Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

VEZI: Ce drepturi au angajații care lucrează continuu 14 zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

codul munciiPotrivit Codului muncii, salariatul care muncește 14 zile consecutiv are dreptul la 4 zile de odihnă și compensații, Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă amenzi cumulate de până la 6.000 de lei.

După cum se știe, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbătă și duminică. În situații de excepție, zilele de repaus săptămânal, după o perioadă de activitate continuă, de maximum 14 zile calendaristice, trebuie acordate cumulat, conform articolului 137, alineat 4 din Codul muncii. Astfel, salariatul aflat într-o asemenea situație are dreptul la 4 zile de repaus, după cele 14 zile de activitate continuă. La acest drept se adaugă dublul compensațiilor care se cuvin, în general, pentru munca suplimentară, potrivit articolului 137, alineat 5 din Codul muncii”, precizează dr. Ana Ștefănescu, expert legislația muncii, pentru avocatnet.ro.

Aceasta precizează că fiind vorba despre o muncă în situație de excepție, care poate afecta sănătatea și securitatea salariatului, este nevoie de autorizare din partea Inspectoratului teritorial de munca și de acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. De asemenea trebuie să fie de acord și salariatul să lucreze continuu o perioadă atât de lungă.

Dacă angajatorul încalcă aceste drepturi, poate fi sancționat pentru următoarele două tipuri de contravenții: nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal.

Potrivit specialistului, pentru fiecare dintre aceste două contravenții, valoarea amenzii variază de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, conform articolului 260, alineat 1, litera i) din Codul muncii. În aceste condiții, angajatorul poate primi, cumulat, amenzi de până la 6.000 de lei.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea