Rămâi conectat

Cultură Educație

Un primar emblematic pentru Capitala Ţării Moţilor

Publicat

în

La solicitările mai multor cetăţeni ai oraşului Câmpeni şi ai mai multor moţi din zonă m-am simţit obligat faţă de aceştia să scriu acest articol. Încă din faza incipientă, din iunie 2004 în calitate de edil şef al oraşului Câmpeni, dl ing. Ioan Călin Andreş şi-a dovedit o vocaţie şi o carismă pragmatică de invidiat prin realizările dânsului şi prin diferite activităţii edilitar-culturale ce s-au materializat în realităţi palpabile precum modernizarea mai multor străzi, realizarea şi întreţinerea de drumuri către localităţile aparţinătoare oraşului Câmpeni, reţele de apă şi canalizare toate în beneficiul cetăţenilor. Merită relevate construcţia a două săli de sport, modernizarea şi extinderea Colegiului Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, finalizarea cât mai curând a clădirii noii Judecătorii din Câmpeni, hala agroalimentară dotată la cele mai înalte standarde europene, înfiinţarea celui mai mare târg de animale din Apuseni, înfiinţarea unui serviciu de salubritate cu întreaga sa recuzită de utilaje şi personal calificat care deserveşte zece comune din Ţara Moţilor şi care aduce venituri substanţiale la bugetul local, achiziţionarea unui întreg arsenal de utilaje necesare pentru diferite lucrări edilitare pe raza oraşului Câmpeni şi localităţile aparţinătoare. Merită reiterat şi faptul că până în toamna anului 2011 sediul primăriei Câmpeni va fi renovat, reabilitat şi chiar supraetajat devenind astfel cea mai modernă primărie din Ţara Moţilor şi poate chiar din Apusenii noştri.
Orizonturile creatoare ale domnului primar se regăsesc şi în renovarea muzeului din oraş şi a altor monumente istorice din oraş adevărate simboluri ale respectului faţă de înaintaşii noştri tribuni şi martiri ai neamului în lupta de emancipare naţională şi prosperitatea poporului român din cele mai vechi timpuri. O implicare deosebită a domnului primar Andreş Ioan Călin şi a Consiliului Local Câmpeni a fost şi în dezvoltarea actului cultural-artistic înfiinţându-se ansamblul „Doina Moţului” care a înnobilat zestrea cultural-artistică a oraşului. Domnul primar Ioan Călin Andreş şi-a câştigat o notorietate deosebită în rândul câmpănarilor şi a moţilor şi prin faptul că în decursul anilor 2004-2010, 90 de cupluri cu o durată de căsnicie de peste 50 de ani au primit chiar şi în acest context de criză premii şi diplome în valoare totală de 450 milioane lei vechi din bugetul local. Însă o manifestare mai impresionantă a fost în ajunul Naşterii Domnului, întâlnirea cu pensionarii din oraş, într-o deplină colaborare între oraşele Câmpeni şi Abrud când un cor bisericesc din Abrud format din 40 de persoane a susţinut un recital de colinde secondat de orchestra Doina Moţului. Evenimentul s-a desfăşurat în colaborare cu Casa Pensionarilor din Câmpeni ce a primit şi ea fonduri pentru modernizarea sediului acesteia. Această manifestare s-a bucurat de o participare de 280 pensionari, fiecare fiind mulţumiţi de impecabila organizare a acestui eveniment de sărbători coroborat cu premierea a 9 cupluri cu peste 50 de ani de căsătorie continuă.
Faţă de aproape toate oraşele şi comunele din Apuseni disciplina funcţionarilor publici din cadrul primăriei poate fi definită chiar la superlativ exemplu cel mai fidel fiind al dlui primar care la ora 7.30 este la primărie, iar personalul salariat îşi începe programul la orele 7.30 şi se finalizează la orele 15.30, iar al dlui primar şi la orele 20.00-22.00 seara din cauza multiplelor activităţi edilitare în care este implicat la sediul primăriei sau în diverse deplasări în scop de serviciu. Realizările dânsului sunt de o anvergură mult mai amplă, dar au mai fost enunţate.
Am remarcat la dl primar seriozitatea în actul edilitar, dânsul mergând pe două principii, căci perseverenţa este cheia succesului şi chiar cu bani puţini poţi realiza rezultate deosebite şi care dovedeşte că cine este bun gospodar în ograda sa este şi în actul edilitar. Datorită reverenţei, condescendenţei şi persuasiunii cu care este înzestrat coroborat printr-un fenomen de edulcoraţie pe care o practică şi-a dobândit simpatia şi a electoratului ostil şi nu îşi doreşte nici o anatemă nici unuia dintre aceştia căci şi ei s-au convins că la alegerile din 2008 au reales omul potrivit pentru funcţia potrivită. Domnul primar a colaborat şi colaborează cu ostilii săi şi acceptă orice critică, dar să fie pertinentă, constructivă şi la obiect. La cererea unor moţi care au o atitudine critică faţă de funcţionarii publici la primăria Câmpeni nu observi ţinute vestimentare năstruşnice, fiecare salariat are o ţinută vestimentară decentă, potrivită unui funcţionar public. Mulţi moţi declară că Capitala de Suflet a moţilor nu a vrut un primar postdecembrist cu astfel de calităţi, iar dânsul a constituit chiar o paradigmă pentru mulţi primari ai zonei, căci până la urma urmei la alegerile din 2012 va prevala persoana ca atare şi vor conta realizările sale, iar coloratura politică se va situa pe planul secundar având doar suportul guvernamental, dorit a fi nediscriminatoriu.
Toată stima pentru acest distins primar care manifestă şi clemenţă pentru cei care l-au denigrat şi îşi doreşte o bună colaborare cu participarea cetăţenilor, dovadă fiind modul în care este sprijinit de mediul de afaceri privat din zonă în derularea actului edilitar-cultural şi sportiv, iar continuând în acest ritm cu aceeaşi abnegaţie şi devotament merită cu prisosinţă chiar mai multe mandate de primar. (M.S.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare