Rămâi conectat

Ştirea zilei

Victorie pentru județul Alba! A recuperat în justiție 1.700 de hectare de pășune alpină de la Hunedoara

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administraţia publică locală din Săsciori a câștigat în justiție o bucată însemnată din suprafaţa localităţii și a județului Alba, după ce s-a judecat cu Primăria Petrila, din judeţul Hunedoara.

275px-Sasciori_jud_AlbaPrimăria localitpății Săsciori, situată pe Valea Sebeșului, a revendicat în urmă cu șase ani suprafaţa de păşune alpină deţinută de localitatea din estul Văii Jiului.

Edilul Nicolae Florin Morar a revendicat teritoriul în baza unui document din 1926. Procesul dintre cele două primării a fost înregistrat la Petroşani, apoi strămutat la altă instanţă, apoi a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cele din urmă la Cluj.

Astfel, în urma acestei victorii, granițele teritoriului județului Alba urmează să se reântregească cu o suprafață de 1.700 de hectare de pășune alpină de cea mai bună calitate.

Potrivit reprezentanțiilor Primărirei Săsciori nu există încă o decizie definitivă și irevocabilă în acest sens, dar speră ca în luna iulie, când litigiul are programat un nou termen situația să se clarifice complet iar administrația locală să primească titlul de proprietate pe suprafața respectivă.

Suprafețele revendicate sunt cunoscute de localnici sub numele de Măgura și Aușel, iar deși din punct de vedere administrativ aparținea localității Petrila din Hunedoara, pășunea era folosită de ciobanii și turmele de la Săsciori.

Miza financiară

Miza financiară în acest caz este foarte mare, întrucât sumele care reprezintă subvenția pe un hectar de pășune alpină sunt semnificative, ele putând ajunge la peste 170 de euro, iar aici este vorba despre 1.700 de hectare.

Comuna Săsciori este situată în sudul judeţului Alba, la 10 km de municipiul Sebeş şi este strabătută de drumul naţional DN 67 C Sebeş -Novaci, care trece prin satele Sebeşel, Săsciori, Laz şi Căpâlna. Cel mai apropiat oraş cu mai mult de 60.000 de locuitori ( Alba Iulia ) se află la 25 de km. Comuna este situată la o altitudine cuprinsa între 300 m si 1.107 m.

Din punct de vedere morfologic, teritoriul comunei se află situat pe valea Sebeşului, între culmile nordice ale munţilor Cindrel în partea estică şi Şureanu în vest.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea