Victorie pentru județul Alba! A recuperat în justiție 1.700 de hectare de pășune alpină de la Hunedoara
Administraţia publică locală din Săsciori a câștigat în justiție o bucată însemnată din suprafaţa localităţii și a județului Alba, după ce s-a judecat cu Primăria Petrila, din judeţul Hunedoara.
Primăria localitpății Săsciori, situată pe Valea Sebeșului, a revendicat în urmă cu șase ani suprafaţa de păşune alpină deţinută de localitatea din estul Văii Jiului.
Edilul Nicolae Florin Morar a revendicat teritoriul în baza unui document din 1926. Procesul dintre cele două primării a fost înregistrat la Petroşani, apoi strămutat la altă instanţă, apoi a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cele din urmă la Cluj.
Astfel, în urma acestei victorii, granițele teritoriului județului Alba urmează să se reântregească cu o suprafață de 1.700 de hectare de pășune alpină de cea mai bună calitate.
Potrivit reprezentanțiilor Primărirei Săsciori nu există încă o decizie definitivă și irevocabilă în acest sens, dar speră ca în luna iulie, când litigiul are programat un nou termen situația să se clarifice complet iar administrația locală să primească titlul de proprietate pe suprafața respectivă.
Suprafețele revendicate sunt cunoscute de localnici sub numele de Măgura și Aușel, iar deși din punct de vedere administrativ aparținea localității Petrila din Hunedoara, pășunea era folosită de ciobanii și turmele de la Săsciori.
Miza financiară
Miza financiară în acest caz este foarte mare, întrucât sumele care reprezintă subvenția pe un hectar de pășune alpină sunt semnificative, ele putând ajunge la peste 170 de euro, iar aici este vorba despre 1.700 de hectare.
Comuna Săsciori este situată în sudul judeţului Alba, la 10 km de municipiul Sebeş şi este strabătută de drumul naţional DN 67 C Sebeş -Novaci, care trece prin satele Sebeşel, Săsciori, Laz şi Căpâlna. Cel mai apropiat oraş cu mai mult de 60.000 de locuitori ( Alba Iulia ) se află la 25 de km. Comuna este situată la o altitudine cuprinsa între 300 m si 1.107 m.
Din punct de vedere morfologic, teritoriul comunei se află situat pe valea Sebeşului, între culmile nordice ale munţilor Cindrel în partea estică şi Şureanu în vest.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan