Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Alba Iulia se va înfrăți cu un oraș din Muntenegru! Primarul Gabriel Pleșa va pleca în „excursie” în acesta, însoțit de o delegație, în următoarele zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia se va înfrăți cu un oraș din Muntenegru! Primarul Gabriel Pleșa va pleca în „excursie” în acesta, însoțit de o delegație, în următoarele zile

Alba Iulia urmează să se înfrățească cu o nouă localitate europeană, de această dată din Muntenegru, iar primarul Gabriel Pleșa, împreună cu mai mulți reprezentanți ai delegației orașului nostru, se va afla într-o vizită în acesta, în următoarele zile.

„Așa cum știți, la intrarea în Primăria Alba Iulia, este o tablă care arată toate orașele înfrățite cu Alba Iulia. În cursul zilei de mâine și de poimâine vom fi într-o deplasare în Muntenegru în Cetinje, fosta capitală regală a Muntenegrului, care prin intermediul Ambasadei României, a domnului ambasador Viorel Ardeleanu, cel care a insistat ca orașul Alba Iulia să se înfrățească cu un oraș din Muntenegru, vom semna, în urma hotărârilor de Consiliu Local din ambele localități.

Ce presupune această înfrățire? În primul și primul rând, este un schimb de relații economice, culturale, sportive. Cea mai veche înfrățire a orașului Alba Iulia datează încă din vremea regimului comunist, din 1986, când culmea, Alba Iulia se înfrățește cu Arnsbergul, oraș pe atunci în Republica Federală Germană.

YouTube video

Ca elev, am făcut parte dintr-o a doua delegație de tineri care mergeau la schimb de experiență, în anul 1987, când eram elev la liceu.

Totodată avem o înfrățire extraordinară cu Alexandria, de fapt există piața Alexandria în Alba Iulia, cum există și piața Alba Iulia în Alexandria. Au și ei o cetate Vauban, facem schimburi culturale, sigur, aceste lucruri s-au estompat de când există această pandemie.

Ținem legătura cu Chișinăul, o altă capitală de provincie istorică, cu care suntem înfrățiți de peste 12 ani. De regulă, delegații din mai multe orașe înfrățite participă la Ziua Națională a României sau la zilele orașului, iar noi, întotdeauna, atunci când putem, mergem și participăm la evenimentele care țin de orașul înfrățit.

Există sportivi din orașul Arnsberg care vin din orașul lor și stau la noi o săptămână.
La Universitatea „1 Decembrie” există mai multe burse care se dau elevilor din Republica Moldova și astfel am reușit să avem o relație deosebită cu capitala Moldovei. Există și o bibliotecă numită „Alba Iulia”, de 10 ani înființată, la Chișinău.

Se poate pune problema unor cheltuieli bugetare. Vă spun că sunt infime. O deplasare pe an și o găzduire a unei delagații dintr-un alt oraș înfrățit sunt infime față de alte cheltuieli. În medie, avem maxim două sau trei deplasări cu consilieri locali și administrație și oameni de afaceri și găzduim în jur de 2-3 delegații”, a transmis primarul Gabriel Pleșa pentru ziarulunirea.ro, prezent la Romexpo.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea