Rămâi conectat

Actualitate

USL, aproape de final: Ponta nu este dispus să meargă pe formula de miniştrii propusă de Antonescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

victor-ponta-si-crin-antonescuPreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că l-a sunat pe Victor Ponta şi l-a întrebat dacă PSD este dispus la convocarea Camerelor pentru a se merge „pe formula stabilită”, iar premierul a răspuns negativ, liberalul precizând că, astfel, situaţia se va tranşa în şedinţa liderilor PNL.

Liberalul a spus că a văzut declaraţia şefului Guvernului şi a apreciat prestaţia mediatică a acestuia. Antonescu a caracterizat ieşirea premierului de la Guvern drept „teatrală”.

Cu puţin timp înainte ca liberalii să ia o decizie oficială în privinţa USL, premierul Ponta a făcut un apel la împăcare cu PNL, fără a răspunde însă cererii principale a oamenilor lui Crin Antonescu de a-l instala pe Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne. Mai mult, şeful guvernului a angajat deja discuţii pentru o nouă formulă guvernamentală cu UDMR, căreia i s-au propus trei posturi la Palatul Victoria, şi cu minorităţile altele decât cea maghiară. Cu sprijinul acestora, o nouă echipă guvernamentală ar trece fără emoţii de Parlament. În aceste condiţii, PNL discută la această oră oficializarea divorţului din USL, considerând că oferta de pace a lui Ponta este, de fapt, semnalul scoaterii libralilor de la guvernare.

Conducerea liberală se reuneşte în această seară la Palatul Parlamentului pentru a decide dacă liberalii vor continua să facă parte din Guvernul Ponta sau miniştrii PNL îşi prezintă demisiile din Cabinetul Ponta.

Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, aşa cum a anunţat şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.

Deşi nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcţia de vicepremier din poziţia de ministru de Interne, propunând în schimb ca acesta să preia Finanţele. O altă contra-ofertă a lui Victor Ponta a fost ca propunerile PNL să fie acceptate cu condiţia ca şi preşedintele PC, Daniel Constantin, să primească un post de vicepremier, ofertă refuzată vehement de liberali. Cu o oră şi jumătate înainte de şedinţa PNL, premierul a anunţat că liderul PC renunţă la funcţia oferită în guvern. Cererea liberalior Iohannis-vicepremier şi ministru de Interne nu a primit însă răspuns, premierul vorbind despre o structură a guvernului aşa cum ea a fost votată în Parlament, cu funcţia de vicepremier cuplată cu cea de ministru de Finanţe.

O altă nemulţumire a peneliştilor, la care au renunţat ulterior, a fost înfiinţarea USD, alianţa electorală dintre PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, alianţă despre care liberalii au susţinut că încalcă protocolul USL.

Sursa: Mediafax, Gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea