Rămâi conectat

Actualitate

Unul dintre contractele Primăriei Alba Iulia cu Grup Corint, penalizat de MDRT. ”Nota de plată” este de 40.000 de euro

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe rolul instanțelor din Alba se află al doilea dosar în care Primăria municipiului Alba Iulia contestă aplicarea unei penalizări în urma controlului efectuat de Direcția Control și verificare utilizare fonduri comunitare din Ministerul Dezvoltării.

De această dată este vorba despre “suspiciuni de neregulă” cu privire la selectarea procedurii de achiziţie pentru atribuirea contractului încheiat între Municipiul Alba Iulia şi S.C. Grup Corint S.A., având ca obiect executarea lucrărilor de amenajare a terenului și lucrărilor pentru protecţia mediului în cadrul proiectului „Reabilitare centru istoric traseul estic, traseul sudic, traseul nordic, fortificaţia de tip Vauban – Alba Iulia – căi de acces, iluminat și mobilier urban specific”. Valoarea contractului este 685.317,86 lei la care se adăuga TVA în valoare de 164.476,29 lei.

După realizarea activităţii de verificare documentară a procedurii de atribuire, care a durat doar 7 zile, MDRT-DCVUFC a emis, în prima fază, Nota de Constatare a neregulilor și de stabilire a corecţiilor fiscale în cuantum de 209.021,94 de lei (aproximativ 46.000 de euro), după care a îndreptat din oficiu presupuse “erori materiale” care s-ar fi strecurat în respectiva Nota de Constatare, penalizarea ajungând la 179.938 de lei (aproximativ 40.000 de euro).

Deşi între Primăria Alba Iulia și MDRT au existat discuţii cu privire la amânarea plăţilor aferente creanţei bugetare până la soluţionarea acţiunii în contencios administrativ, cu toate acestea, ulterior înregistrării acţiunii, MDRT a transmis Nota de Constatare organului fiscal competent în vederea recuperării creanţei bugetare. Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Alba Iulia, a emis Somaţia și Titlul Executoriu prin care anunța că va proceda la blocarea conturilor de trezorerie ale primăriei, consecinţa imediata fiind atât imposibilitatea utilizării acestor sume de bani, respectiv suma de 179.938 lei, în vederea realizării obiectivelor de interes public specifice autoritarii publice locale, cât și posibilitatea ca aceste sume să fie încasate de către MDRT în pofida faptului că Nota de Constatare – titlu de creanţă este considerată nelegală și atacată în justiție.

Cererea de suspendare a respectivului act administrativ a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Alba Iulia care, la termenul din 18 iulie 2012 a stabilit că se impune declinarea competenței către Tribunalul Alba (în litigiu fiind o sumă mai mică de 500.000 de lei). La rândul său, Tribunalul Alba a admis, la data de 21 august excepţia necompetenţei materiale și a declinat în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia. În concluzie, rămâne ca Înalta Curte de Casație și Justiție să stabilească instanța competentă să judece acest dosar.

Reamintim că Primăria Alba Iulia a chemat în judecată MDRT și într-un alt dosar în care contestă corecția financiară de 5% (aproximativ 20.000 de euro), aplicată proiectului ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor”. (Vezi detalii AICI)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea