Rămâi conectat

Curier Județean

Universitățile NU se vor mai închide la doar 3 cazuri confirmate de COVID-19. Fiecare unitate de învățământ va putea lua decizia finală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Decizia o va lua fiecare unitate de învățământ superior împreună cu direcțiile de sănătate publică, în funcție de numărul de cazuri și unde au apărut (în funcție de cum sunt împărțite facultățile pe imobile) pentru fiecare situație în parte.

Universitățile nu se vor mai închide automat la doar trei cazuri de coronavirus confirmate în formaţii de studiu diferite, decizie care este inclusă într-un ordin comun de ministru ce se află în lucru la Ministerele Educației și Sănătății, a declarat pentru Edupedu.ro Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Ordinul va conține în mare parte aceleași reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine și modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituția de învățământ superior. Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar când ai mai multe facultăți împărțite în mai multe clădiri. Poți să ai și 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri. Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariția a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuție cu reprezentanții direcției de sănătate publică pentru a decide, în funcție de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a explicat Oniță pentru Edupedu.ro.

Mai exact, decizia ar urma să modifice paragraful b, de la punctul 6 din ANEXA nr. 2 a Ordinului comun de ministru nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2: GHID privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în instituţiile de învăţământ superior în perioada pandemiei de COVID-19.

6. Criterii de suspendare a activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ superior, în cazul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19

b) La apariţia a 3 (trei) cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19, în formaţii de studiu diferite ale aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, se suspendă activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică la nivelul întregii instituţii, pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz;

În ceea ce privește dificultățile deschiderii noului an universitar, Onița spune că ANOSR a solicitat universităților din marile centre universitare să se coordoneze între ele astfel încât să existe suficiente locuri în cămine pentru toți solicitanții.

De asemenea, ar mai fi nevoie de clarificări privind situațiile în care apar cazuri de coronavirus în căminele studențești, având în vedere că ordinul comun privind normele igienico-sanitare a fost publicat destul de târziu, atrage atenția Oniță. Cum vor fi izolați studenții confirmați pozitiv, mai exact? În ce condiții se închide căminul? Unde îi cazezi pe cei care locuiau în acel cămin dar nu sunt confirmați pozitiv?
Taxe mai mari la cămine

O altă problemă semnalată de studenți este creșterea taxei de cămin la unele universități.

„Sunt universități care vor să mărească taxa de cămin din cauza cheltuielilor pe care le au acum cu organizarea și materialele sanitare. Ministerul a garantat că nu va scădea subvenția pentru cămine și că universitățile vor primi bani din fonduri europene pentru achiziționarea materialelor sanitare, motiv pentru care noi nu vedem nicio justificare a universităților pentru creșterea taxei de cămin. Totuși, nu ne raportăm la confort aici, ci la reguli sanitare necesare”, a mai spus Oniță.

Nu în ultimul rând, sunt cazuri, în special la anii mai mari sau la masterat, unde studenții ar avea nevoie de cazare la cămin, chiar dacă se studiază doar online, pentru a putea să se deplaseze la internship-uri și la practică la firme, atrage atenția președintele ANOSR. Asta în condițiile în care, de multe ori, aceste programe ce reprezintă puntea către piața muncii nu sunt plătite și tinerii nu își permit o chirie în oraș.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea