Una dintre rocile lunare oferite de Nixon României a disparut!

Una dintre rocile lunare oferite de Nixon României a disparut!

Un fost agent special al NASA, supranumit „Vânătorul de roci lunare”, încearcă să recupereze zecile de fragmente de roci selenare a căror urmă a fost pierdută după ce au fost aduse pe Pământ de astronauţii care au participat la misiunile din programul Apollo. Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a dispărut, de asemenea, după Revoluţia din 1989, relatează AFP, citat de Agerpres.

După „pasul uriaş” făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme.

Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.

Joseph Gutheinz Jr. şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit „Vânătorul de roci lunare”.

„Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!”, a declarat el.

„Există oameni care «vânează» roci, eu «vânez» rocile din era Apollo”, a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.

Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe planeta noastră o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.

Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici – între un bob de orez şi o bilă de rulment – acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Pământ de astronauţii americani.

Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.

Joseph Gutheinz Jr. a descoperit una dintre rocile lunare dispărute, iar studenţii care participă la cursurile sale drept au localizat alte 78, în cadrul cercetărilor sale.
Operaţiunea „Eclipsa de Lună”

„Erau cadouri. Nu le-am oferit unor persoane private”, a explicat Joseph Gutheinz Jr.

„Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii”, a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.

Totul a început pentru el atunci când lucra ca agent special împotriva corupţiei din cadrul prestatorilor NASA pe timpul zilei şi era student la drept, urmând cursuri de seral.

„După Apollo 11, mai mulţi escroci foloseau sistemul «door-to-door» («din uşă în uşă») pentru a vinde false fragmente de pe Lună. Acest lucru nu mi-a plăcut deloc”, a explicat el.

Una dintre cele două roci lunare oferite României a dispărut.

„După ce cuplul Nicolae – Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi”, a declarat anchetatorul american.

Cealaltă este expusă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

În schimb, Joseph Gutheinz Jr. crede că ştie unde se află roca lunară dispărută din Irlanda: „Ea se găsea în Observatorul din Dunsink, dar acolo s-a produs un incendiu”.

Fragmentul selenar a sfârşit fără îndoială în molozul cauzat de acel incendiu, ce a fost aruncat apoi la o groapă de gunoi. Se spune că începând din 1977 zeci de curioşi fac săpături în acea regiune, încercând să găsească micul fragment prelevat din scoarţa de pe Lună.

sursa: digi24.ro

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...