Rămâi conectat

Ştirea zilei

Universitatea „1 Decembrie 1918” susţine municipiul Alba Iulia ca posibilă capitală culturală europeană în 2020

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Iniţiativa de a promova municipiul Alba Iulia ca o posibilă Capitală Culturală Europeană în anul 2020 credem că ar putea fi o fericită chintesenţă a tuturor schimbărilor produse în oraşul nostru, pe toate palierele vieţii economice, sociale şi culturale. Este, desigur, un proiect îndrăzneţ dacă avem în vedere care sunt celelalte mari oraşe ale Europei care au deţinut sau ţintesc acest statut, însă considerăm că un atare demers trebuie să se fundamenteze de la bun început nu pe comparaţii sau concurenţă, ci pe o foarte bine gândită şi gestionată promovare a patrimoniului autohton şi a tuturor elementelor care ne definesc identitatea. Dacă analizăm cu luare-aminte strategiile dezvoltate de Capitalele Culturale Europene (inclusiv excelenta reuşită a vecinilor noştri sibieni), vom constata că astfel de proiecte au fost construite în jurul unor nuclee culturale de referinţă pentru comunitate (academii de artă, universităţi, obiective istorice majore, muzee, institute culturale ş.a.). În acest context, dorim să subliniem ideea că, pentru oraşul Alba Iulia, universitatea reprezintă un astfel de punct de interes major, ştiut fiind faptul că în instituţia noastră se regăsesc nume marcante ale culturii judeţene şi naţionale, specialişti care promovează, la nivelul elitelor, cu eleganţă şi tenacitate, toate acele valori care pot constitui nu doar justificarea, ci şi suportul sigur al unui proiect atât de incitant. Mai mult decât atât, tinerii care studiază în Alba Iulia sunt cei care dau viaţă Cetăţii prin chiar exuberanţa şi frumuseţea vârstei, dar şi prin implicarea lor în toate acele acţiuni spre care noi îi orientăm tocmai în ideea de a le construi o personalitate care să păstreze urmele identitare ale acestui spaţiu cultural, în context european.
Aşadar, suntem pe deplin îndreptăţiţi să spunem că o viitoare Capitală Culturală Europeană nu poate fi gândită în absenţa universităţii, ar trebui să aibă şi ritmuri academice. Sunt convins că toţi colegii universitari şi studenţii noştri deopotrivă vor fi onoraţi să se implice în acest proiect, în anii care vor urma, la unison cu întreaga Cetate. Prin însăşi misiunea ei, există în universitatea noastră, o conştiinţă vie a nevoii imperative de a promova tot ceea ce înseamnă spiritul locului, istoria, tradiţiile, mentalităţile, cultul pentru valori imperturbabile în oricare timp al devenirii noastre. Consider că proiectul de a obţine pentru Alba Iulia statutul de Capitală Culturală Europeană ar trebui construit pe acest principiu al conştiinţei active şi pe suportul ideii că suntem hărăziţi să avem în preajma noastră atât de multe valori de patrimoniu încât a le oferi şi celorlalţi bucuria întâlnirii cu ele este o misiune de îndeplinit împreună.
Rector, prof. univ. dr. ing. MOISE IOAN ACHIM


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea