Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un monument de aur al municipiului Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Ce înseamnă pentru dumneavoastră Cetatea Alba Carolina?
– Lucrurile referitoare la Cetatea Alba Carolina sunt ample şi s-ar putea discuta mult pe această temă. Nu aş vrea să trec peste faptul că eu sunt legat de Alba Iulia, deoarece sunt localnic şi cunosc mai îndeaproape istoria oraşului, fiind preocupat ca orice cetăţean de aspectul Alba Iuliei. De aceea îmi pare foarte bine că cineva s-a gândit să pună în valoare acest monument de aur al naţiei române. Pot spune că diferenţele între felul cum arăta Cetatea înainte şi cum arată astăzi sunt enorme şi desigur evidente.
– Ce înseamnă Cetatea din punct de vedere al importanţei istorice pentru dumneavoastră ca militar şi în general pentru cei care au îmbrăţişat cariera militară?
– Dacă aş face o analiză din punct de vedere militar al celor trei fortificaţii existente la Alba Iulia, aş scoate în evidenţă rolul de apărare pe care l-au jucat de-a lungul secolelor. Este impresionant să poţi vedea sistemele defensive folosite în diverse epoci, felul în care ele au evoluat şi felul în care s-au păstrat până astăzi.
– Care este impactul pe care îl are Cetatea în sufletul unui patriot, deoarece ştim că acest simţământ este atent cultivat în rândul elevilor din instituţia pe care o conduceţi?
– Armata este în genere o şcoală de educaţie patriotică, este una din puţinele instituţii în care patriotismul este tratat cu cea mai mare seriozitate. Fiind prezent la Cluj cu ocazia întronizării Înaltpreasfinţitului Andrei ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la finalul ceremoniei am dorit să îmi iau rămas bun de la ierarhul nostru. Preafericitul Părinte Daniel se afla chiar lângă ÎPS Andrei, iar atunci când m-am prezentat, întâistătătorul Bisericii noastre a făcut o remarcă extrem de frumoasă la adresa Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul, numindu-l un loc unde se desfăşoară lecţii de patriotism şi unde se face educaţie patriotică, lucru care m-a bucurat extrem de mult. Legătura dintre Cetatea Alba Carolina şi Colegiul nostru iese în evidenţă şi prin aceea că elevii care vin să înveţe în instituţia noastră sunt atraşi aici şi de încărcătura istorică a Alba Iuliei. Cei peste 400 de elevi ai noştri sunt printre cei mai buni ambasadori ai acestui oraş, deoarece ei şi părinţii lor care vin aici se îndrăgostesc imediat de Cetate şi de ceea ce găsesc în ea şi povestesc mai departe despre lucrurile pe care le-au văzut aici, în peste 28 de judeţe ale ţării. De asemenea, vreau să menţionez că deschiderea anului şcolar care a avut loc la Traseul celor Trei Fortificaţii, prin deschiderea şi bunăvoinţa celor de la Grupul Corint a însemnat pentru noi şi pentru elevii noştri un moment emoţionant şi care nu va fi uitat.
– Domnule colonel, vă mulţumim pentru acest interviu şi vă dorim mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi.
A consemnat Emanuel DRĂGUŞIN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea