Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tribunalul Alba a anulat hotărârea privind desființarea claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Micești pentru că ”Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung, iar raportarea exclusiv la o iluzorie economie momentană de bani este profund eronată”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Instanța a constatat că singurul criteriu avut în vedere de Inspectoratul Școlar și Liceul cu Program Sportiv a fost cel ”economic”

Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a anulat o hotărâre a consiliului de administrație de la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia prin care s-au desființat clasele V – VIII de la Școala Gimnazială Micești. Ciclul gimnazial de la școala din localitatea Micești a fost transferat, prin această decizie, la liceul menționat.

Comitetul de părinți al școlii gimnaziale nu a fost de acord cu hotărârea din 17 ianuarie 2018 și a contestat-o în instanță. Tribunalul Alba a decis în 29 iunie 2018 anularea deciziei și menținerea claselor V – VIII la Școala Gimnazială Micești. Reprezentanții Liceului Sportiv au formulat contestație, dosarul urmând să ”plece” pentru o hotărâre definitivă la Curtea de Apel.

Pârât în proces a fost și Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Alba, dar în privința acestora, instanța de judecată a respins acțiunea comitetului de părinți. ”Este mai important huzurul primarilor, al consilierilor, al parlamentarilor și al altor angajați din instituțiile statului care și-au mărit sau cărora li s-au mărit salariile «cât au vrut mușchii lor» sau acești copii care sunt viitorul acestei țări? Ei nu mai reprezintă viitorul țării ci doar niște numere în tabele care să vă asigure niște venituri? Își bat joc de ce are mai sfânt o țară: viitorul ei! Dacă tot e creștere economică, ne întrebăm, de ce se fac economii pe seama copiilor? Prin adoptarea acestei hotărâri, suntem în situația în care copiii noștri, deși s-au înscris la Școala Gimnazială din Micești, să nu mai poată continua, evoluția lor fiind stopată, întrucât școala nu este cuprinsă în rețeaua școlară aprobată pentru anul 2018-2019, cu repercusiuni și asupra generațiilor viitoare”, se precizează în plângerea civilă formulată de părinți în justiție.

Părinții copiilor din Micești au mai susținut că atâta timp cât baza materială pusă la dispoziție de școală este corespunzătoare, cadrele didactice sunt foarte bine pregătite, există performanțe școlare, nu există nici un motiv care să justifice încetarea funcționării claselor V-VIII. ”Prin luarea acestei hotărâri asistăm la o gravă formă de nedreptate, ale cărei victime sunt copiii noștri, care deja au aflat și sunt foarte afectați pentru că nu vor să plece de la școala unde învață în prezent. Sunt traumatizați pentru că sunt obligați să facă naveta la Alba Iulia.

De asemenea, la această școală învață și elevi ce provin din familii cu venituri limitate, care nu-și permit trimiterea copiilor la o distanță mare față de casă, implicând costuri suplimentare, fiind în imposibilitatea de a asigura resursele financiare”, se mai susține în plângere. Instanța a considerat că hotărârea Consiliului de Administrație de la Liceul cu Program Sportiv este nelegală pe motiv că nu a avut în vedere decât un singur criteriu, cel economic, din toate cele șase prevăzute în Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 5472/2017 privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Celelalte criterii care trebuiau analizate sunt criteriul legislativ, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic și criteriul relevanței.

”Din lecturarea OMEN 5472/ 2017 reiese, fără dubiu, că criteriile generale menționate la art. 1 (criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socioeconomic și criteriul relevanței) trebuie analizate coroborat și conform explicațiilor date de legiuitor, pentru o înțelegere corectă a fiecărui criteriu în parte. Dimpotrivă, în cazul de față, pârâtul Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia a avut în vedere doar «încadrarea în bugetul alocat».

De altfel, prin Adresa nr. 43/17.01.2018 emisă de Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia către Inspectoratul Școlar Județean Alba se arată doar sumele ce vor fi economisite. Ca atare, aparent unicul criteriu avut în vedere de pârât este cel economic. Aceasta este și nemulțumirea exprimată de reclamant, care a susținut, în mod întemeiat, că nu este corect ca o școală să fie desființată doar pe motiv că s-ar face economii. Educația este cea mai bună investiție pe termen lung, iar raportarea exclusiv la o iluzorie economie momentană de bani este profund eronată”, se afirmă în motivarea deciziei Tribunalului Alba.

Magistratul mai susține că atât Liceul, cât și Inspectoratul Școlar, nu au adus vreun element din care să reiasă că, în adoptarea Hotărârii nr. 86/17.01.2018 s-ar fi avut în vedere și celelalte criterii. ”De asemenea, nici unul dintre pârâți nu a argumentat motivul pentru care celelalte criterii prevăzute la art. 1 din OMEN 5472/2017 nu au fost avute în vedere. Ignorarea fățișă, la momentul adoptării Hotărârii nr. 86/ 17.01.2018, a criteriilor menționate de art. 1 duce la concluzia că Hotărârea atacată în prezentul dosar este nelegală”, se mai precizează în hotărârea judecătorească.

Aceasta însă nu este executorie, astfel încât este nevoie de o decizie definitivă pentru a se reglementa situația de la Școala Gimnazială din Micești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea