Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Victor Negrescu, la Alba Iulia: România are cea mai inteligentă relocare a Agenției Europene a Medicamentului. Dosarul este foarte bun

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că România are cea mai inteligentă relocare a Agenției Europene a Medicamentului, iar eventualele costuri privind mutarea la București ar fi foarte mici și sediul ar putea deveni operațional din prima zi.

Victor Negrescu a fost întrebat, duminică, la Alba Iulia, de către participanții la o dezbatere, despre șansele României de relocare a Agenției Europene a Medicamentului, el apreciind că dosarul nostru este unul foarte bun.

”Când am venit în această poziție (n.r. de ministru), împreună cu premierul României, am observat că dosarul nu este gata și ar trebui să-l finalizăm în două săptămâni și jumătate și a fost finalizat. Dosarul României este unul bun, chiar foarte bun. Ar trebui să fim mai mândri de acest lucru. Și nu o spun eu, presa europeană ne-a considerat ca având unul dintre dosarele cele mai pozitive, cele mai constructive și cel mai bun dosar din zona noastră, a Europei. Culmea, ne laudă ei și noi ne criticăm. Criticam faptul că locația aleasă este în zona de afaceri, Pipera, din București, dar să știți că eu am fost la Londra, cu ministrul Sănătății, cu președintele Agenției Naționale a Medicamentului și am văzut și sediul lor și trebuie să dau aceste informații că sunt interesante. Sediul pe care noi l-am propus, care este nou, eficient energetic, lângă metrou, este la o jumătate de oră distanță de aeroport. Sediul pe care l-au propus ei, față de aeroportul principal care avea conexiuni frecvente cu Bucureștiul era la două ore distanță. Aveau și un aeroport mai mic lângă. Sediul pe care îl aveau la Londra nu avea nicio parcare, trebuia să vii cu metroul, pe care îl au aproape. Sediul nostru are metrou. Sediul lor nu are niciun spațiu verde lângă, niciun parc lângă. Sediul nostru are. Sediul de la Londra nu are reședința sau locul unde să trăiască cetățenii în condiții decente, nu, ca angajații, în proximitate. Trebuiau să meargă mult mai departe. Sediul nostru este în apropiere unde oamenii pot sta, lângă centre comerciale, al lor nu era. Dacă au putut sta la Londra în aceste condiții eu cred că pot sta și în condiții favorabile pe care le-a propus România cu foarte multe facilități pe care le-a oferit”, a spus Victor Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a adăugat că decizia nu va fi luată în baza unor ”criterii tehnice”, ci prin vot.

”Din păcate, decizia nu este una care se va lua pe criteriile tehnice, dosarul nostru este unul bun, chiar foarte bun. Comisia Europeană va prezenta un raport în luna septembrie, urmând ca în octombrie noi în Consiliul de Afaceri Generale să prezentăm candidatura României și în noiembrie să se decidă. Cum se decide? Prin vot. Fiecare stat poate da trei puncte unei țări, două puncte sau un punct”, a spus Victor Negrescu.

Acesta a subliniat că sunt 19 state care candidează pentru această agenție, iar România trebuie să obțină voturi, inclusiv prin acțiuni diplomatice, precizând că a discutat cu majoritatea omologilor săi despre acest subiect.

”L-am rugat pe premierul României să sune personal premierii altor state și să discute cu aceștia (…) Nu e un proces ușor și avem o oarecare șansă”, a mai spus Negrescu.

El a adăugat că există state care ”au dosare fără clădire”.

Fiind întrebat despre ce avantaje are România în cazul mutării agenției la București, Victor Negrescu a explicat că sunt foarte multe, inclusiv de ordin financiar.

”Este una dintre cele mai mari agenții ale Uniunii Europene, vorbim de aproape 900 de oameni care lucrează pentru această agenție, care vor veni și vor sta permanent în țară, la București. Locuiesc acolo, trăiesc acolo, vin cu familiile, călătoresc prin țară, vizitează țara, au salarii, venturi. Această agenție organizează anual evenimente care aduc aproximativ 40.000 de oameni (…) România are ceea ce numim noi cea mai inteligentă relocare a Agenției Europene a Medicamentului, ceea ce, de asemenea, e important. Pentru Uniunea Europeană și pentru această agenție costurile pentru mutarea în țară vor fi foarte mici și sediul din România poate deveni operațional încă din prima zi după mutare”, a mai spus Negrescu.

Guvernul României a depus, în luna iulie, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din UE.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

În județul Alba, din cauza reducerii populației, electoratul va alege cu 10 consilieri locali mai puțini față de anul 2020

Unirea Ziarul

Publicat

în

În județul Alba, din cauza reducerii populației, electoratul va alege cu 10 consilieri locali mai puțini față de anul 2020 La scrutinul din 9 iunie, numărul consilierilor locali se va reduce la nivelul județului Alba cu 10 consilieri locali, câte 2 în 5 unități administrativ-teritoriale (UAT), ca urmare a reducerii populației comparativ cu ultimele alegeri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea