Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un monument de aur al municipiului Alba Iulia

Publicat

în

– Ce înseamnă pentru dumneavoastră Cetatea Alba Carolina?
– Lucrurile referitoare la Cetatea Alba Carolina sunt ample şi s-ar putea discuta mult pe această temă. Nu aş vrea să trec peste faptul că eu sunt legat de Alba Iulia, deoarece sunt localnic şi cunosc mai îndeaproape istoria oraşului, fiind preocupat ca orice cetăţean de aspectul Alba Iuliei. De aceea îmi pare foarte bine că cineva s-a gândit să pună în valoare acest monument de aur al naţiei române. Pot spune că diferenţele între felul cum arăta Cetatea înainte şi cum arată astăzi sunt enorme şi desigur evidente.
– Ce înseamnă Cetatea din punct de vedere al importanţei istorice pentru dumneavoastră ca militar şi în general pentru cei care au îmbrăţişat cariera militară?
– Dacă aş face o analiză din punct de vedere militar al celor trei fortificaţii existente la Alba Iulia, aş scoate în evidenţă rolul de apărare pe care l-au jucat de-a lungul secolelor. Este impresionant să poţi vedea sistemele defensive folosite în diverse epoci, felul în care ele au evoluat şi felul în care s-au păstrat până astăzi.
– Care este impactul pe care îl are Cetatea în sufletul unui patriot, deoarece ştim că acest simţământ este atent cultivat în rândul elevilor din instituţia pe care o conduceţi?
– Armata este în genere o şcoală de educaţie patriotică, este una din puţinele instituţii în care patriotismul este tratat cu cea mai mare seriozitate. Fiind prezent la Cluj cu ocazia întronizării Înaltpreasfinţitului Andrei ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la finalul ceremoniei am dorit să îmi iau rămas bun de la ierarhul nostru. Preafericitul Părinte Daniel se afla chiar lângă ÎPS Andrei, iar atunci când m-am prezentat, întâistătătorul Bisericii noastre a făcut o remarcă extrem de frumoasă la adresa Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul, numindu-l un loc unde se desfăşoară lecţii de patriotism şi unde se face educaţie patriotică, lucru care m-a bucurat extrem de mult. Legătura dintre Cetatea Alba Carolina şi Colegiul nostru iese în evidenţă şi prin aceea că elevii care vin să înveţe în instituţia noastră sunt atraşi aici şi de încărcătura istorică a Alba Iuliei. Cei peste 400 de elevi ai noştri sunt printre cei mai buni ambasadori ai acestui oraş, deoarece ei şi părinţii lor care vin aici se îndrăgostesc imediat de Cetate şi de ceea ce găsesc în ea şi povestesc mai departe despre lucrurile pe care le-au văzut aici, în peste 28 de judeţe ale ţării. De asemenea, vreau să menţionez că deschiderea anului şcolar care a avut loc la Traseul celor Trei Fortificaţii, prin deschiderea şi bunăvoinţa celor de la Grupul Corint a însemnat pentru noi şi pentru elevii noştri un moment emoţionant şi care nu va fi uitat.
– Domnule colonel, vă mulţumim pentru acest interviu şi vă dorim mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi.
A consemnat Emanuel DRĂGUŞIN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare