Rămâi conectat

Politică Administrație

Un parlamentar USR acuză PNL în chestiunea pensiilor speciale: ”Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Un parlamentar USR acuză indirect PNL că se comportă ca în celebra comedie de moravuri sociale și politice, „O scrisoare pierdută”, scrisă în anul 1884, de către Ion Luca Caragiale.

Chiar și după mai bine de 130 de ani, de când d-nul Caragiale ne-a schițaț, în stilul său satiric și umoristic clasa politică românească, regăsim aceleași caractere politice și în prezent.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, reacționează după ce vicepremierul Raluca Turcan a declarat că PNL va susţine anularea pensiilor speciale, „cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor care au deja o decizie a Curţii Constituţionale”. Deputatul susține că acest lucru ar fi o greșeală, având în vedere că cele două categorii reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale. „Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”, întreabă retoric deputatul, care propune plafonarea pensiilor speciale pentru militari și magistrați.

„Ce pensii speciale tăiem?

Proiectul USR de desființare a pensiilor speciale a fost deblocat. După câțiva ani în care a fost tărăgănat și oprit pe unde s-a putut prin parlament, a sosit pe ordinea de zi a comisiei pentru muncă. E mare lucru.

Doamna Turcan a declarat ieri că PNL își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare. Lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime.

Înțelegem argumentele pentru care pensiile speciale ale militarilor și magistraților ar avea un statut special. Nu am fost de acord cu ele, dar le-am acceptat tocmai ca să aibă proiectul nostru o șansă. Să nu fie prea radical (deși, dacă mă întrebați pe mine, ar trebui desființate complet). Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii. Cei care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noștri.

Cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale și și-a tras pensia aceasta astronomică? Da, și-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioși pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească.

De ce ar fi o greșeală să nici măcar nu ne atingem de pensiile speciale ale acestor două categorii? Pentru că reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale.

E bine să lucrăm pe cifre când facem legi. Luând cifrele pe 2018, militarii, unde sunt asimilați și polițiști și angajați ai serviciilor de informații, reprezintă 90% din totalul pensiilor speciale. Tot în 2018, magistrații au reprezentat 7% din totalul pensiilor speciale. Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%.

Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”, scrie Năsui pe Facebook.

Totodată, Ludovic Orban a declarat referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepție, în acest caz, vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu și pensiile magistraților. Șeful Executivului i-a îndemnat pe parlamentarii să voteze inițiativa PNL.

„Decizia noastră este clară, noi susținem calculul pensiilor pe principiul contributivității, cu singura excepția a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem și noi un proiect de lege, are și USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susțină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat premierul Orban.

„Mi se pare un act de dreptate și un act corect. Le cer parlamentarilor să voteze proiectul PNL privind desființarea pensiilor speciale”, a spus Ludovic Orban.

sursa: stiripesurse


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea