Rămâi conectat

Ştirea zilei

Veteranul din Alba, Gheorghe Hațegan, a încetat din viață la venerabila vârstă de 99 de ani: Ultimul veteran de război din Oarda de Jos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Veteranul din Alba, Gheorghe Hațegan, a încetat din viață la venerabila vârstă de 99 de ani: Ultimul veteran de război din Oarda de Jos

Ultimul veteran de război din Oarda de Jos, Gheorghe Hațegan, a plecat, din păcate, dintre noi, la venerabila vârstă de 99 de ani.

„Ultimul veteran de război din Oarda de Jos și singurul veteran care participa în ultimii ani la evenimentele militare desfășurate la Alba Iulia, colonel (rtg) Gheorghe Hațegan, a plecat din această lume, alăturându-se oștii cerești. În primăvara acestui an, mai exact pe 11 martie, a implinit vârsta de 99 de ani. A dorit mult să depășească centenarul vieții sale, fiind una dintre dorințele pe care le mărturisea celor care îl vizitau.

Cunoscut și foarte apreciat pentru calitățile sale excepționale de povestitor, Gheorghe Hațegan reda în amănunt amintirile de război cu o precizie nemaiîntâlnită la alți veterani.

Gheorghe Hațegan a fost încorporat la vârsta de 21 de ani, pe 25 mai 1944, în cadrul Batalionului 2 de pontonieri din Alba Iulia. Până după 23 august a participat la dezarmarea trupelor germane și maghiare din jurul Alba Iuliei. Începutul lunii septembrie din același an, îl găsește la Oarba de Mureș, locul rămas în memoria națională ca fiind unul dintre cele mai sângeroase bătălii a trupelor românești. Aici, alături de colegii săi de armă pontonieri, au sprijinit infanteria românească. Scăpat cu viață din acel măcel, participă la construirea podului peste Arieș, la Viișoara.
Aici și-a pierdut un camarad care a fost omorât de o mină, pusă intenționat de inamic într-o pereche de cizme abandonată într-o tufă.

Pontonierii lui Hațegan ajung la Tisa, iar după două săptămâni de lupte îndârjite, cu victime de o parte și de alta, unul dintre cele trei plutoane de pontonieri reușește să străpungă Tisa și, astfel, infantereștii români au putut să își așeze tabăra de atac dincolo de mal.

În această locație își pierde viața Eftimie Croitoru, eroul cunoscut în istorie că a salvat podul de o mină plutitoare. În cinstea acestuia este amplasată placa comemorativă pe fațada Cercului Militar din Alba Iulia. Gheorghe Hategan l-a cunoscut și a surprins momentul morții acestuia. Susține că Eftimie Croitoru a fost înmormântat chiar pe malul Tisei, la capătul podului construit de ei. Sursele istorice indică, în schimb, că își doarme somnul de veci în cimitirul eroilor din Tiszalök.

După acest episod, Gheorghe Hațegan prinde finalul războiului în Munții Tatra. În ciuda acestor episoade crâncene, eroul nostru a scăpat viu și nevătămat.

Întors în țară este relocat, alături de camarazii săi supraviețuitori, în Delta Dunării, la tăiat stuf pentru animale, iar la vatră a fost lăsat abia pe 1 septembrie 1946.

În perioada comunistă s-a angajat în miliție, desfășurându-și activitatea ca ajutor de șef de post, șef de post, apoi lucrând în cercetări penale. S-a pensionat în perioada comunistă cu gradul de colonel.
Veteranul de război colonel (rtg) Gheorghe Hațegan va fi înmormântat joi, la ora 12.00, în cimitirul din Oarda de Jos, cu onoruri militare prezentate de către un pluton de Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba.

Dumnezeu să îl ierte și să-i odihnească sufletul dragului nostru veteran al Albei în Raiul cel Ceresc, alături de camarazii săi și cei dragi!
Veșnică recunoștință pentru faptele sale eroice de arme și pentru lecțiile patriotice oferite celor care l-au căutat și onorat!”, a transmis Cercul Militar Alba Iulia, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea