Rămâi conectat

Actualitate

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Un album cu fotografii de la Marea Unire a fost expus la Muzeul Naţional de Istorie a României. Piesa de patrimoniu poartă și semnătura lui Vasile Goldiş, unul dintre artizanii Marii Uniri, şi emblema atelierului lui Samoilă Mârza, fotograful care a realizat fotografiile în 1918, la Alba Iulia. Sunt singurele păstrate de la cel mai important eveniment din istoria României.

CAMELIA CSIKI, jurnalist TVR: Samoială Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf care a surprins Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia. Norocul său a fost că a venit de pe front cu 4 zile înainte. Pentru a ajunge la Alba Iulia din satul său a parcurs cu bicicleta 11 kilometri și a cărat aparatul greu.

Doar 5 clişee fotografice în care Mârza a surprins mulţimea adunată la Alba Iulia au rămas mărturie a ceea ce s-a întâmplat în 1918.

CRISTINA PĂIUŞAN NUICĂ, muzeograf, Muzeul Naţional de Istorie a României: Samoilă Mârza a făcut mai multe albume şi le-a dat unor personalităţi care au participat şi care au fost importante în perioada Marii Uniri. A inclus și și foile volante care s-au dat atunci la Alba Iulia. În album este și Imnul Unirii, scris de Ion Băilă.

Povestea albumului i-a încântat pe copiii care au aflat ce a însemnat Marea Unire.

RADU ŞTEF, elev la Colegiul Petru Maior din Reghin: S-a petrecut la Alba Iulia, după încheierea Primului Război Mondial și s-a unit Transilvania, Basarabia și Bucovina cu România.

ELENA MELANIA PLATON, profesoară la Colegiul Petru Maior din Reghin: Am venit cu un grup de copii din Reghin să sărbătorim Ziua Unirii aici și ne-am gândit să vizităm mai multe muzee.

Preţiosul albumul va fi expus doar până duminică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea