Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un râu din Apuseni, poluat GRAV, de către o societate comercială. Dosarul, închis de Parchet pentru că fapta nu avea „caracter penal”

Publicat

în

Un râu din Apuseni, poluat GRAV, de către o societate comercială. Dosarul, închis de Parchet pentru că fapta nu avea „caracter penal”

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba încearcă să recupereze în justiţie aproape 10.000 de lei de la o societatea comercială din Zlatna care a poluat apele râului Ampoi cu substanţe chimice.

Incidentul a avut loc în 18 iulie 2017, când a fost anunţată o poluare cu mortalitate piscicolă pe râul Ampoi, în aval de oraşul Zlatna şi până la intravilanul localităţii Feneş. Martorii au observat o undă de poluare de culoare verde şi peşti morţi de diferite mărimi, motiv pentru care s-a apelat serviciul unic de urgenţă 112.

Personal din cadrul SGA Alba ajuns în zona râului Ampoi, aval de platforma industrială a oraşului Zlatna, a constatat că, în zona de descărcare a conductei de evacuare a sistemului de canalizare din fosta incintă industrială a oraşului, există o undă de apă de culoare verzuie, de mică întindere de cca 25 cm lăţime, care se dispersa în albia râului.

Electrica Furnizare Discount

Au fost recoltate probe de apă în secţiuni atât amonte cât şi aval de zona de descărcare a conductei de evacuare a sistemului de canalizare a incintei industriale, precum şi din conducta de canalizare. S-a coborât în aval, pe râul Ampoi, până la podul rutier al drumului spre localitatea Valea Mică, la cca 5 km de punctul în care evacuează conducta de pe platforma industrială.

De pe pod s-au observat depuneri verzui-albastre în mâlul de pe maluri şi peşti morţi, prinşi în mâl şi în zonele cu apă mai mică, apa râului fiind relativ curată la acel moment. S-a coborât în continuare în aval pe râul Ampoi, până în localitatea Presaca Ampoiului, iar de pe podul rutier s-a observat o apă de culoare neobişnuită verzui-turcoaz, peşti morţi prinşi în mâl amonte şi aval de pod. S-a recoltat şi din această zonă probă de apă.

Toate aceste aspecte au fost consemnate în fişa de avertizare în caz de poluare accidentală validată întocmită în data de 19 iulie 2017, în cuprinsul căreia au fost menţionate şi rezultatele analizelor pentru probele de apă recoltate în 18 iulie 2017, rezultând concentraţia de cupru în punctul de prelevare din zona evacuării platformei industriale Zlatna, de 278 mg/l, faţă de limita admisă de 0,03 mg/l.

Totodată, urmare a verificării tuturor unităţilor având ca obiect prelucrare metale şi care îşi desfăşurau la acea dată activitatea pe platforma industrială, s-a stabilit că doar una dintre societăţi produce sulfat de cupru şi se află în activitate, iar în urma prelevării de probe din data de 21 iulie 2017, la trei zile după eveniment, a rezultat o concentraţie de cupru de 0,979 mg/l în conducta de evacuare a apei pluviale a societăţii în canalul pluvial al platformei industriale Zlatna şi o depăşire a pH, care era de 9,5 în timp ce limitele admise sunt de 6,5-8,5. S-a mai stabilit prezenţa cuprului în branhiile şi masa gastro-intestinală a peştilor proveniţi din apa contaminată.

”Lipsa caracterului penal al faptei”

S-au efectuat cercetări şi într-un dosar penal, însă prin Ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia din data de 2 octombrie 2017 s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de poluare accidentală, pentru lipsa caracterului penal al faptei. SGA Alba a dat societatea producătoare de sulfat de cupru (Zlatcup SRL Zlatna) solicitând plata sumei de 9,972,53 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin cheltuielile determinate de poluarea râului Ampoi în perioada 18-21 iulie 2017.

Reprezentanţii firmei s-au opus acordării de despăgubiri pentru că nu ar exista indicii temeinice cu privire la existenţa faptei de deversare deşeuri de cupru în apă, deoarece în solul întregii zone ar exista cantităţi însemnate de cupru, iar în perioada ploioasă aceste rezerve sunt antrenate de apa pluvială în albia râului Ampoi. Au mai motivat că substanţele cuprice s-ar regăsi în apă ca urmare a procedurilor de dezinfectare a oilor practicate de cetăţeni de pe Valea Ampoiului cu substanţe pe bază de cupru. Martorii audiaţi nu au susţinut niciuna dintre afirmaţiile societăţii.

Cu ocazia deplasării la faţa locului în data de 18 iulie 2017 personalul Gărzii Naţionale de Mediu a observat trei persoane care curăţau rigola stradală din vecinătatea firmei, canalul era inundat până aproape de nivelul şoselei şi pompau apă în continuare în rigolă. De asemenea, aceştia utilizau var praf care era dispersat pe marginea rigolei, timp în care erau asistaţi de un inginer. S-au executat fotografii care prezintă angajaţii pârâtei şi care au fost apoi transmise organelor de cercetare penală pentru a fi ataşate la dosarul penal.

S-a mai constat pe un tronson de circa 500 m aval de evacuarea existentă în dreptul firmei, parcurs la pas prin albie, o mortalitate piscicolă masivă. Toate declaraţiile şi probele de la dosar, coroborate cu rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra probelor de apă recoltate de pe conducta de evacuare a apelor uzate şi pluviale de pe platforma industrială unde îşi desfăşoară activitatea societatea comercială au convins Judecătoria Alba Iulia să acorde despăgubirile financiare solicitate de instituţia statului. Cauza se află în faza de apel la Tribunalul Alba.

Publicitate

Ştirea zilei

Primăria Municipiului Aiud angajează CONSILIER debutant în cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice: Condiții de participare

Publicat

în

Primăria Municipiului Aiud angajează CONSILIER debutant în cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice: Condiții de participare

Primăria Municipiului Aiud, organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de execuție de consilier, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Biroului Comunicare și Relații Publice, Compartiment Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Aiud, organizat în baza art. II din Legea nr.203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de execuție de consilier, clasa I, grad profesional debutant este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă. Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Condiţiile de participare la concurs pentru postul de consilier, clasa I, grad profesional debutant sunt studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.

Electrica Furnizare Discount

Condiţiile de desfăşurare ale concursului:

– Proba scrisă: 22.11.2021, ora 10:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;
– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.
– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 21.10.2021 – 09.11.2021 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica (cuprinde bibliografia integral), atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: [email protected], persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Când se vor recupera orele din cele două săptâmâni de vacanță. Sorin Cîmpeanu: „Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie”

Publicat

în

Când se vor recupera orele din cele două săptâmâni de vacanță. Sorin Cîmpeanu: „Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie”

În cursul serii de miercuri, Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educaţiei, a anunţat că se va decide abia după revenirea din vacanţa de două săptămâni când se va recupera această perioadă.

Există mai multe variante pentru recuperarea orelor pierdute, dar reprezentanții Ministerului se vor consulta pentru o decizie finală cu elevii și profesorii. Hotărârea e nu va fi luată înainte de revenirea din vacanță, potrivit ministrului.

„Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie şi apoi vom anunţa şi rezultatul consultărilor cu privire la structura anului şcolar. Din păcate, evoluţia epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învăţământ. Aşa că, vom decide pe nişte date certe (cât se poate), şi nu pe supoziţii, după 8 noiembrie”, a adăugat Cîmpeanu.

Electrica Furnizare Discount

El a precizat că after school-urile nu sunt reglementate de Ministerul Educației, astfel că pot funcționa. Totuși, acestea trebuie să desfășoare activitățile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

„Afterschool-urile organizate în regim privat nu funcționează cu aplicarea cadrului legal stabilit de legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, cu modificările și completările ulterioare. Acestea funcționează în afara unităților de învățământ și nu sunt reglementate de Ministerul Educației . Acestea au obligația să respecte regulile generale de siguranță sanitară”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile și grădinițele se vor închide începând de luni, 25 octombrie.

„Până vă convingeți să vă vaccinați este nevoie de restricții. Școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, precum și prin personalul care se îmbolnăvește. În mod normal, de luni, este vacanță pentru cei mici. Astăzi (miercuri – n.r.) s-a decis că vacanța va fi valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu. Două săptămâni va fi vacanță, începând de luni”, a declarat Iohannis.

Potrivit structurii anului școlar, în perioada 25-31 octombrie, ar fi fost vacanță doar pentru elevii din învățământul primar și pentru copiii din grădinițe. În urma discuțiilor de la Cotroceni, s-a decis ca toți elevii să intre în vacanță pentru următoarele două săptămâni.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

Publicat

în

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

ANM a emis o atenționare de tip nowcasting de cod galben de ceață, valabilă marți, până la ora 11:00, pentru mai multe localități din județul Alba.

Sunt vizate localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Rădești, Cut, Vințu de Jos, Șibot, Săliștea, Blandiana.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, este semnalată, local, ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare