Rămâi conectat

Ştirea zilei

Valer Cerbu: „Cetatea este într-un fel sufletul oraşului”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Cum percepeţi dumneavoastră, ca albaiulian, Cetatea din oraşul nostru?
– Îmi amintesc Cetatea din anii copilăriei, când era un loc de joacă ideal, chiar dacă avea un aspect mai sălbatic. Avea însă un aer misterios şi părea desprinsă parcă din romanele de capă şi spadă pe care le citeam pe atunci; parcă intrai într-o altă lume. Pe atunci obişnuiam să trec prin Cetate, venind de la Şcoala Generală nr. 3 şi urcând, cum se spunea pe „băşti”, la Liceul nr.4 pentru orele de atelier. Îmi aduc aminte de asemenea, tot din acea perioadă, Muzeul Unirii, Sala Unirii, care mi se păreau ca nişte palate imense, creându-mi o stare deosebită când treceam pe lângă ele. Cetatea a fost strâns legată de toate aceste preocupări ale copilăriei. Odată cu trecerea timpului Cetatea şi-a schimbat locul în percepţia mea şi am început să înţeleg ce reprezintă ea pentru Alba Iulia şi chiar pentru România. Este într-un fel sufletul oraşului şi chiar un brand. Astfel nu poţi decât să constaţi cu bucurie că cineva s-a gândit să readucă Cetatea la viaţă şi sunt convins că în câţiva ani toate lumea ne va cunoaşte prin Cetatea aceasta.
– Cum percepeţi Cetatea Alba Carolina din calitatea dumneavoastră de cadru didactic?
– Colegiul nostru este în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii, cu Grupul Corint, cu Biblioteca Batthyaneum şi multe dintre lecţiile de istorie le desfăşurăm în perimetrul Cetăţii. Practic Cetatea este o lecţie de istorie; oriunde calci în Cetate întâlneşti o zonă care poate fi utilizată ca resursă pentru orele de istorie. Puţine oraşe au această şansă pe care o avem noi, să înveţi istoria în direct, pe viu.
– O recunoaştere a valorii şi a amprentei puse asupra emancipării României au fost trofeul şi diploma primite în cadrul Galei „Zece pentru România”, atât de către Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” dar şi de către Primăria municipiului Alba Iulia, respectiv Societatea Grup Corint SA. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această recunoaştere atât la nivel regional, cât şi naţional?
– Momentele acelea sunt de neuitat. Nu e puţin lucru ca un judeţ ca Alba, care nu este foarte mare, să fie recunoscut la asemenea nivele, şi poate să se mândrească cu asemenea branduri. Legătura dintre colegiul nostru şi Cetate este dată atât de numele eroilor neamului românesc, Horea, Cloşca şi Crişan, care au condus răscoala de la 1784, dar şi de vechimea istorică, unitatea noastră fiind primul liceu românesc de stat din Transilvania înfiinţat în vecinătatea fortificaţiei de tip Vauban. Aş dori să mai spun că noi suntem parteneri cu Consiliul Judeţean Alba într-un proiect ce prevede predarea, la colegiul nostru, a unui curs opţional de istorie a Cetăţii Alba Carolina. În cadrul acestui proiect sunt pregătiţi 20 de elevi, monitori ai Cetăţii. Ei vor fi viitori ghizi de limbă engleză, franceză, italiană, germană, pentru toate grupurile de elevi din toată lumea care vor vizita Cetatea.
– Domnule Valer Cerbu, vă mulţumim şi vă dorim mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi!
A consemnat
Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2023, ZIUA NAȚIONALĂ: Sute de militari și zeci de mijloace tehnice defilează pe străzile din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2023, ZIUA NAȚIONALĂ: Sute de militari și zeci de mijloace tehnice defilează pe străzile din oraș

Peste 1.000 de militari, împreună cu zeci de mijloace tehnice militare, animează municipiul Alba Iulia în onoarea Zilei Naționale a României, pe 1 Decembrie 2023.

Evenimentul este punctat de un spectacol impresionant care include vehicule de luptă, elicoptere și avioane F 16 și Hercules.

Nu mai puțin de 14 detașamente de defilare cu mijloace terestre completează în prezent tabloul grandios al paradei, printre acestea numărându-se vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, precum și transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Printre participanți se numără și tehnica aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale altor structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, alături de organizația Crucea Roșie Română. Desigur, nu lipsesc elicopterele IAR 330 SOCAT de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, avioanele IAR-99 ȘOIM de la Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu”, precum și avioanele F-16 Fighting Falcon ale Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și avioanele C-130 Hercules de la Baza 90 Transport Aerian Strategic “Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Cu un caracter internațional, parada include și militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, care fac parte din structurile aliate ale Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocate în Cincu. Un spectacol militar de amploare, menit să celebreze istoria și unitatea națională a României într-un mod memorabil.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare