Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Un nou recensământ al populației și locuințelor în 2021: Amenzi USTURĂTOARE pentru cine refuză să participe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Un nou recensământ al populației și locuințelor în 2021: Amenzi USTURĂTOARE pentru cine refuză să participe

Anul 2021 va aduce , după 10 ani, un nou recensământ al populației și locuințelor, potrivit unui proiect de ordonanață de urgență adoptat de Guvern în ședința maraton de marți seara. Noutatea constă în faptul că românii vor putea completa online formularul de recenzare. Totodată, anul acesta se va desfășura un recensământ de probă, cu participare obligatorie.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență publicat de Consiliul Economic și Social (CES), momentul de referință al recensământului va fi data de 1 mai 2021. Baza de date cu clădiri și locuințe se va realiza până la 31 august 2021, iar în perioada iulie – noiembrie 2021 se va desfăşura, etapizat, recenzarea populaţiei și locuințelor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În ceea ce privește verificarea finală a datelor înregistrate cu privire la persoane, gospodării, locuințe și clădiri, aceasta va fi făcută în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, iar în perioada februarie 2022 – martie 2024 se va realiza controlul, validarea, procesarea şi diseminarea datelor colectate.

Recensământul va costa 402 milioane lei (83,8 milioane euro), arată un document guvernamental citat de HotNews.ro. Ultimul recensământ general în România a avut loc în anul 2011.

Bugetul va fi folosit pentru:

achiziţia unui număr de 3.000 tablete necesare pentru colectarea datelor, în valoare estimată de 4.230.000 lei (fără TVA);

achiziţia sistemelor informatice în valoare estimată de 5.764.000 lei (fără TVA);

achiziţia Call Center-ului, în valoare estimată de 1.507.000 lei (fără TVA);

achiziţia echipamentelor, software-ului şi biroticii necesare funcţionării Call Center-ului pe perioada colectării datelor la cele două recensăminte;

achiziţia unui număr de 22.000 acumulatori externi pentru dispozitivele informatice portabile, in valoare estimată de 2,2 milioane lei

cheltuieli pentru achiziţie de PC-uri şi altă aparatură IT (imprimante, scannere etc.) şi mobilier birou, necesare personalului implicat în activităţile celor 2 recensăminte;

achiziţia licenţelor necesare funcţionării sistemelor informatice utilizate în cadrul recensămintelor.

Persoanele care vor completa formularele online vor beneficia de o zi liberă plătită

Recensământul din 2021 va veni și cu o noutate pentru cetățeni, în sensul în care aceștia vor putea să se înregistreze online, printr-un formular personal. Astfel, în perioada august-septembrie 2021, cetățenii se vor putea înregistra online, accesând propriul formular completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.

Persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare, vor trebui să fie atente la câteva aspecte care, după caz, ar putea necesita modificări. Aceste sunt:

a) informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) întrebările din formularul individual;
d) răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
e) răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.

După terminarea acestei prime etape de autorecenzare (august-septembrie 2021), se va trece la cea de-a doua etapă, cea a colectării datelor din teren. Astfel, în perioada octombrie-noiembrie 2021 se va realiza în teren colectarea prin interviu față-în-față, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.

De reținut este că persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul, din partea angajatorului, la o zi liberă plătită.

“Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul Internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”, se arată în proiectul de ordonață.

Dovada înregistrării online se face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.
Anul acesta se va face un recensământ de probă

Conform proiectului de ordonanță de urgență, în anul 2020 activitățile de pregătire includ și efectuarea recensămintelor de probă. Astfel, în decursul anului curent se va desfășura un recensământ de probă, cu participarea obligatorie a persoanelor.

“Pentru verificarea practică a conţinutului formularelor, a instrucţiunilor, a programului de recenzare şi de prelucrare, precum şi a măsurilor organizatorice, în cursul anului 2020 se desfăşoară un recensământ de probă”, scrie în proiectul de ordonanță.
Cine face obiectul recenzării în România

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, la recensământ vor fi luate în considerare:

persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;
gospodăriile şi nucleele familiale;
clădirile de locuit;
clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
spaţiile colective de locuit.

Ultimul recensământ a fost făcut în 2011, în urma căruia s-a stabilit că populația României este de 20.121.641 persoane.

Important! Persoanele care refuză să colaboreze cu autorităților competente în vederea colectării de date privind recensământul riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în timp ce firmele ar putea fi sancționate cu până la 50.000 de lei.

Etape recensământului

Pentru verificarea practică a conţinutului formularelor, a instrucţiunilor, a programului de recenzare şi de prelucrare, precum şi a măsurilor organizatorice, în cursul anului 2020 se desfăşoară un recensământ de probă.

Momentul de referinţă al recensământului din anul 2021 este ora „0” din ziua de 1 mai 2021. În perioada octombrie 2019 – august 2021 se realizează construirea bazei de date pentru RPL2021 cu date pentru clădiri şi locuinţe. În perioada iulie – noiembrie 2021 se desfăşoară, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor. Identificarea persoanelor se realizează pe baza CNP.

În luna iulie 2021, se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative. Pentru fiecare persoană alocată unei adrese de domiciliu din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor se completează o serie de variabile din formularul electronic individual prin preluare din sursele administrative disponibile.

În perioada august – septembrie 2021, se realizează colectarea on-line a datelor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – auto-recenzarea on-line. Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, modificări sau completări.

În perioada octombrie – noiembrie 2021, se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-înfaţă asistată de calculator a datelor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat auto-recenzarea on-line. În perioada octombrie – noiembrie 2021, se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor/locuinţelor, pentru care nu s-a realizat auto-recenzarea on-line.

În perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin metode statistice de imputare totală sau parţială, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date.

În perioada februarie 2022 – martie 2024 se realizează controlul, validarea, procesarea şi diseminarea datelor colectate.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se redeschide Transfăgărășanul în 2024: Drumarii au început deszăpezirea spectaculosului drum care traversează Munții Făgăraș Transfăgărășanul( DN7C) traversează pe o lungime de 151 km, pe axa nord-sud, Munții Făgăraș, care este cel mai înalt lanț muntos din România. Transfăgărășanul, ce face parte din Carpații Meridionali, este un drum spectaculos ce leagă regiunea istorică a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea