, pentru că este un proiect în parteneriat cu Consiliul Județean și Pimăria Ocna Mureș suntem cu toate plățile la zi atât noi cât și Primăria Ocna Mureș.

Investiția va fi finalizată așa cum scrie în proiect, anul viitor, undeva prin luna martie”, a spus Marius Hațegan, Vicepreședintele Consiliului Județean Alba

Silviu Vințeler, Primarul Ocna Mureș, a declarat că „Acest complex este gândit atât pentru vară cât și pentru iarnă. În interior sunt trei bazine, două cu apă sărată și unul cu apă dulce, în exterior sunt tot trei bazine, unul cu apă sărată și două cu apă dulce. Ne axăm foarte mult pe tratament, deși noi am denumit-o bază de tratament și agrement pentru că este bine să le îmbini pe cele două, dar cea mai mare pondere îl va avea tratamentul pentru că știm că sarea de la Ocna Mureș are niște calități deosebite în tratarea diferitelor afecțiuni reumatologice, neurologice periferice și alte boli care se pot trata aici.”

Referitor la zvonurile online care spun că nu există capacitatea de a alimenta bazinele viitoarei băi sărate, Silviu Vințeler a răspuns căEste o bârfă locală alimentată și susținută de cei de la PSD. Din păcate, mâhnirea mea este că această bârfă se alimentează de localnicii noștri, membrii PSD, care în loc să pună umărul la această căruță să dezvolte acest oraș, ei trag înapoi această căruță. Nu îmi fac nicio problemă, și ca să clarific pentru totdeauna acestă problemă, acum două luni am fost la ministerul industriei, cu domnul ministru Popescu, împreună cu majoritatea reprezentanților consiliului de administrației Instarom, ne-au asigurat că nu există probleme pentru asigurarea saramurii pentru această bază de tratament și agrement.”

Pe lângă băi, există încă o investiție, care va amenaja tot ce înseamnă terenul din zona Băilor Sărate,pentru ca turiștii să aibă o imagine plăcută. Va fi un complex sportiv cu terenuri de sport, piste de alergare, piste de bicicletă și tot ce înseamnă peisagistică, arbori, arbuști, gazon și utilități.

Întrebat dacă această investiție o consideră rentabilă, primarul orașului Ocna Mureș a declarat că „Eu sunt foarte optimist din acest punct de vedere pentru că feedback-ul este extraordinar de bun, deja în Ocna Mureș se vând case foarte mari care se transformă în pensiuni, se vând spații comerciale care nu erau folosite și acum se transformă în pensiuni. De ce sunt foarte optimist? Pentru că această bază de tratament și agrement nu este numai pentru Ocna Mureș, este pentru întreg județul. Se va lega și de „Transalpina Apusenilor”, care acum este în construcție, se va lega și de alte investiții de la Lopadea Nouă. Dacă vrem să facem turism în partea de nord a județului, va trebui să legăm mai multe obiective turistice”.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, promotorul acestei investiții importante pentru Ocna Mureș, a promis că va veni la viitoarea bază de tratament, după ce va deschisă publicului, să se relaxeze pentru ca ”e un loc frumos, care va fi sănătate curată”!

Publicitate

Ştirea zilei

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna. Care este procedura

Publicat

în

Adolescenții între 12 și 17 ani se pot vaccina anti-Covid, cu serul Moderna

Începând de astăzi, 2 august, adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani se vor putea vaccina anti-Covid, cu serul produs de Moderna. Este al doilea vaccin care a fost autorizat pentru această grupă e vârstă, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Electrica Furnizare Discount

Care este procedura pentru vaccinare

Există 4 modalități pentru vaccinarea cu Moderna:

1. Prin programare prealabilă în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – programarea este posibilă începând de duminică, 1 august.

2. Prin prezentare directă la un centru de vaccinare unde imunizarea se face cu serul Moderna (lista centrelor unde este folosit vaccinul Moderna este vizibilă tot în platformă).

3. De asemenea, poți întreba medicul tău de familie dacă în cabinetul lui a fost distribuit vaccinul Moderna, iar dacă răspunsul este da, te poți vaccina și la cabinetul medicului de familie.

4. La evenimentele de tip maraton sau drive-trough unde este folosit vaccinul Moderna.

Adolescenții trebuie să fie însoțiți de părinte sau tutorele legal

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Schema de vaccinare cu serul Moderna la adolescenți este aceeași ca la adulți: două doze administrate la interval de 28 de zile

Vaccinul Moderna a fost autorizat pe 24 iulie de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru administrarea la grupa de vârstă 12-17 ani.

Este al doilea vaccin autorizat la această categorie de vârstă după vaccinul Pfizer, autorizat la finalul lunii mai și folosit în România, pentru imunizarea adolescenților, de la începutul lunii iunie.

Vaccinul Moderna folosește tehnologia mRNA (ARN mesager), care introduce în corp o secvență mesager ce conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este însă modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi mai scăzute, astfel că a ajuns, în România, inclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la 6 luni păstrat -20°C.

Protecția oferită de cele două vaccinuri în fața infectării cu coronavirus este însă similară – peste 90%.

Vaccinul Moderna, eficiență de 96% în cazul adolescenților

Vaccinul anti-COVID produs de compania Moderna are o eficiență de 96% în cazul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani, au arătat rezultatele unor studii clinice, prezentate de companie la începutul lunii mai.

Vaccinul „a fost, în general, bine tolerat, fără a fi identificate până acum probleme serioase de siguranţă”, arătau atunci reprezentanții companiei.

Ce efecte secundare poate avea vaccinul Moderna la adolescenți

Cele mai frecvente efecte secundare în cadrul studiilor clinice pe adolescenți efectuate de companie au fost similare cu cele observate la adulţi:

durere la locul injectării
cefalee, oboseală
dureri musculare
frisoane.

Moderna a început, de asemenea, în luna martie, studii clinice privind administrarea vaccinului său anti-COVID-19 și la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 11 ani.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| 15 elevi din Alba au dat distracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Publicat

în

15 elevi din Alba au dat disctracția pe muncă la un ștrand, pentru a testa viața de adult. „E greu, dar învăţăm lucruri”

Pentru unii, ştrandul e soluţia salvatoare într-o zi caniculară şi un mod excelent de a te distra alături de prieteni. Pentru 15 elevi din Aiud a devenit, însă, locul de muncă din aceste luni. Până la începutul noului an şcolar, elevii au ocazia să fie bucătari, ospătari sau chiar salvamari şi, bineînţeles, să câştige bani.

Citește și: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Tinerii au acceptat provocarea verii! Și nu e vorba despre vreo competiţie, ci despre a testa viaţa de adult, într-un loc de muncă care, de obicei, servea drept loc de distracţie pentru ei.

Cătălin Găvraş, elev: Supraveghez să nu se creeze incidente. Sunt atent pe bazine ca să nu se întâmple, Doamne Fereşte, ceva…

Electrica Furnizare Discount

Ionuţ Cantar, elev: E greu, dar învăţăm lucruri. E o experiență nouă și ne ajută să ne formăm.

Fie că vorbim despre munca din bucătărie, despre supravegherea piscinelor sau despre îndatoririle unui ospătar, cu toţii îşi fac treaba ca la carte.

Citește și: Rezultate FINALE Titularizare 2021: Notele după contestații, publicate în 3 august, pe site-ul Ministerului Educației

Liviu Dodoc, manager ştrand: Lucrăm bine pentru că sunt harnici, își dau interesul foarte mult. Pentru ei e o experiență, pentru noi… îi ajutăm, că îi formăm, îi educăm, le explicăm cum se fac…

Elevii lucrează la ştrandul din Aiud până la sfârşitul verii

Petru Muntea, elev: E interesant să lucrezi cu persoane de vârsta ta. Mi se pare mai interesant să faci ceva pe timpul verii decât să stai acasă și să nu primești nimic. Aici capăt, pe lângă experiență, răsplată monetară.

Şi nu doar superiorii sunt mulţumiţi de ceea ce fac copiii la ştrand. Şi clienţii care vin zi de zi acolo apreciază efortul copiilor: „Mi se pare un lucru foarte corect. Sunt de treabă. Decât să stea să piardă vremea aiurea pe străzi, cum fac alţii, mai bine stau şi fac un ban cinstit pentru ei”.

Elevii vor lucra la ştrand pana la finalul verii, iar apoi se vor bucura de o bine meritată vacanță în timpul rămas până la începutul noului an şcolar.

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Publicat

în

Secretarul general al Primăriei Deva RĂMÂNE în AREST preventiv. Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă

Marți, 02.08.2021 în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul acuzațiilor de corupție de la Primăria Deva”, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația formulată de DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale din 27.07.2021 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosar nr.1035/97/2021/a2 și a dispus menținerea măsurii arestării preventive luată față de inculpata Sârbu Laura.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă iar conținutul public al minutei hotărârii judecătorești este disponibil pe Portalul instantelor de judecată.

Laura Sârbu, Secretarul general al Primăriei Deva, și soțul ei, angajat în aceeași instituție, reținuți de procurorii DNA Alba Iulia pe 1 aprilie şi ulterior arestaţi, au fost trimişi în judecată sub acuzația de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată și complicitate la trafic de influență, potrivit unui comunicat al DNA.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea