Rămâi conectat

Ştirea zilei

Veşnic este Iisus cel Răstignit şi Înviat!

Publicat

în

Preacucernici Părinţi Preoţi, iubiţii mei credincioşi!
Cu ocazia primului meu pelerinaj în Ţara Sfântă în anul 1972, am devenit atent la diferite grupuri de oameni în vârstă îmbrăcaţi în costume naţionale greceşti, grupuri care însoţite de câte un călugăr umblau pe urmele Mântuitorului, vizitând locurile patimilor şi învierii lui Isus. Am aflat ulterior despre aceşti vârstnici, că sunt ciprioţi, oameni simpli cu mulţi copii şi multe griji de-a lungul anilor, dar care şi-au sacrificat economiile de o viaţă pentru a călători măcar o dată în Ţara Sfântă, deoarece, conform tradiţiei cipriote, doar acel credincios ortodox poate muri liniştit, cine a participat cel puţin o dată pe parcursul vieţii la un pelerinaj în Ţara Sfântă, pe urmele Mântuitorului.
Fiecare dintre noi poate efectua acest pelerinaj în mod spiritual, cu ajutorul rugăciunii. Ne aşezăm astăzi cu ochii minţii în faţa Sfântului Mormânt de la Ierusalim, acolo unde trupul Mântuitorului a zăcut de vineri după-masă până duminică în zori, pentru a învia glorios din morţi. De atunci, din acel moment, vestea bună, „evanghelia” a făcut înconjurul lumii, deoarece: „oricine crede în Mine, are viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.” (Ioan 6, 40). Începând cu glorioasa urcare la ceruri a Mântuitorului aşteptăm a doua Sa venire, fiind suflete motivate de această aspiraţie.
Noi, creştinii, am fost şi suntem martorii Învierii. Este binecunoscut faptul că Isus a vorbit despre anumite semne legate de sfârşitul lumii, şi de a doua Sa venire: „Vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ spaimă întru neamuri şi nedumerire din pricina vuietului mării şi al valurilor.” (Luca 21, 25) În zilele noastre mass-media ne informează prompt despre catastrofe naturale sau umane, fiind părtaşi cu lux de amănunte la aceste informaţii într-un mod aproape instantaneu. Mai demult aceste evenimente erau prezentate cu o întârziere semnificativă, este deci evident, că la ora actuală, fiind efectiv bombardaţi cu un mare flux de informaţii, avem senzaţia că aceste catastrofe naturale sau umane, s-au multiplicat semnificativ. Semnele despre care vorbea Isus au fost prezente întotdeauna în viaţa oamenilor, şi au menirea de a ne atenţiona: sfârşitul se poate ivi în orice clipă: „De aceea, privegheaţi, că nu ştiţi nici ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.” (Matei 25,13)
Din acest motiv este atât de important a păstra cele Zece Porunci şi cele Cinci Porunci ale Bisericii. În continuare mă voi referi doar la cea de-a treia din şirul poruncilor Bisericii: „Să-ţi mărturiseşti păcatele cel puţin o dată pe an şi să primeşti Sfânta Împărtăşanie în timpul Paştelui.” Doar acel creştin poate sărbători Învierea Domnului cu inima curată, cel care s-a împăcat cu Dumnezeu şi aproapele său prin Sfânta Spovadă şi Sfânta Împărtăşanie. Frate! Dacă încă nu ai făcut acest pas, mai ai timp să o faci, însă nu uita, că acest lucru este un gest minim, pentru a nu pieri de foame şi de sete din punct de vedere spiritual, în această lume materialistă.
Fiind martor al Învierii Domnului, aş dori să fac trimitere la doleanţa Mântuitorului, formulată cu ocazia Cinei cele de Taină: „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem.” (Ioan 17, 21-22).
Anul acesta este în viaţa Arhidiecezei noastre „Anul Comuniunii.” Domnul nostru Isus Cristos a întemeiat doar o singură Biserică, zidită pe stânca lui Petru (Matei 16,18), însă datoria noastră este de a trăi „unitatea în diversitate”, în această societate fărâmiţată şi diversificată.
În legătură cu cele de mai sus Vittorio Dall’ Acqua în poemul său „Reveno” (Espero Katolika, Roma 1980, 7) povesteşte că la intrarea Bazilicii Sfântului Mormânt din Ierusalim era afişat un program cu orarul celebrărilor divine ale diferitelor culte şi rituri. Un pelerin părea foarte îngândurat, de aceea portarul l-a întrebat: „Dumneavoastră cărui cult îi aparţineţi?” Iar pelerinul a răspuns: „Eu sunt Isus Cristos!” Mulţi dintre noi au senzaţia la auzul episodului relatat, cum că însuşi Isus nu se regăseşte în niciunul din cultele şi bisericile care se proclamă a fi creştine, însă acest poem exprimă şi dorinţa de unitate a tuturor creştinilor, pentru că în unitate este chezăşia mărturisirii adevărurilor de credinţă. Pentru această unitate s-a rugat însuşi Mântuitorul în Joia Mare, la Cina cea de Taină. Eu, personal, dacă nu aş fi ferm convins că Biserica din care fac parte este fondată de Isus Cristos în persoană, aş părăsi-o imediat. Eforturile pe care le depun în favoarea unităţii creştinilor slujesc acest ţel: ca toţi să se regăsească în acea idee a unităţii pentru care s-a rugat Isus. Aceasta este o misiune: iubirea aproapelui mă îndeamnă, ca în cazul în care mi-am găsit fericirea în trăirea creştinească, să împărtăşesc acest sentiment şi semenilor mei, pregătindu-mă prin viaţa terestră să fiu părtaş la cea veşnică.
Acest sentiment al unităţii ar trebui să fie vizibil şi în viaţa socială. Cu decenii în urmă, euforia schimbărilor din societatea noastră a trecut odată cu trăirea rezultatelor dezbinării. În condiţia noastră de popor minoritar trebuie să punem deoparte toate intrigile şi ambiţiile personale, pentru a ne uni în interesul binelui comun. Un cetăţean loial poate fi doar un bun creştin, şi e valabil şi invers: un bun creştin e întotdeauna şi un bun patriot. Fiecare dintre noi are dreptul la a-şi trăi credinţa conform valorilor propriei sale culturi.
Evanghelia lui Cristos este veşnică şi neschimbată, cu toate că pe parcursul secolelor a apărut tălmăcită pe înţelesul a multor generaţii de creştini, deoarece veşnic şi neschimbat este şi Isus Cristos cel Răstignit şi Înviat, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat.
Doresc Sărbători Pascale binecuvântate, pline de Harul lui Dumnezeu tuturor credincioşilor mei iubiţi, şi oamenilor de bună voinţă.
† György m.p.
Arhiepiscop
Romano – Catolic de Alba Iulia
Alba Iulia, 24 aprilie 2011, în Solemnitatea Învierii Domnului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

Publicat

în

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

După ce a forțat cinci copii din Bihor, pe care i-a luat de la părinţi, să lucreze pe proprietatea sa timp de patru ani, un bărbat de 42 ani, proprietar al unei ferme de bovine din comuna Hopârta, a fost condamnat de Tribunalul Alba la la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare şi plata a peste 50.000 euro daune către cele cinci vctime.

Inculpatul deţine o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba, şi a luat copiii – un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani – în 2016, din comuna bihoreană Roşiori, reuşind să le convingă părinţii că se va îngriji de ei, că-i va învăţa o meserie, că vor primi mâncare şi cazare gratuite.

„În acest caz, intrarea în situaţia de trafic de persoane nu s-a făcut prin abuz, prin violenţă sau răpire, ci prin manipulare. S-a profitat de vulnerabilitatea acelor familii sărace şi neştiutoare de carte”, a explicat, pentru Adevarul.ro, un reprezentant al Fundaţiei People to People Oradea, organizaţie care şi în prezent le oferă victimelor asistenţă psihologică, socială şi juridică.
Copilărie în sclavie

Elit - Gustul Desăvârșit

Realitatea trăită de cei cinci copii a fost cu totul alta. Copiii au fost cazaţi într-o încăpere amenajată într-una din grajdurile fermei. Era o cameră mizerabilă, cu paturi, o masă şi scaune, prin care mişunau gândacii şi şobolanii. Băieţii se puteau spăla într-un lighean sau afară, la furtun, toaletă nu aveau, fiind obligaţi să-şi facă nevoile ca animalele, în grajd, sau pe la colţurile clădirilor. Mâncare primeau când şi când, însă doar hrană rece, pateu, slănină, parizer pe care nici nu le puteau pune la păstrare, căci nu aveau frigider.

Munca începea la 8 dimineaţa şi se termina noaptea. Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi. Dacă nu-i plăcea cum muncesc, Spătaru îi înjura şi-i bătea cu sălbăticie, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile lor cu copiii erau monitorizate. Pe unul dintre băieţi l-a bătut în timp ce încerca să fugă de la fermă. „A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani, în declaraţia care a fost redată şi în sentinţa de condamnare a bărbatulu. În document, instanţa a dezvăluit că, în timp ce-i abuza pe copii, bărbatul poza în bun creştin. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi „dezlegări”, convins că erau sub vrăji, blesteme şi farmece atât el, cât şi animalele.

Salvaţi de un poliţist

Băieţii au reuşit să scape în aprilie 2019, mulţumită unui poliţist mai atent din zonă care, în timp ce patrula, i-a văzut de mai multe ori muncind şi care a raportat cazul superiorilor. Bărbatul a ajuns în anchetă şi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT pentru trafic de minori, pretinzând pe tot parcursul dezbaterilor că acuzaţiile sunt nefondate, copiii mint şi că, de fapt, le-a făcut un bine, îndeplinind un canon dat de duhovnicul său, care i-a cerut să ajute copiii.

Cert este că, după un proces derulat la secret, pentru protecţia minorilor, Tribunalul Alba a dispus condamnarea bărbatului la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Totodată, instanţa l-a obligat pe fermier să le plătească băieţilor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, dar şi să le achite câte 10.000 euro daune morale. Potrivit sentinţei, despăgubirile au fost acordate pentru a atenua suferinţele copiilor, arătând că bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, iar abuzurile fizice şi psihice asupra lor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba nu este definitivă, iar Spătaru a şi atacat-o, imediat după pronunţare, verdictul final urmând să fie dat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru reabilitarea drumului comunal DC98 Mușca – Văi – Țoi.

Drumul comunal DC98 îşi are originea în DN75. Traseul supus studiului începe de la km 0+102 şi se termină la km 7+125. Până la km 6+240 (tronson ce a fost executat anterior) se vor proiecta doar indicatoare rutiere. Restul drumului se va moderniza.

Elit - Gustul Desăvârșit

La trasarea axei drumului comunal s-a urmărit păstrarea traseului actual, astfel încât să nu fie afectate proprietăţile private, dar făcându-se unele corecţii astfel încât să se ajungă la lăţimile platformei conform clasei tehnice.

S-a urmărit respectarea, pe cât posibil, a elementelor geometrice în profil longitudinal Cota liniei roşii urmăreşte aproape în totalitate cota terenului existent, cu mici corecţii în vederea evitării declivităţilor alternante (dinţi de fierăstrău care reduc vizibilitatea, mărind riscul accidentelor).

Se vor avea în vedere punctele de cotă obligată, cum ar fi podeţele sau racordurile cu alte drumuri de clasă tehnică superioară. În zona acestora linia roşie va avea declivităţi reduse, evitându-se riscurile producerii unor accidente.

În profil transversal drumul comunal analizat va avea următoarele caracteristici:

– Număr benzi de circulatie: 2;
– Lătime platformă: 7,00 m;
– Lungime drum modernizat: 885,00 m;
– Lungime drum cu indicatoare noi: 6+138.00 m;
– Lăţime parte carosabilă: 6,00 m;
– Panta transversală în aliniament pe partea carosabilă: 2,50 %;
– Lăţime acostament: 2 x 0,50 m;
– Panta transversală în aliniament pe acostament: 4,00 %.

Profilele transversale vor fi supralărgite în limita spaţiului disponibil, iar amenajarea în spaţiu se va realiza prin convertire şi supraînălţare, ţinându-se cont şi de amenajarea în spaţiu a dalelor existente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Publicat

în

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Un tânăr de 33 de ani din Alba a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 3 ani de închisoare, după ce, ajutat de o femeie, a jefuit un vârstnic din Cugir. Sentința a fost pronunțată în 18 aprilie 2022.

În actul de sesizare s-a arătat, că la data de 23 iunie 2019, în intervalul orar 01.20-03.20, inculpatul împreună cu inculpata, întâlnind pe o stradă din Cugir pe persoana vătămată, în vârstă de 85 de ani, care se afla sub influența alcoolului și care avea probleme locomotorii, au hotărât să însoțească victima la domiciliu pentru a-i sustrage bani. Sub pretextul că o ajută să se deplaseze, victima a acceptat prounerea, iar după ce au ajuns la apartamentul persoanei vătămate din Cugir, inculpata a rămas cu persoana vătămată într-o cameră, moment în care, inculpatul i-a sustras victimei suma de 5000 de lei din buzunarul unei haine aflate într-un dulap dintr-o altă cameră, precum și un briceag din bucătărie, ieșind din apartament pe casa scării.

Imediat, victima și-a verificat banii, iar după ce a constatat că i-au fost sustrași, a început să strige că va chema poliția. Auzind acestea, coinculpata a încercat să plece de la fața locului, dar a rămas blocată în apartament, iar pentru a-i asigura scăparea, inculpatul a rupt ușa de la intrare moment în care a lovit victima cauzându-i o rană la nivelul capului, a pătruns în apartament, i-a aplicat o palmă peste față victimei, a prins-o de mână pe femeie și au fugit împreună de la locul faptei, împărțind ulterior suma de 5000 de lei sustrasă, inculpata primind suma de 300 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În defavoarea inculpatului instanţa a reținut urmările faptelor sale cu privire la loviturile aplicate persoanei vătămate, precum şi împrejurarea că aceasta din urmă era o persoana în vârstă, cu dificultăţi de deplasare, respectiv o victimă uşoară pentru inculpat.

Totodată, la individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere că inculpatul a profitat de naivitatea şi bunătatea persoanei vătămare, care i-a primit în casă în urma rugăminţilor celor doi.

În ceea ce priveşte prejudiciului, instanţa reţine că acesta este unul relativ însemnat, respectiv 5.000 lei şi un briceag, iar din suma de bani sustrasă, persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 1.000 lei până în prezent.

Referitor la persoana şi conduita inculpatului, se constată că inculpatul are vârsta de 33 de ani, iar pe tot parcursul urmăririi penale şi al judecăţii acesta s-a sustras procedurilor, deşi au fost efectuate nenumărate demersuri în vederea localizării acestuia pentru a-şi exprima poziţia procesuală sub aspectul acuzaţiilor aduse.

Potrivit fişei de cazier judiciar, inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, acesta fiind condamnat în trecut de nenumărate ori, inclusiv pentru fapte contra patrimoniului.

Femeia nu a mai fost trimisă în judecată, deoarece s-a împăcat cu victima, bărbatul de 85 de ani retrăgându-și plângerea.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare