Turneu de pricesne ”pentru suflet” în Postul Sfintelor Paști, în Alba: Primul concert, duminică, la Sântimbru

Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti, un turneu de pricesne în mai multe localităţi din judeţul Alba. Programul concertelor din cadrul acestui turneu cuprinde pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti precum Roxana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Leontina Fărcaş şi Grupul vocal de copii „Muguri de tezaur”, Grupul vocal Aghios şi Cvintetul de coarde al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală a concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Turneul va debuta, duminică, 25 martie 2018, cu un prim concert extraordinar susţinut la ora 12,00 în Biserica Sfântul Petru şi Pavel din Sîntimbru, urmat apoi de un alt concert susţinut de la ora 18,00  în Biserica Sfânta Treime din Teiuş.

Programul concertelor:

– 25 martie 2018, ora 12,00, SÎNTIMBRU (Biserica Sfântul Petru şi Pavel)
– 25 martie 2018, ora 18,00, TEIUŞ (Biserica Sfânta Treime)
– 29 martie 2018, ora 18,00, SEBEŞ (Biserica Mare)
– 01 aprilie 2018, ora 12,00, ŞPRING (Biserica Sfântul Mihail şi Gavril)
– 01 aprilie 2018, ora 17,00, BERGHIN (Căminul Cultural)
– 15 aprilie 2018, ora 12,00, ALBA IULIA (Biserica Sfânta Ecaterina).

 „Suntem în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti şi ne pregătim cu sufletele curate să primim Marele Praznic al Învierii Domnului. Oferim cu drag locuitorilor judeţului Alba un turneu care va cuprinde mai multe concerte de  pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti. Vă aşteptăm cu drag la aceste evenimente de suflet şi pentru suflet” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Turneul de pricesne este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba cu sprijinul primăriilor din Teiuş, Sîntimbru, Şpring, Berghin şi Sebeş, al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba – „Uniţi pentru educaţie, uniţi pentru viaţă!”. 

***

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...